Ukrainsk agentur utnytter asylsystemet i Sverige til lønnsdumping

0
Slik presenterer Pelekh Agency sine tjenester på nettet. Fra deres nettsider.

Det ukrainske byrået Pelekh Agency formidler en glanset brosjyre med et vakkert Stockholm-bilde på omslaget og informerer om mulighetene i Sverige. Selskapet arrangerer deretter turene fra Ukraina. Når arbeiderne så er i Sverige søker de om asyl og serverer det svenske migrasjonsverket en falsk og innlært historie. I påvente av en utredning er asylsøkeren fri til å jobbe i Sverige. Dette skriver den svenske avisa Proletären.

Asylsøkere blir lovet jobber i byggebransjen i Sverige, en bransje som allerede lider hardt under den importerte den lønnsdumpinga som skyldes arbeidskraftimporten. De som bruker byråets tjenester, må betale dyrt for det, tilsvarende 12.000 SEK. I Sverige får de arbeid på forskjellige bygg og anlegg for slavelønn og med umenneskelige arbeidsforhold.

Tidligere har Proletären intervjuet Marit Murphy Handelsberg, sivil utreder i grensepolitiet om hvordan lønnsdumpinga fungerer. Hun sa til avisa:

– Från EU-länder som Polen och de baltiska staterna, men också från länder från utanför EU. Ukrainare, uzbeker och kazaker, afghaner och latinamerikaner jobbar också i Sverige, ibland med förfalskade ID-kort från ett EU-land, med otillräcklig utbildning och kunskap om arbetarskydd, för usla löner och under vidriga villkor. Många har inte ens ett samordningsnummer. Mörkertalet i byggbranschen är stort, den är en stor ”money maker”, och jag misstänker att den är så stor att den inte ens går att räkna på.

Ifølge fagforeninga Byggettan er det rundt 30.000 utenlandske bygningsarbeidere bare i Stockholm og 100.000 i Sverige. Ukrainsk arbeidskraftimport er bare en del av bransjen, men den er smart organisert.

Pelekh Agencys hovedkvarter ligger i Kiev. Selskapet har også kontorer i blant annet Lviv, Sumi og Kharkiv. Det svenske migrasjonsbyrået har anmeldt Pelekh Agency til politiet. Den foreløpige etterforskningen er imidlertid avsluttet, og selskapet fortsetter å sende svart arbeidskraft til Sverige. Mange av dem som kom til Sverige med Pelekh og fikk avslag på asylsøknaden, er fortsatt i landet.

De som inngår en avtale med Pelekh Agency må undertegne en kontrakt der selskapet forplikter seg til å ordne, bankkonto, bolig, LMA-kortet som beviser at innehaveren er en registrert asylsøker med flyktningstatus. Pelekh Agency tilbyr også en ferdig fiktiv historie, som vil bekrefte asylsøkerens behov for beskyttelse. – Jeg fikk en hel historie som jeg skulle lære utenat, sier en av asylsøkerne.

Sveriges radio har i programmet Ekot undersøkt den arbeidskraftimporten som Pelekh Agency driver. De skriver:

  • «Migrationsverket har polisanmält den ukrainska jobbagenturen Pelekh men förundersökningen är nedlagd och enligt Migrationsverket kan myndigheten inte göra något mer. 
  • Ekots granskning visar att Pelekh säljer jobbresor till Sverige men väl här skjutsas företagets klienter till Migrationsverket och uppmanas att söka asyl.
  • Ekot har sökt Pelekhs ledning men de vill inte ställa upp på intervju.«

Dette systemet har myndighetenes velsignelse og det bygger på en avtale som den borgerlige regjeringsalliansen gjorde med Miljöpartiet 2008. Denne praksisen er videreført under Stefan Löfvens regjering. Nylig argumenterte Miljöpartiets Maria Ferm i Riksdagen for at de asylsøkende kunne «bytte spor» og søke arbeidstillatelse uten at en gang deres identitet er klarlagt.

Proletären har snakket med noen av de importerte arbeiderne og skriver:

Enligt de asylsökande svarta jobb i byggbranschen under vidriga arbetsförhållanden med liten eller ingen lön alls.

– Jag trodde att det var Pelekh som betalade för allt, men nu förstår jag att det var svenska staten, säger ”Alexander”.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.