Robotstøvsugere kan avlytte private samtaler

0
Foto: Shutterstock

Stadig nye «smarte dingser» gjør sin entré i hjemmene til folk, slik som «smarte høyttalere», «smart-TV» og «smarte sikkerhetskameraer». Det folk ikke er klar over er at disse dingsene også kan avlytte hjemmene deres, enten direkte av for eksempel et alarmfirma, men også hemmelig av hackere eller etterretningsorganisasjoner. Nytt er at til og med robotstøvsugere kan brukes til avlytting.

Dette går fram av et forskningsprosjekt som er gjennomført av assisterende professor Jun Han fra NUS Computer Science, og hans doktorgradsstudent Sriram Sami. Dette skriver NUSNews. Sriram Sami sier:

«Spredningen av smarte enheter – inkludert smarte høyttalere og smarte sikkerhetskameraer – har økt mulighetene for hackere å spionere på våre private øyeblikk. Metoden vår viser at det nå er mulig å samle sensitive data bare ved å bruke noe så ufarlig som en husholdningsrobotstøvsuger. Arbeidet vårt demonstrerer det presserende behovet for å finne praktiske løsninger for å forhindre slike ondsinnede angrep.”

En slik robot er utstyrt med en Lidar sensor som skaper et bilde av omgivelsene som roboten så styrer etter. Men disse sensorene kan også fange opp lydbølger i de rommene de er i. Forskerne klarte ved hjelp av slike sensorer å fange opp 19 timer med lydfiler, og så brukte de læringsalgoritmer til å tolke lydsignalene og oppfatte dem som for eksempel menneskelig tale.

Teamet samlet mer enn 19 timer med innspilte lydfiler og passerte dem gjennom dyplæringsalgoritmer som ble trent til å matche menneskelige stemmer eller identifisere musikalske sekvenser. Systemet var i stand til å oppdage sifrene som ble uttalt høyt, noe som kunne utgjøre et offers kredittkort- eller bankkontonumre. Musikkklipp fra TV-show kan potensielt avsløre offerets visningsinnstillinger eller politiske orientering. Systemet oppnådde en nøyaktighetsgrad på 91 prosent ved gjenoppretting av talte sifre, og en nøyaktighetsgrad på 90 prosent ved klassifisering av musikkklipp. Disse resultatene er betydelig høyere enn en tilfeldig gjetning på 10 prosent.

Dette er kanskje noe å snakke ut med støvsugeren om før neste reingjøring?

Forrige artikkelNorge og leiesoldatselskapene
Neste artikkelMarokko etablerer diplomatiske forbindelser med Israel – og får betalt for det