– Maskene har ingen virkning på smittespredning

0
Foto: Shutterstock

Dr. Joseph Mercola kommenterer i en artikkel den store danske undersøkelsen av bruk av masker kontra det å ikke bruke masker. Denne studien har vi omtalt i denne artikkelen: Stor dansk studie kan ikke bekrefte at munnbind beskytter mot smitte.

I ei pressemelding fra det danske Rigshospitalet, som har gjennomført studien heter det:

Undersøgelsen af mere end 6.000 danskere bidrager med ny viden om, i hvilken grad ansigtsmasker beskytter bæreren mod corona-infektion, når masken bruges som supplement til myndighedernes øvrige anbefalinger mod corona-smitte – herunder social afstand, håndhygiejne og isolation af patienter med COVID-19.

I DANMASK-19-studiet blev den ene halvdel af deltagerne udtaget til at anvende kirurgisk ansigtsmaske, når de var uden for hjemmet, og den anden halvdel af deltagerne skulle ikke gå med maske. Alle deltagere blev kraftigt opfordret til at følge alle myndighedernes øvrige anbefalinger vedrørende COVID-19.  Maskebrug uden for sundhedsvæsenet var usædvanligt (<5%) i Danmark på det tidspunkt.

Efter en måneds opfølgning havde 1,8% af deltagerne i maskegruppen og 2,1% af deltagerne i kontrolgruppen haft infektion. Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20% – dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren.

Av dem som brukte masker fikk altså 1,8 prosent infeksjon, mens andelen for dem uten masker var 2,1 prosent. Forskjellen er så liten at det statistisk sett ikke er mulig å si om det er noen fordel eller ei. Eller som forskerne sier: man kan ikke utelukke at masken ikke beskytter brukeren.

Dr. Mercola viser også at det ikke er mulig å registere at tvungen maskebruk har hatt noen som helst virkning på utviklinga av smittetallene. Han viser da til tallene fra Østerrike, Tyskland, Belgia og Italia. På grafene er det satt inn røde piler på det tidspunktet da det ble innført tvungen maskebruk, og som man ser er det ikke mulig å spore noen som helst forandring i smitten:

Dette bekrefter det vi har pekt på tidligere, nemlig at bruken av masker ikke bygger på vitenskap, og at det ikke er påviselige fordeler ved bruken av dem. Derimot er de et svært effektivt politisk virkemiddel for å opprettholde frykten og sørge for å holde folk fra hverandre og under kontroll.
_______________________________________________________________________________________________________________

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen største generalstreiken i historien
Neste artikkelStøtt heismontørene i kampen mot fagforeningsknusing og NHO