– Maskene har ingen virkning på smittespredning

33
Foto: Shutterstock

Dr. Joseph Mercola kommenterer i en artikkel den store danske undersøkelsen av bruk av masker kontra det å ikke bruke masker. Denne studien har vi omtalt i denne artikkelen: Stor dansk studie kan ikke bekrefte at munnbind beskytter mot smitte.

I ei pressemelding fra det danske Rigshospitalet, som har gjennomført studien heter det:

Undersøgelsen af mere end 6.000 danskere bidrager med ny viden om, i hvilken grad ansigtsmasker beskytter bæreren mod corona-infektion, når masken bruges som supplement til myndighedernes øvrige anbefalinger mod corona-smitte – herunder social afstand, håndhygiejne og isolation af patienter med COVID-19.

I DANMASK-19-studiet blev den ene halvdel af deltagerne udtaget til at anvende kirurgisk ansigtsmaske, når de var uden for hjemmet, og den anden halvdel af deltagerne skulle ikke gå med maske. Alle deltagere blev kraftigt opfordret til at følge alle myndighedernes øvrige anbefalinger vedrørende COVID-19.  Maskebrug uden for sundhedsvæsenet var usædvanligt (<5%) i Danmark på det tidspunkt.

Efter en måneds opfølgning havde 1,8% af deltagerne i maskegruppen og 2,1% af deltagerne i kontrolgruppen haft infektion. Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20% – dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren.

Av dem som brukte masker fikk altså 1,8 prosent infeksjon, mens andelen for dem uten masker var 2,1 prosent. Forskjellen er så liten at det statistisk sett ikke er mulig å si om det er noen fordel eller ei. Eller som forskerne sier: man kan ikke utelukke at masken ikke beskytter brukeren.

Dr. Mercola viser også at det ikke er mulig å registere at tvungen maskebruk har hatt noen som helst virkning på utviklinga av smittetallene. Han viser da til tallene fra Østerrike, Tyskland, Belgia og Italia. På grafene er det satt inn røde piler på det tidspunktet da det ble innført tvungen maskebruk, og som man ser er det ikke mulig å spore noen som helst forandring i smitten:

Dette bekrefter det vi har pekt på tidligere, nemlig at bruken av masker ikke bygger på vitenskap, og at det ikke er påviselige fordeler ved bruken av dem. Derimot er de et svært effektivt politisk virkemiddel for å opprettholde frykten og sørge for å holde folk fra hverandre og under kontroll.
_______________________________________________________________________________________________________________

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Om jeg husker riktig, så har det kommet en tysk studie i ettertid som viser at masker hjelper mot smittespredning, men denne er vel a priori uvitenskapelig, da den ikke oppviser konklusjonen Steigan fortrekker.

 2. Avatar for Magnus Magnus says:

  En slik studie får vel mer enn nok oppmerksomhet i mainstream media. Steigan.no er vel her for å rette mer oppmerksomhet mot saker som ellers ikke får særlig publisitet av MSM.

 3. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Så enkelt er det vel ikke :slight_smile:

  Så vidt jeg vet er det bare observasjonelle studier og mindre godt utførte studier som finner noen effekt, såkalte RCT studier med ordentlig metodologisk fremgang finner ikke noen særlig effekt, og Danmark-studien er en sånn «gullstandard» studie. Du kan jo for øvrig ta en titt på denne nyttige websiden hvor det er lenker til masse studier som viser liten eller ingen effekt.

  https://swprs.org/face-masks-evidence/

 4. Når folk holdes fra hverandre, kan de bli lettere å kontrollere for regimet, da folk mer og mindre isolert fra andre er omgitt av regimets informasjon i mediene som på tv og Internett. Når folk er isolert vil de fleste være oftere på nett og se på tv for å få siste nytt, og da blir det regimets nyheter repetert flere ganger om dagen de er omgitt av, som de ikke møter andre for å diskutere.

  Men diskuteres ikke nedstengninger og tiltak friskt på sosiale medier? Ikke mye kritikk mot regimet på de store kjente sosiale mediene virker det som. Folk innretter seg lettere etter makthavernes pålegg og forbud når de er spredd og isolert fra hverandre.

 5. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Dette er den reelle grunnen til alle tiltakene. Splitt og hersk, forby ansamling og meningsutveksling som oppstår «organisk» når folk møtes. Nesten ingen dør lenger jo, det hele har blitt helt latterlig ute av proporsjoner - og det latterligste av alt er vanlige folk som er FOR mer tiltak og jubler frem politikerne. Lurer på om disse menneskene forstår at de er hjernevasket?

 6. Avatar for tjatta tjatta says:
 7. Avatar for K11 K11 says:

  Apropos statistikk:

  I mange diskusjoner her skriver du at “storbyene dør” fordi kontorarbeidere i byene nå har “funnet ut at de kan jobbe hjemmefra”, og derfor flytter ut på bygda.

  Har du noen kilder å vise til? Noe statistikk?

  Jeg spør fordi jeg selv kommer fra en bygd i utkant-Norge, og vet det er fraflytting der. Det er det også fra bygda jeg bor i nå. All statistikk jeg har sett viser også at det er en generell urbanisering på gang, korona eller ei. Faktisk var det et innslag på Dagsrevyen i sted, om forgubbing i distriktene, og behovet for å lokke unge til distriktene med diverse incentivordninger.

  Venter i spenning på kilder. Takk.

 8. Avatar for INK INK says:

  Jeg tviler sterkt på at fattigfolk, som min oldefar var i sin ungdom, i Mo i Rana ville fått noen vaksine mot spanskesyken selv om det hadde eksistert på den tiden. Det ble så vidt jeg kan se ikke forsøkt vaksinert mot dette i Norge i det hele tatt. De trodde sykdommen var forårsaket av en bakterie, Ikke hadde de antibiotika eller medisiner som virket heller. De forsøkte å kurere sykdommen med brennevin og tjærerøyk, og for å hindre smitte stengte de skoler noen uker og oppfordret folk til å unngå forsamlinger.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

25 flere kommentarer

Deltakere