Den største generalstreiken i historien

0
Fra generalstreiken i India - Foto: IndustriALL Global Union, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Hvis de som gikk til generalstreik i India 26. november 2020 hadde vært et land, ville det ha vært det femte mest folkerike landet i verden – etter Kina, India, USA og Indonesia, skriver Vijay Prashad i ConsortiumNews. Han skriver videre:

Bønder og landbruksarbeidere fra Nord-India marsjerte langs forskjellige nasjonale motorveier mot Indias hovedstad New Delhi som en del av generalstreiken 26. november.

De bar plakater med slagord mot de lovene som ble vedtatt av Indias Lok Sabha (underhuset) i september, som retter seg mot bøndene og er til fordel for korporasjonene. Lovene presset gjennom Rajya Sabha (overhuset) med bare en muntlig avstemning.

De streikende landbruksarbeiderne og bøndene bar flagg som viste deres tilknytning til en rekke organisasjoner, fra den kommunistiske bevegelsen til en bred front av bondeorganisasjonene. De marsjerte mot privatiseringen av landbruket, som de sier undergraver Indias matsuverenitet og ødelegger deres mulighet til å forbli i landbruket.

Rundt 250 millioner mennesker over hele India deltok i generalstreiken, noe som gjorde den til den største streiken i verdenshistorien. Hvis de som streiket hadde dannet et land, ville det være det femte største i verden etter Kina, India, USA og Indonesia. Industribelter over hele India – fra Telangana til Uttar Pradesh – stoppet opp, siden arbeidere i havnene fra Jawaharlal Nehru Port (Maharashtra) til Paradip Port (Odisha) stoppet arbeidet.Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelSmitteflyet har kostet 44, 7 millioner kroner. Er brukt seks ganger på åtte måneder
Neste artikkel– Maskene har ingen virkning på smittespredning