– Jag visste faktiskt inte att det svenska klassamhället såg ut så här

0
Fra omslaget til den svenske rapporten fra fagforeninga Kommunal

Da verneutstyret ble rasjonert i Sverige på våren, var yrkesgruppene som fagorganisasjonen Kommunal organiserer, nederst på prioriteringslista, ifølge en rapport skrevet på vegne av fagforeninga. Forfatteren av rapporten, Lisa Pelling, skriver at sykepleiere på sjukehjem oftere ble skjermet, sjøl om de ofte bare er sammen med de sjuke for å ta en blodprøve. «Hjelpesykepleieren, uten studiepoeng, blir hos de hostende eldre covidpasientene og mater, bytter bleie, tørker oppkast. Uten munnbind.”

Lisa Pelling er utredningssjef ved Arena Idé og forfatter av rapporten

Og da fagforeninga slo alarm om mangelen på beskyttelsesutsyr i eldreomsorgen, var det ingen som lyttet, slår rapporten fra Kommunal fast.

– Jag visste faktiskt inte att det svenska klassamhället såg ut så här, sier Lisa Pelling til Dagens Arena.

Kommunal kan fortelle om det svenske klassesamfunnet

I konklusjonen på rapporten fra Kommunal heter det at fagforeninga kan dokumentere det svenske klassesamfunnet:

Coronakrisen blixtbelyser det svenska klassamhället. Handspriten låstes in på sjuksköterskeexpeditionen över helgen. De personliga assistenterna fick dela på visiren, lokalvårdarna glömdes bort när handspriten ransonerades. I Region Sörmland ville arbetsgivarna ge läkarna extra betalt för att de skulle tvingas skjuta på sin semester, men ville inte ge någon ersättning alls åt varken sjuksköterskor eller undersköterskor. I Kramfors fick bara sjuksköterskor och chefer använda personalrummet. I Arvika fick sjuksköterskorna använda CE-märkta visir, medan undersköterskorna fick hålla till godo med visir som pysslats ihop av OH-papper.

Det är en bild som återkommer i intervju efter intervju: bilden av en ambulans som hämtar en covidsjuk äldre. Ambulanspersonalen är klädd i full skyddsutrustning, de ser ut som astronauter. Personalen från hemtjänsten som står bredvid och håller den sjuka i handen har bara visir.

Hur kan det komma sig att välfärdsarbetare som vårdbiträden och undersköterskor på äldreboenden och i hemtjänsten, personliga assistenter och lokalvårdare, långt in i maj fortfarande inte har tillgång till andningsskydd och förkläden, ibland inte ens handsprit?

Sparket nedover

De ansatte på svenske sjukehjem fikk ikke opplæring, fikk ikke nødvendig utstyr, hadde elendige, og ofte delte skiftplaner, men det var dem man rakket ned på:

Medlemmar i Kommunal, välfärdsproffsen i kollektivtraeiken, vården, omsorgen, förskolan och skolan, försökte efter bästa förmåga följa de rekommendationer och de riktlinjer som de fick. De larmade när det inte gick att följa rekommendationerna, när det inte fanns skyddsutrustning, när det inte fanns förutsättningar att skydda varken anställda eller brukare från smitta, när de såg hur timanställda kollegor tvingades till omöjliga val mellan att gå till jobbet med symptom och att inte kunna betala hyran.

Ändå fick de uppleva hur röststarka placerade skulden hos dem: “de tvättar inte händerna ordentligt”, “de pratar inte svenska”, “de följer inte instruktionerna”. I stället för att rikta kritiken och ilskan mot oansvariga arbetsgivare, mot dåligt insatta politiker och otydliga myndigheter, så sparkade man neråt.

Feilrettet hets mot Sverige

I Norge har det ikke manglet på hets mot Sverige fordi landet valgte en mer tradisjonell måte å takle epidemien på enn den den norske og svært mange andre regjeringer valgt. Sjøl blant folk man tidligere ville regnet som progressive, har det ikke manglet på det som må kalles skadefryd over svenske dødstall.

Men hvor mye av overdødeligheten i Sverige våren 2020 skyldtes privatisering og bevisst ødeleggelse av det tidligere så avanserte helsesystemet i Sverige? Hvor mye av overdødeligheten skyldtes klassearroganse overfor proletarene i helsesystemet, slik det beskrives i rapporten fra Kommunal? Det snakkes det ikke om, ei heller fra folk som tidligere var opptatt av motstand mot privatisering og klasseundertrykking. Nå kritiserer man ikke lenger kapitalismen. Man fordømmer i stedet Tegnell.

Forrige artikkelBrexit sett fra Sverige
Neste artikkelNesten 700.000 mennesker drevet ut i fattigdom i Storbritannia av koronatiltakene