Amazon engasjerer spionselskap for å overvåke arbeidere som fagorganiserer seg

0
Fotomontasje: Proletären

Amazon har engasjert spionselskapet Pinkerton til å overvåke, dokumentere og samle informasjon om lagerarbeidere som fagorganiserer seg, skriver den svenske avisa Proletären.

Av Erling Bronsberg, Proletären.

Under Black Friday-veckan har arbetare i över 15 länder strejkat och demonstrerat mot näthandelsjätten Amazon. Les: Black Friday – då strejkade lagerarbetarna på Amazon!

Nu kan nyhetssajten Vice avslöja att Amazon hyrt in det ökända detektivföretaget Pinkerton för att övervaka, dokumentera och samla information om lagerarbetare som organiserar sig fackligt. Pinkerton ägs idag av svenska Securitas AB.

Enligt läckta dokument som Vice tagit del av ska bland annat klockslag, datum, plats och antalet mötesdeltagare för aktiviteter så som ”flygbladsutdelning” och ”strejk” rapporterats till ledningen för Amazon. Företaget har också riktat personliga smutskastningskampanjer mot förtroendevalda.

Skattemiljoner till spioner

2019 bekräftade Amazon för första gången att de använt Pinkerton på en fabrik i Polen för att bevaka mellanchefer inom organisationen. Nu ska alltså spionföretaget ha använts för att bevaka arbetare i flera olika länder där Amazon har sina lager, eller ”fullfilment centers”, som bolaget själv kallar dem.

”Inte nog med att Amazon missbrukar sin härskande marknadsandel och ställs inför rätta i EU för brott mot anti-trustlagar, nu exporterar man amerikansk taktik från 1800-talet för att krossa fackföreningarna i Europa”, säger Christy Hoffman, ordförande för denglobala fackföreningen UNI, i ett pressmeddelande.

Enligt dokumenten bevakar Amazon också grupper som uppfattas som ”ett hot mot verksamheten” och som sänker kundernas förväntan. Bland dessa hittar man klimatrörelsen Fridays4future, gula västarna i Frankrike och vissa spontana protester i Iran.

Amazons instruktionsvideo till chefer: ”Så upptäcker du facklig aktivitet”

Så sent som 2018 användes Pinkerton för att infiltrera en strejk i West Virginia där arbetsgivaren hyrde in företaget för att utföra ”säkerhetstjänster”. Flera av de strejkande arbetarna vittnade om hur någon eller några saboterade företagets egendom. Något som arbetsgivaren kom att beskylla arbetarna för.

Spionföretaget Pinkerton användes flitigt av industrikapitalet under slutet av 1800-talet för att skydda strejkbrytare, slå ned fackliga protester och sabotera egendom. Företaget blev ökänt efter den så kallade Homestead-strejken 1892, då Pinkertons män sköt med vapen mot arbetare som strejkade på ett av kapitalisten Andrew Carnegies stålverk i Pennsylvania.

”Vår seger är fulländad och glädjande. Tro inte att vi kommer ha ett allvarligt arbetarproblem igen”, skrev fabriksdirektören till Andrew Carnegies efter det att strejken slogs ned och nio arbetare mördades av Pinkertons män.


Fotnote: Pinkerton eies av Securitas AB som igjen har Vanguard, Carnegie og Oljefondet som store eiere.

Pinkerton eskorterer streikebrytere i Buchtel, Ohio, 1884 Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=607489

Forrige artikkelBritiske militære oppretter vaksinesenter på fotballstadion i Bristol
Neste artikkelNorge må forklare seg for Europa – alvorlige brudd på menneskerettighetene