Vil krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia bli avgjort i kampen om Shusha?

0
Kilde: Southfront

Aserbajdsjanske tropper og tyrkiskstøttede syriske terrorister fortsetter å storme byen Shusha, som ligger like sør for Nagorno-Karabakh-republikkens hovedstad Stepanakert. De aserbajdsjanske styrkene har lykkes med å ta kontroll over en del høyder sør for byen Susha. I disse kampene har bruk av droner spilt en viktig rolle.

Det den aserbajdsjanske hæren prøver på er å erobre den såkalte Lachin-korridor, for på den måten å strupe forsyningslinja mellom Armenia og republikken Artsakh (Nagorno-Karabakh).

Men byen Shusha er foreløpig ikke omringet og de armenske styrkene sies å ha påført fienden en del tap. Armenerne kan forsatt få fram forsyninger og forsterkninger.

Shusha er ikke bare en strategisk by for forsvaret av Stepanakert, den er også ikonisk fordi den har spilt en viktig historisk rolle. Den var hovedstad i khanatet Karabakh og den har lenge vært et viktig kulturelt senter i det sørlig Kaukasus. Det var også der aserbajdsjanske styrker i 1920 massakrerte store deler av befolkninga.

Southfront mener at hele krigen kan bli avgjort i slaget om Shusha.

Hvis armenske styrker er i stand til å hindre den aserbajdsjanske fremrykkinga, vil de få sjansen til å begrense de tyrkisk-aserbajdsjanske styrkene til de områdene de har erobret i sør. Hvis Shusha faller i tyrkiske hender, vil skjebnen til den sentrale delen av Nagorno-Karabakh være forhåndsbestemt.

Situasjonen nær Martuni, Martakert og Lachin er mye bedre for armenerne. Men kontrollen over disse områdene vil ikke hjelpe armenerne hvis Shusha blir erobret. Samtidig klarer de ikke å omplassere styrker fra Lachin mot øst fordi dette umiddelbart vil utløse et nytt forsøk fra Aserbajdsjan på å erobre området.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.