USA har en ny president – låt oss bjuda på en tillbakablick

0
Foto: Shutterstock

Av Patrik Paulov.

Vad som hände för drygt sex år sedan är viktigt att påminna om. Det är en avslöjande och lärorik men också roande historia, eftersom Biden med sitt tal lyckades reta upp flera av USA:s närmaste vänner.

Vapnen flöder in i Syrien

Från kapittel i Syriens tystade röster

Cambridge, Boston, den 2 oktober 2014. Hörsalen är fullsatt. Harvard Kennedy School vid det anrika Harvard University har bjudit in vicepresident Joe Biden att tala om USA:s utrikespolitik.

Kriget i Syrien har pågått i tre och ett halvt år. Dödstalen och flyktingströmmarna har skjutit i höjden och terrorgruppen IS har på kort tid erövrat ett stort territorium i Irak och Syrien. USA har med IS som förevändning precis börjat bomba i Irak och Syrien.

Biden verkar vara avslappnad och på gott humör. Han tar mikrofonen och skämtar med presentatören innan han inleder. Han talar om Ryssland och Putin, om mötet med Kinas ledare Xi Jinping och om hur USA inte låtit sig knäckas av terrordåden 11 september och fortsatt är världens ledande ekonomi. Han avslutar med orden:

’God bless you all and may God protect our troops. Thank you.’

Applåder tar vid och det är dags för den första frågan. En student frågar om agerandet i Syrien och varför det är rätt tidpunkt att agera nu och inte tidigare. Biden tar mikronen och kommer med ett svar som snart skulle bli känt långt utanför USA:s gränser.

Vicepresidenten börjar med att säga att amerikanerna tror att det i varje land som står inför en omvälvning finns en moderat mittfåra i politiken. ’Men någon möjlighet att hitta en moderat mittfåra i Syrien existerade inte’, slår Biden fast. Sedan följer det som skulle väcka reaktioner.

’Vårt största problem i Syrien utgjordes av våra allierade i regionen. Turkarna är goda vänner och jag har en god relation med Erdogan, som jag precis har träffat, och jag har en god relation med saudierna, emiraterna och så vidare. Vad är det de håller på med? De var så inställda på att störta Assad och få till stånd ett sunni-shiakrig via ombud att de öste in hundratals miljoner dollar och tiotusentals ton vapen till vem som helst som kämpade mot Assad. Och de gjorde det trots att de människor som mottog leveranserna var al-Nusra och al-Qaida och de extremistiska elementen av jihadister från andra delar av världen. Ni tror jag överdriver, men ta en titt. Vart tog leveranserna vägen?’

Bidens framträdande filmades och finns att se på Harvard Universitys Youtube-kanal. Hans oväntade utspel fick snabbt stor spridning och de utpekade reagerade med bestörtning. Erdogan krävde offentligt en ursäkt.

Två dagar efter framträdandet gjordes följande uttalande från en talesperson för Biden:

’Vicepresidenten ber om ursäkt för alla påståenden om att Turkiet eller andra allierade och partners i regionen avsiktligt har understött eller underlättat framväxten av IS eller andra våldsamma extremister i Syrien.’

Oavsett ursäkten så utgör Joe Bidens ord en delförklaring till varför kriget i Syrien blivit så brutalt och kunnat fortsätta så länge. Vicepresidenten bekräftade det som FN-observatörernas chef Robert Mood påpekat i juni 2012 om att ’det kommer leveranser av både pengar och vapen’ och att man sett ’utländska parter bidra till spiralen av våld på ett mycket ickekonstruktivt sätt’. Vad Biden talar tyst om är USA:s egen roll i att underblåsa ”spiralen av våld”.

[…]

Att USA var direkt inblandat i att elda på kriget i Syrien avslöjades av New York Times den 21 juni 2012.

’Ett litet antal CIA-officerare är i hemlighet verksamma i södra Turkiet. CIA-officerarna hjälper USA:s allierade att bestämma vilka syriska oppositionskrigare på andra sidan gränsen som ska få vapen för att bekämpa den syriska regeringen. Det uppger amerikanska företrädare och arabiska underrättelseofficerare.

Vapnen, inklusive automatgevär, raketdrivna granater, ammunition och vissa pansarvärnsvapen, fraktas främst över den turkiska gränsen via ett skuggnätverk av mellanhänder, inklusive syriska Muslimska brödraskapet. Vapnen betalas av Turkiet, Saudiarabien och Qatar …’”

Mer om Obama/Bidens agerande i Mellanöstern, men också om föregångarna W Bush/Cheney och efterträdarna Trump/Pence, finns att läsa i Syriens tystade röster

Forrige artikkelVil krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia bli avgjort i kampen om Shusha?
Neste artikkelSpania i dag: Du kan få opptil 60 000 euro i bot!