Sverige planlegger voldsom opprustning

0
Svenske stridsvogner under militærøvelse i Skåne i 2019. Shutterstock

Den svenske regjeringa under ledelse av Socialdemokraterna planlegger en massiv opprustning av militærvesenet. 40 prosent økning av forsvarsutgiftene på fem år, 50 prosent økning av forsvarets personell og nær dobling av arméen er blant de tiltakene forsvarsminister Peter Hultqvist presenterte da han la fram regjeringas planer.

Forsvarsbudsjettet skal økes med 27 milliarder kroner fram til 2025 og blant annet etableres det to nye brigader med soldater, stridsvogner og til dels nytt artilleri, samt en mindre brigade for Stockholmsområdet og en mekanisert bataljon for Gotland.

Det skal bygges en ny ubåt, korvettene skal få antiluftskyts og det skal satses på miltære droner, blant annet noen som kan nå mål i Russland fra området rundt Gotland.

I proposisjonen sies det at militærsamarbeidet med NATO og Finland skal styrkes. Sverige har trent på å ta imot tropper fra USA og i proposisjonen heter det at operasjonsplanene skal samordnes med USA og NATO.

I den svenske regjeringas sammenfatning av forsvarspolitikken heter det:

«Totalförsvaret ska utformas och dimensioneras för att kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige, inbegripet krigshandlingar på svenskt territorium.»

«Utgångspunkten för planeringen av totalförsvaret bör vara att under minst tre månader kunna hantera en säkerhetspolitisk kris i Europa och Sveriges närområde som innebär allvarliga störningar i samhällets funktionalitet samt krig under del av denna tid.»

Planen er også å samordne operasjonene med Norge. En stor del av utstyret til de amerkanske styrkene finnes i fjellhaller nær Trondheim. «Tanken är att marinkårssoldater flygs in från USA till Norge där stridsmateriel finns på plats,» skriver SVT.

”Det handlar om skyddet av transportvägarna från Trondheim som kan användas i en krissituation”, sier Peter Hultqvist til SVT.

Den svenske kongen Gustav II Adolf blir drept i slaget ved Lützen 6. november 1632. Av Carl Wahlbom – Wikimedia Commons / Nationalmuseum (Stockholm)

Hvis man fortsatt tenker på Sverige som et fredens og nøytralitetens land, er det på tide med en rask korreksjon av for lengst utdaterte illusjoner. Sverige var en krigernasjon gjennom århundrer, og med Socialdemokraterna i spissen tar landet tydeligvis mål av seg til å bli det igjen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFacebook har stemplet 167 millioner brukermeldinger for å «spre desinformasjon»
Neste artikkelVæpnet politi brøt seg inn hos tysk lege og arresterte ham under livesending
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).