Sverige planlegger voldsom opprustning

4
Svenske stridsvogner under militærøvelse i Skåne i 2019. Shutterstock

Den svenske regjeringa under ledelse av Socialdemokraterna planlegger en massiv opprustning av militærvesenet. 40 prosent økning av forsvarsutgiftene på fem år, 50 prosent økning av forsvarets personell og nær dobling av arméen er blant de tiltakene forsvarsminister Peter Hultqvist presenterte da han la fram regjeringas planer.

Forsvarsbudsjettet skal økes med 27 milliarder kroner fram til 2025 og blant annet etableres det to nye brigader med soldater, stridsvogner og til dels nytt artilleri, samt en mindre brigade for Stockholmsområdet og en mekanisert bataljon for Gotland.

Det skal bygges en ny ubåt, korvettene skal få antiluftskyts og det skal satses på miltære droner, blant annet noen som kan nå mål i Russland fra området rundt Gotland.

I proposisjonen sies det at militærsamarbeidet med NATO og Finland skal styrkes. Sverige har trent på å ta imot tropper fra USA og i proposisjonen heter det at operasjonsplanene skal samordnes med USA og NATO.

I den svenske regjeringas sammenfatning av forsvarspolitikken heter det:

«Totalförsvaret ska utformas och dimensioneras för att kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige, inbegripet krigshandlingar på svenskt territorium.»

«Utgångspunkten för planeringen av totalförsvaret bör vara att under minst tre månader kunna hantera en säkerhetspolitisk kris i Europa och Sveriges närområde som innebär allvarliga störningar i samhällets funktionalitet samt krig under del av denna tid.»

Planen er også å samordne operasjonene med Norge. En stor del av utstyret til de amerkanske styrkene finnes i fjellhaller nær Trondheim. «Tanken är att marinkårssoldater flygs in från USA till Norge där stridsmateriel finns på plats,» skriver SVT.

”Det handlar om skyddet av transportvägarna från Trondheim som kan användas i en krissituation”, sier Peter Hultqvist til SVT.

Den svenske kongen Gustav II Adolf blir drept i slaget ved Lützen 6. november 1632. Av Carl Wahlbom – Wikimedia Commons / Nationalmuseum (Stockholm)

Hvis man fortsatt tenker på Sverige som et fredens og nøytralitetens land, er det på tide med en rask korreksjon av for lengst utdaterte illusjoner. Sverige var en krigernasjon gjennom århundrer, og med Socialdemokraterna i spissen tar landet tydeligvis mål av seg til å bli det igjen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Sverige har minsket forsvarsutgifterne i mange år. En opprustning nå er logisk da det er usikkre tider i og med coronavirus nedtur. Og Sverige er ikke alene om det.

  Global så er økte militære utgifter en trend helt klart. Se grafen ifra Visual Capitalist nedenfor. Litt ulogisk i og med den økonomiske situasjonen eller igjen veldig logistik.

  Global Total $1.92T +3.6%

  I mange land er det militære i samfunnet en aktør med mye makt og logikken er nok at i urolige tider så allierer seg politikker enn mer med det militære og selvfølgelig politiet.:thinking:

  https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.com/how-much-military-service-members-make-2019-2%3Famp

  https://www.indeed.com/career/police-officer/salaries

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg har fulgt litt bedre med på svensk MSM det siste året, og det jeg sitter igjen med, er at Russland er enda verre over kjølen.
  De burde selvfølgelig ha brukt pengene på en bedre måte, men å sysselsette egen industri er aldri dumt - forutsatt, selvfølgelig - at den er deres egen.
  Og at de ikke begynner å drømme om å revansjere Karl XII.

 3. Det virkelig oppsiktsvekkende ved Forsvarsforhandlingene som nylig er avsluttet,var at Tybring-Gjedde forslo og sannsynligvis fikk gjennom at Norge skal ut med 2 milliarder kroner til Europahæren i de nærmeste 7 årene. Jeg skriver sannsynlig fordi verken KK eller Aftenposten redegjør for dette.
  Det skulle vært passende om KK gjorde dette til førstesideoppslaget,men vier saken til en liten søvnig bemerkning på side 7 som om dette er en bagatell.
  Den tredje verdenskrig forberedes i en rasende fart. Webben wsws.org/en har nå to ultraviktige artikler på engelsk om henholdsvis britisk og tysk ekspressopprustning. Johannes Stern for Tyskland. faktisk er det slik at opprustningen fra midten av 1930-tallet blir bare blåbær. Les en artikkel av gangen så du ikke svimer av.
  Og da har vi den situasjonen at det foregår ingen Krig mot krigen i Norge. Analyser av imperialistisk rivalisering må man på steigan.no for å finne nå i Norge. Ellers er man i stort enig om at militarisme og krig er fine saker. For ingen i Forsvarsdebatten spurte om hva i helvete disse våpnene skal brukes mot. Ikke bland politikk inn i dette er du snill! Norge 2020.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere