Venezuela: Försök till statskupp. Terroristgrupp landsteg 10 km från Caracas internationella flygplats

0
Shutterstock

Av Dick Emanuelsson.

Åtta döda, bland dem den förre armékaptenen Robert Colina Ibarra, alias ”Pantera”, ledare för terroristgruppen och flera tillfångatagna.

Det är saldot efter att en grupp tungt beväpnade personer, som antas vara venezuelanska desertörer baserade på paramilitära träningsläger i det colombianska länet Guajira, landsteg i gryningen i dag söndag vid en playa i hamnstaden Guaira i delstaten Vargas.


Denne artikkelen av Dick Emanuelsson ble først publisert på Globalpolitics.se


Landstigningsförsöket skulle kombineras med en kommandogrupp i land som med fordon utrustade med maskingevär, likt terroristerna i Syrien, med all sannolikhet skulle attackera strategiska installationer. Bland de eventuella målen finns flygplatsen i Maiquetia i samma delstat.

Vid skrivande stund (söndag eftermiddag) är det oklart var exakt landstigningsförsöket gjordes. Den konstituerande församlingens ordförande, Diosdado Cabello nämnde i en improviserad presskonferens för 209 minuter sedan att platsen var en strand i samhället Macuto. Detta är beläget bara 9,6 kilometer från Venezuela största internationella flygplats Maiquetia, 40 minuter från Caracas.

Spekulationerna är att planen handlade om att inta flygplatsen eller åtminstone delar av den och därifrån begära utländsk militär hjälp.

Och eftersom varken USA eller Lima-gruppen anser att den folkvalda Maduroregeringen är legitim och att generalsekreteraren för de Amerikanska Staternas Organisation Luis Almagro har repeterat Donald Trumps hot om att ”inga aktioner mot Maduro är uteslutna”, talar mycket för att kommandogruppen skulle begära en OAS-invasion av Venezuela, via det så kallade Tiar-avtalet.

Desertören Robert Levid Colina, alias “Pantera”, ledare för terroristgruppen dödades vid landstigningsförsöket i morse.

Pantera

I slutet av mars intervjuades den venezuelanske desertören och generalmajoren Cliver Alcala Cordones i den colombianska radiostationen W Radio. Han tog på sig ansvaret för att en gigantisk vapenarsenal hade beslagtagits av den colombianska polisen.

Vapenarsenalen hade den colombianska staden Riohacha, nära gränsen till Venezuela vid den karibiska kusten, som slutdestination. Ett av de sex militära träningslägren stod under ledning av Robert Colina Ibarra, alias `Pantera´, i morse dödad av den venezuelanska marinen vid landstigningsförsöket.

Enligt Alcala tränades terroristerna på dessa läger för att senare föras in i Venezuela via den 1200 kilometer långa gränsen mellan Colombia och Venezuela. I morse stod det klart att det första målet var Guiara.

Enligt Alcala var vapenarsenalen ett resultat av ett avtal mellan Juan Guaidó och ”USA-rådgivare”. En av dessa ringde upp Alcala mitt under intervjun med W Radio, vilket Alcala informerade journalisterna om direkt i etern (pinsamt värre för USA) med all sannolikhet för att hejda den venezuelanske desertören att fortsätta ”läcka som ett såll” för USA synnerligen komprometterande uppgifter. Några timmar senare greps han av polisen och deporterades därefter till USA.

Enligt Alcala och Vita Huset ska dessa planerade terroristaktioner ses som ”en befrielse av Venezuela inom ramen för TIAR”, OAS´ organ för militära interventioner mot OAS´ egna medlemsstater uppgav Alcala. Men Venezuela har lämnat OAS sedan en tid tillbaka).

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza

Enligt Venezuelas kultur- och Informationsminister Jorge Rodríguez kan den nu avslöjade terroristplanen sammanfattas i följande punkter:

– Den organiserades av Colombia och USA.
– Målet var att beväpna paramilitära grupper i Venezuela med avsikt att genomföra terroristaktioner.
– Den skulle verkställas mellan 23-25 mars mitt under den nationella kollektiva karantänen som inrättats som ett resultat av att Codvid-19 anlänt till Venezuela.
– Militära specialstyrkor skulle genomföra attacker med målet att mörda president Nicolas Maduro.
– Ursprungligen skulle planen genomföras den 10 mars. Men på grund av brister i den operativa styrkan och misslyckandet från Juan Guaidós sida att samla några större styrkor den senaste tiden flyttades planen fram till 23-25 mars.
– De beslagtagna vapnen har ett sammanlagt värde på en halv miljon dollar, cirka fem miljoner kronor, motsvarande 83.333 kits för diagnostik, 2.500 munskydd, tre miljoner tabletter Cloroquina för att behandla tusentals patienter smittade av Covid-19.
– Enligt generalmajoren hade finansieringen av vapenarsenalen tagits från de i USA beslagtagna venezuelanska statsegendomarna, som till exempel den stora bensinstationskedjan Citgo, som motsvarar ett värde av sju miljarder dollar!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.