Norske sykkelbud inspirerer svensk fagbevegelse

0
Paul Olai-Olssen intervjuet på LO-TV

Det var i august 2019 at 102 sykkelbud i firmaet Foodora ble tatt ut i streik. Streiken førte til en voldsom mobilisering og verving av Foodoras sykkelbud både i Oslo og andre byer.

Les: Foodora-sykkelbudene i streik for tariffavtale

Streiken endte med seier for sykkelbudene. Nå ser svenske sykkelbud over grensa for inspirasjon når de reiser sine krav. Dette skriver avisa Proletären.

Norska cykelbuden vill inspirera svenska fack

Av Alfredo Teran Öman, Proletären.

De dåliga anställningsvillkoren för arbetare på gigföretag är kända sedan länge. Men snart kanske matbuden på Foodora jobbar under kollektivavtal.

Efter ett reportage i Sydsvenskan riktas uppmärksamheten återigen mot gigarbetares usla anställningsförhållanden. Journalisten, som tagit jobb som cykelbud på Foodora, tjänade 70 kronor i timmen före skatt. 20 kronor per levererad matkasse. Inget OB-tillägg.

Schemat läggs vecka för vecka och arbetspassen förlängs eller förkortas godtyckligt av appen. Anställningskontrakten skrivs månadsvis och håller du inte det förväntade tempot riskerar du att inte få förlängt kontrakt. För Foodora-buden i Sverige finns inget kollektivavtal och ingen fackklubb.

I Norge ser det annorlunda ut. Efter en månads strejk förra året tecknade cykelbuden i Oslo kollektivavtal.

– Jag är chockerad över att det kan vara så stor skillnad. Jag tror det är svårt att organisera cykelbuden i Sverige eftersom det är tillåtet med korta anställningskontrakt, säger Paul Olai-Olssen, förtroendevald på Fellesforbundets Foodoraklubb i Oslo, till Proletären.

Foodoraklubben i Oslo har 200 medlemmar. De får 123 norska kronor i timmen i fast ersättning, och mellan 15-25 norska kronor per leverans beroende på veckodag. För varje leverans får de en mindre kompensation för slitaget på cykeln.

Schemat får de reda på minst 12 dagar före arbetspasset och alla som är med i facket har rätt till fast anställning. Om passets längd förändras måste den anställda tillfrågas. Nu förhandlar de om en kilometerkompensation, men först ska förslaget godkännas av medlemmarna.Kvalitetssäkrade workers hos Workish

Enligt svenska Transportarbetareförbundet diskuterar de en avtalsmall med Foodora som utgår från det norska kollektivavtalet. Men Paul Olai-Olssen berättar att de försökt kontakta LO i Sverige flera gånger för att dela med sig av sina erfarenheter, men mötts av kalla handen.

– Det är märkligt att de inte kontaktat oss. Att de har tittat på vårt kollektivavtal vad spelar det för roll? Det är inte innehållet som är det svåra, frågan är hur man organsierar buden. Det verkar som att ni svenskar tänker för mycket uppifrån och ner, men det är inte så man bygger en arbetarrörelse!

Transportarbetareförbundet i Sverige har haft svårt att organisera gigarbetarna. Sedan februari har de haft en kampanj som ger Foodora-arbetare billigare medlemskap. Mats Andersson från Transport är den som förhandlar kollektivavtalet med Foodora. Han berättar att facket fått flera nya medlemmar från kampanjen. De är med och diskuterar avtalets innehåll men inga matbud är med och diskuterar med Foodoras ledning.

– Vi har en konstruktiv dialog och en avtalsmall vi är överens om. Sedan ska vi förhandla om siffrorna, säger Mats Andersson.

Han säger också att han inte blivit kontaktad av, eller fått till sig att den norska fackklubben hört av sig till Transport. Han har inte heller själv ringt Foodoraklubben i Oslo för att ta del av deras erfarenheter.

Gigföretag brukar hävda att ”flexibla” anställningar är önskvärda i deras branscher, både av dem och de anställda.

– Foodora säger att budjobben är tänkta som tillfälliga anställningar. Men för många är det inga tillfälliga jobb, säger Mats Andersson. 

Han kan inte ge något datum för när det finns ett kollektivavtal men hoppas att det blir så snart som möjligt.

Norsk LO-video om de ansatte i Foodora:

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.