Armenias statsminister: – Israel deltar aktivt i krigen mot oss

3
Armenias statsminister Nikol Pashinyan. Shutterstock

Israel har stilt opp sammen med Tyrkia, terrorister og syriske leiesoldater for å støtte Aserbajdsjan i den nåværende konflikten med Armenia, og vil til slutt få smake konsekvensene av den uhellige alliansen, sa armenske statsminister Nikol Pashinyan til Jerusalem Post i et eksklusivt intervju 2. november 2020. Pashinyan, som snakket fra Jerevan gjennom en tolk via Zoom, anklaget Jerusalem for å bevæpne Aserbajdsjan, som han sa er innstilt på å «gjennomføre folkemord mot armeniere i Nagorno-Karabakh.»

Israel har ikke offisielt tatt stilling til konflikten, men statsminister Pashinyan sier at landet likevel «deltar svært aktivt fordi israelske militærdroner nå brukes av Aserbajdsjan i krigen mot Armenia».

Det ser ut til at Aserbajdsjans framgang i krigen fram til nå i stor grad skyldes en effektiv bruk av droner, og blant dem altså også israelske droner.

Men statsminister Pashinyan ba israelsk ledere tenke over følgende:

”Leiesoldater, islamske terrorister og Israel er nå i utgangspunktet på samme side. Så Israel burde tenke, er dette virkelig en riktig posisjon å være i for oss? «

Israel har utviklet seg til å bli den største leverandøren av våpen til Aserbajdsjan fulgt av Russland og Hviterussland. Samtidig har Israels forbindelser med Armenia blitt varmere de seinere årene, nå appellerer den provestlige Pashinyan til Israel om å ikke støtte deres fiender.

Han minner om at islamistiske leiesoldater deltar på Aserbajdsjans side i krigen, brakt inn av Tyrkia. Ifølge ham er leiesoldatene lovet ei månedslønn på 2000 dollar. Han sa også at Tyrkia har «imperialistiske ambisjoner» og at før eller seinere vil dette også ramme Israel.

En av de israelske dronene som brukes mot styrkene fra republikken Artsakh (Nagorno Karabakh) og Armenia er rekognoseringsdronen ThunderB fra det israelske BlueBird Aero System.

Den israelsk dronen Thunder B, foto: Blue Bird Aero System

Men dette er bare ett av et stort og variert utvalg av israelsk våpen som finnes i Aserbajdsjans arsenal.

Kommentar:

Nikol Pashinyan som sjøl kom til makta gjennom en «fargerevolusjon» som var delfinansiert av den pro-israelske George Soros, forutsetter at Israel har en slags moralsk strategi med feil. Men Israel er ikke fremmed for å spille på motstridende krefter, men har ofte praktisert prinsippet om at «min fiendes fiende er min venn». For Pashinyan er det sjølmotsigende at Israel støtter Tyrkia som støtter islamistiske terrorister. Men enten vet han det ikke, eller så later han som han ikke vet det: Israel har en lang historie med å støtte islamistiske jihadister. Det har de gjort lenge i Syria. Det er heller ikke første gang Tyrkia og Israel er på samme side – det er de også i Syria.

Men Israel er også på motsatt side av Tyrkia, blant annet i Libya og i havrettskonflikten i det indre Middelhavet, der Hellas står mot Tyrkia. Israel har gjort mye for å utvikle en allianse med Hellas, som jo er Tyrkias tradisjonelle erkefiende. Gjennombruddet i den gresk-israelske alliansen kom under Alexis Tsipras fra Syriza.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for pcwh pcwh says:

    Uryddig årsakssammenheng her. Mener han at Israel offisielt har tatt side, eller at de gjør det med å tillate salg av teknologi til flere aktører? Høres umiddelbart litt merkelig ut at staten Israel vil støtte mer islam.

  2. Avatar for tjatta tjatta says:

    For Israel er det Iran som er fienden her. Aserbasjanske styrker har nå tatt kontroll over hele NKs grense mot Iran og der er 30% av befolkningen etnisk azeri. De har fått veldig gode kort på hånden nå i en framtidig konflikt. Kan regne med at det blir bevæpning av denne minoriteten framover og et syrisk scenarie. Det er ikke umulig at den armenske statsministeren dolker NK i ryggen for å bedre sitt forhold til vesten. Det foregår et spill i kulissene media ikke rapporterer.

    81259_src

  3. Forholdet til Iran har betydning for Israel, men også det faktum at Israel importerer det meste av oljen sin fra Aserbajdsjan. Oljen går via oljeledning fra Baku gjennom Georgia og Tyrkia til Ceyhan på den tyrkiske middelhavskysten. Derfra videre til Europa og Israel.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere