Armenias statsminister: – Israel deltar aktivt i krigen mot oss

0
Armenias statsminister Nikol Pashinyan. Shutterstock

Israel har stilt opp sammen med Tyrkia, terrorister og syriske leiesoldater for å støtte Aserbajdsjan i den nåværende konflikten med Armenia, og vil til slutt få smake konsekvensene av den uhellige alliansen, sa armenske statsminister Nikol Pashinyan til Jerusalem Post i et eksklusivt intervju 2. november 2020. Pashinyan, som snakket fra Jerevan gjennom en tolk via Zoom, anklaget Jerusalem for å bevæpne Aserbajdsjan, som han sa er innstilt på å «gjennomføre folkemord mot armeniere i Nagorno-Karabakh.»

Israel har ikke offisielt tatt stilling til konflikten, men statsminister Pashinyan sier at landet likevel «deltar svært aktivt fordi israelske militærdroner nå brukes av Aserbajdsjan i krigen mot Armenia».

Det ser ut til at Aserbajdsjans framgang i krigen fram til nå i stor grad skyldes en effektiv bruk av droner, og blant dem altså også israelske droner.

Men statsminister Pashinyan ba israelsk ledere tenke over følgende:

”Leiesoldater, islamske terrorister og Israel er nå i utgangspunktet på samme side. Så Israel burde tenke, er dette virkelig en riktig posisjon å være i for oss? «

Israel har utviklet seg til å bli den største leverandøren av våpen til Aserbajdsjan fulgt av Russland og Hviterussland. Samtidig har Israels forbindelser med Armenia blitt varmere de seinere årene, nå appellerer den provestlige Pashinyan til Israel om å ikke støtte deres fiender.

Han minner om at islamistiske leiesoldater deltar på Aserbajdsjans side i krigen, brakt inn av Tyrkia. Ifølge ham er leiesoldatene lovet ei månedslønn på 2000 dollar. Han sa også at Tyrkia har «imperialistiske ambisjoner» og at før eller seinere vil dette også ramme Israel.

En av de israelske dronene som brukes mot styrkene fra republikken Artsakh (Nagorno Karabakh) og Armenia er rekognoseringsdronen ThunderB fra det israelske BlueBird Aero System.

Den israelsk dronen Thunder B, foto: Blue Bird Aero System

Men dette er bare ett av et stort og variert utvalg av israelsk våpen som finnes i Aserbajdsjans arsenal.

Kommentar:

Nikol Pashinyan som sjøl kom til makta gjennom en «fargerevolusjon» som var delfinansiert av den pro-israelske George Soros, forutsetter at Israel har en slags moralsk strategi med feil. Men Israel er ikke fremmed for å spille på motstridende krefter, men har ofte praktisert prinsippet om at «min fiendes fiende er min venn». For Pashinyan er det sjølmotsigende at Israel støtter Tyrkia som støtter islamistiske terrorister. Men enten vet han det ikke, eller så later han som han ikke vet det: Israel har en lang historie med å støtte islamistiske jihadister. Det har de gjort lenge i Syria. Det er heller ikke første gang Tyrkia og Israel er på samme side – det er de også i Syria.

Men Israel er også på motsatt side av Tyrkia, blant annet i Libya og i havrettskonflikten i det indre Middelhavet, der Hellas står mot Tyrkia. Israel har gjort mye for å utvikle en allianse med Hellas, som jo er Tyrkias tradisjonelle erkefiende. Gjennombruddet i den gresk-israelske alliansen kom under Alexis Tsipras fra Syriza.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNår opposisjonen er mer militaristisk enn regjeringen
Neste artikkelNorske sykkelbud inspirerer svensk fagbevegelse
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).