La oss ta debatten om Koronatiltakene

99
Illustrasjon: Shutterstock

Av Erlend Bolstad Raa.

Da koronaviruset kom til Norge i starten av mars visste vi lite om dets alvorlighetsgrad. Stort sett var det vi visste at det smittet raskt.


Dette innlegget ble publisert i Bergensavisen 3.november i forkortet form. Vi gjengir det her i sin helhet. Artikkelforfatter som er idrettsutøver sier at kommentarene etter innlegget mange.


Det eneste riktige var å iverksette tiltak for å stoppe smitten mens vi samlet informasjon og kunnskap om hva dette viruset var for noe. Den gang i mars da vi satt innelåst i husene våre og satt livene våre på vent, var jeg forståelsesfull og dugnadsvillig. 

Nå, i oktober, er jeg ikke det.

Er det egentlig så farlig å bli smittet?

Jeg er hverken lege, epidemiolog, demograf eller politiker. Det jeg nå skal formidle er ikke mitt ansvar, men jeg er skuffet over at det er ingen fagpersoner eller politikere som står frem, snakker om det og legger faktaene på bordet.

Ifølge en nasjonal studie fra Oxford University er gjennomsnittlig alder for en person som har dødd av Covid-19, 82.4 år. Forventet levealder i den engelske befolkningen er 81,4 år.

Det vil si at de som dør av korona allerede har levd lenger enn det som kan forventes. Tall fra Norge viser samme tendens; gjennomsnittsalderen på de døde er 83 år, forventet levealder er 82,5 år

Til sammenligning var gjennomsnittlig alder for de døde under spanskesyken 28 år og den var regnet som en svært dødelig pandemi.

Ser dere problemet? 

Statistikken forteller oss nemlig at dette ikke er en dødelig sykdom, selv om mange tror den er det. Men selv om den ikke er livsfarlig, er den fortsatt smittsom. Det er viktig å gjøre et tydelig skille mellom disse begrepene. 

Isolert sett er ikke det å bli smittet farlig; det er nemlig alvorlig sykdom, død eller eventuelle bivirkninger som utgjør faren. 

Jeg skriver ikke dette for å si at jeg ikke har medfølelse eller sympati for dem som blir alvorlig syk eller får bivirkninger i etterkant, for det har jeg. Personlig, kjenner jeg flere som har hatt bivirkninger flere måneder etter endt sykdom. 

Dessverre, rettferdiggjør ikke leie bivirkninger de konsekvensene tiltakene får for oss alle. Både unge, voksne og eldre. 

Jeg snakker om unge mennesker som nå sitter hjemme (bokstavelig talt) uten framtidsutsikter eller sosial omgang. 

Jeg snakker om voksne mennesker som har mistet jobben eller må sitte på hjemmekontor i månedsvis uten fysisk sosialt samvær. 

Jeg snakker om eldre mennesker som går igjennom sin siste fase i livet med svekket livskvalitet og uten å ha muligheten til å omgås venner. De psykososiale konsekvensene er alvorlige. 

Videre, kan vi peke på de økonomiske konsekvensene av tiltakene. På makroplan blir selskaper slått konkurs og flere bransjer lider store tap. 

På mikronivå ser vi permitterte arbeidstakere, hjemmekontor og arbeidsledighet. 

På NRK debatten den 27. oktober uttalte Ivar Sønbø Kristiansen, professor emeritus ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, at koronatiltakene vil koste staten 154 milliarder kroner, som tilsier en pengesum som kunne finansiert kreftbehandling i Norge i 10 år fremover. 

På andre siden av rommet står Bent Høie og Espen Nakstad nærmest hånlig og rister på hodet og protesterer på byråkratisk vis, uten at de svarer på de uttalelsene som de blir konfrontert med. I samme program snakker Høie om at han vil ha en åpen debatt om tiltakene og at han ønsker kritiske spørsmål velkommen. Selvmotsigelsen her sier jo seg selv.

Til sist vil jeg peke på psykiske helsekonsekvenser. 

Det er veldokumentert at mangel på sosial omgang og ensomhet er knyttet til psykiske helseproblemer. Å «være sammen» via sosiale medier kan heller ikke erstatte den fysiske kontakten. Vi sitter igjen med utenforskap og ensomhet i stedet for fellesskap og relasjonsbygging. 

Mennesker blir aleine.

Folkehelseinstituttet regner at omlag 500-600 mennesker tar selvmord hvert år. Vi har ikke tallene for selvmord i 2020 enda, men de blir trolig ikke noe lavere enn normalen. Om dette skjer er det mulig at flere vil dø av selvmord i 2020 enn av Covid-19. Tenk litt på det.

Hva med å sette opp koronadødsfall mot andre former for dødsfall? 

Ifølge Folkehelseinstituttet døde 10 532 av kreft i 2019. I 2020 har kreftpasienter over hele landet fått behandlingen sin utsatt til fordel for å redde en andel av befolkningen som allerede har levd lenger enn den forventede levealderen. 

Tenk litt på den også. 

Når vi ser på koronadødsfall i en bredere kontekst enn det Høie og Nakstad gjør, får vi et litt mer presentabelt bilde for hvilken sykdom vi egentlig har med å gjøre. 

Så ja, Bent Høie, vi trenger en mer åpen debatt om koronatiltakene. Og ja, Espen Nakstad, vi må ta sykdommen alvorlig. Men av helt andre grunner enn det du tror! 

https://www.ba.no/la-oss-ta-debatten-om…/o/5-8-1461782…

https://www.dailymail.co.uk/…/The-average-age-death…

https://www.cdc.gov/…/1918-commemoration/key-messages.htm

https://www.nettavisen.no/…/dette-vet…/3423959444.html

https://www.fhi.no/…/hin/psykisk-helse/selvmord-i-norge/

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. BREV SENT TIL ERNA SOLBERG OG STORTINGET

  Jeg er norsk statsborger bosatt i Bulgaria.
  Jeg er gift med en bulgarer .
  Vi har bestilt flybilett 17 november til Norge
  I forgårs las jeg om de nye korona reglene for innpass til Norge
  Jeg som norsk statsborger risikerer ikke å bli bortvist om jeg ikke har en negativ koronatest ved ankomst , men mannen min som er handikappet risikerer.
  Vi bor i Bulgaria , et land det ikke er så lett å fikse slike ting på stående fot.
  Vi har nå hivd oss rundt og kontaktet et privat firma som kan gi oss en slik test.
  Svindyrt. 1000 kroner per test , noe som er svindyrt her i Bulgaria.
  Vi reiser tidlig på en tirsdag .
  Firmaet er ikke åpent på lørdag og søndag . Så dette må skje på mandag .
  De har lovet oss at testen skal være klar på mandag , men i Bulgaria så har du ikke garanti for noen ting .
  Hva gjør vi hvis vi står der på Gardermoen og jeg slipper inn og han må returnere…?
  Moren min på 92 år kommer til å dø av sorg hvis vi ikke kommer nå .
  Vi har ikke sett henne på ett år.

  Hvorfor gjør dere dette mot oss ?
  Hvorfor tenker dere ikke igjennom reglene og hvilken konsekvenser de kan få.?
  Vi var helt innstilt på å teste oss ved ankomst på Gardermoen.
  Hvorfor har ikke dette vært obligatorisk før ?

  Nå er det mye stress med hele reisen og jeg har mistet nattesøvnen av hele greia .

  Hvorfor gjør dere dette mot oss ?

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Det er jo litt søtt (sorry) fortsatt å tru på at agenda21-lakeiene er mottakelig for fakta og logikk - og at kovidiotiet er helserelatert. Men det kan jo bli en liten oppvåkning for noen, Fingers crossed.

 3. Oslo tiltakene ( Raymond Johansen t. høyre. Fant det ikke kl.21.00 )
  “Dette er de nye smitteverntiltakene i Oslo på to minutter”.

  Full skjenkestopp i tre uker inntil videre. Dette blir vanskelig for restaurantene, som får store deler av inntektene fra alkoholservering.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Og hvor mange pleier å dø av influensa i influensasesongen i Bulgaria hver vinter? La meg gjette: Ca femti personer per dag?

  Mens i år er det vel, påfallende nok, absolutt ingen som dør av influensa. Slik det heller ikke er i andre land. Rart med det.

  Rundt tre tusen var innlagt på sykehus med influensa her i Norge en vinter for få år siden. Samfunnet ble ikke stengt av den grunn, det var ikke ramaskrik, og helsevesenet maste ikke om at de var “overbelastet”. Det har aldri vært noe ramaskrik pga influensa de årene 1700 mennesker har strøket med av sykdommen i Norge. Det har knapt nok resultert i notiser i avisene, og landet har ikke kollektivt “sørget over de døde”, slik det nå gjøres for de 280 som angivelig har dødd med covid-19.

 5. Så her om dagen at Bent Høie kalte det det en nasjonal katastrofe av dimensjoner og slo full katastrofealarm da 44 var innlagt på sykehus i Norge.

  Vi har 6000 sykehus senger i Norge, mao så slår han full katastrofealarm når det “bare” er 5956 ledige senger igjen i Norge.

  Mao så opptrer klovnen akkurat som Komiske Ali fra Irak … man må være skrudd for å ta den maktkåte tosken seriøst.

  Etter flere hundre år med influensa så forsvant den i 2020 og Covid dukket opp som et spøkelse isteden.
  Begge kurvene følger hverandre perfekt, influensa tar livet av 800-1500 eldre hvert år, dette er blitt redusert til 250 pga tiltakene.

  Covid viruset er enda ikke isolert så det stadig større deler av verden tror er at de bare har gitt influensaen nytt navn slik de gjorde med EU medlemskapet.

  MAo så er det bare vanlig influensa de kaller Covid, PCR testene slår ut på alt mulig rart så de vil forsette og forsette med tiltakene med årene og bare øke på i kjent nazi stil.

  Folk må slutte å teste seg, er du frisk nok til å dra på et test-
  utiureuet senter så har du heller ikke Covid influensa!

 6. De tester for et virus med en overlevelses-rate på over 99%. Da er det ingen krise om det oppdages flere som er bærere av viruset, selv om testen som brukes er Covid-19 spesifikk. De fleste sesong- influensaer fra annen verdenskrig frem til i dag har dårligere tall enn Covid-19.

  Testen som har vært brukt i mange land slår ut selv på deler av og inaktive deler av viruset, og gir en stor andel falske positive, så øker omfanget av testingen, vil antallet som blir registrert som “smittet” øke. Antallet i risikogruppene fra sted til sted forandrer seg ikke mye, så med bedre skjerming av dem vil ikke antallet som blir alvorlig syke av i dem øke særlig selv om antallet som er påviste som bærere av viruset vil øke med økende testing.

  Som forfatter av innlegget nevner, alder på pasientene som dør av viruset, det er for det aller meste sengeliggende pleiepasienter på sykehjem i høy alder som omkommer, er omtrent som gjennomsnittlig levealder for landet.

  Med denne kunnskapen burde tiltaket være å stoppe testingen, så vil “pandemien” stoppe. Spredning av et virus med overlevelsesrate på over 99% skal ikke kalles pandemi.

  Storbritannia, en land med 67 millioner innbyggere og en av de mest industrialiserte land i verden, stenges nå ned i en hel måned, til en kostnad på flere hundre milliarder pund, som kommer på toppen av tidligere korona-krise lån fra IMF på 300 milliarder pund. Tiltak som ødelegger økonomien og gjør landet til gjeldsslave for IMF og WB i all overskuelig fremtid, og det for er virus som selv WHO sier ikke er farligere enn en mildt sesong-influensa.

  Det blir som å gi bort landet til kreditor. Dette gjør ikke politikere som representerer folk og land, det den globale storkapitalens politikere som gjør dette, med løfte om et fremtidig sete i styrings-klassen i New World Order.

 7. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Absolutt galskap. Hvis man massetester folk, vil man få flere falske positive enn reelle. Og dette vet FHI, fordi de har skrevet om det i denne artikkelen på sin egen side:

  Hvem er egentlig Kamilla Stoltenberg lurer jeg nå litt på. Og hvorfor i helvete leder hun FHI? Lukter “oligarki” lang vei. Antar at hun har riktig etternavn.

 8. Avatar for aford aford says:

  Og jeg hadde inntil nylig et tamt blåskjell som begynte å hoste så stygt om natta at jeg måtte skyte det for å få sove sjæl, faktisk. Makan.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

91 flere kommentarer

Deltakere