Krigen i Tigray-provinsen vil fortsette sjøl om de etiopiske styrkene tar provinshovedstaden

0
En demonstrasjon i Ottawa, Canada mot krigen mot Tigray. Shutterstock

TPLFs styrker i Tigray-provinsen i Etiopia vil ikke gi opp sjøl om styrkene til den etiopiske hæren skulle greie å innta provinshovedstaden Mekele, sier talsmenn for TPLF.

TPLFs leder Debretsion Gebremichael har avvist et ultimatum fra Etiopias statsminister Abiy Ahmad, og er innstilt på fortsatt krig.

40.000 mennesker skal ha flyktet fra Etiopia til Sudan på grunn av kamphandlingene. TPLFs militære ledere hevder at de har «ødelagt fullstendig» en etiopisk mekanisert divisjon i kamper ved Raya-Wahirat. Talspersoner fra Etiopias regjering sier at denne påstanden er usann.

Den etiopiske hæren startet sin offensiv mot Tigray-provinsen 4. november 2020.

Abiy Ahmed tiltrådte som statsminister i Etiopia i april 2019 og undertegnet straks etter en fredsavtale med nabolandet Eritrea. Allerede året etter fikk han Nobels fredspris for dette. I sin presentasjon av prisvinneren skriver Nobel-komitéen:

«Demokratisering er svært utfordrende i et land med 100 millioner innbyggere og over 80 forskjellige etniske grupper. Det var i 2019 fortsatt store indre motsetninger i Etiopia, et land uten tradisjon for frie valg og demokrati. På det tidspunkt Abiy Ahmed mottok fredsprisen, knyttet det seg stor spenning til om han ville greie å gjennomføre sitt løfte om frie og rettferdige valg i 2020.»

To år etter tiltredelsen og ett år etter at han fikk fredsprisen er han altså engasjert i en borgerkrig.

Her er et situasjonskart fra Southfront som skal vise den aktuelle militære situasjonen i regionen:

Les: FN advarer mot mulige krigsforbrytelser i Etiopia

Forrige artikkelDe «progressive» demokratene har et desperat behov for en seier
Neste artikkelPurdue Pharma erklærer seg delaktig i opioidepidemien