Purdue Pharma erklærer seg delaktig i opioidepidemien

0
Illustrasjon: Shutterstock

I en straffesak i USA har det privateide farmasøytiske selskapet Purdue Pharma erklært seg medskyldige i den opioidepidemien i USA som har tatt hundretusener av liv, melder AP.

Allerede i 2007 ble selskapet idømt en av de største bøtene i bransjens historie på grunn av feilmerking av deres produkt OxyContin. Tre av selskapets ledere ble dømt. Medikamentet kan føre til avhengighet og svært alvorlige helseskader.

Purdue Pharma har fortsatt produksjonen av OxyContin i hvert fall til 2019, og i oktober 2020 inngikk det en avtale med myndighetene om å betale erstatninger som kan beløpe seg til 8,3 milliarder dollar. Anklagen, som selskapet har akseptert, omfatter også å ha konspirert og bestukket leger til å skrive ut medikamentet unødig.

Sackler-familien, som eier selskapet, er omtalt i denne artikkelen i The New Yorker: The Family That Built an Empire of Pain.

Den såkalte opioidepidemien i USA har vært en eksplosjonsartet økning i antall overdoseofre. Fra 1999 til 2017 døde om lag 400.000 mennesker av overdoser. I året 2017 alene døde over 47.000 mennesker av opioidoverdoser.

By Centers for Disease Control and Prevention. From Opioid Data Analysis and Resources. Drug Overdose. CDC Injury Center. Public Domain.

Forrige artikkelKrigen i Tigray-provinsen vil fortsette sjøl om de etiopiske styrkene tar provinshovedstaden
Neste artikkelYoutube har slettet video fra demonstrasjonen i Bergen