Karantene for barn kan skade immunsystemet deres

5
Å sette barn i karantene kan skade immunsystemet deres. Foto: Shutterstock

New York Times: Det største immunologiske eksperimentet i historien mot våre barn.

Dr. Donna L. Farber, som er professor i immunologi og kirurgi ved Columbia University, skriver i en kronikk i New York Times:

Under Covid-19-pandemien gjennomfører verden ubevisst det som utgjør det største immunologiske eksperimentet i historien på våre egne barn. Vi har holdt barn inne, renset ubarmhjertig deres oppholdsrom og hendene og i stor grad isolert dem. Ved å gjøre dette har vi forhindret et stort antall av dem fra å bli smittet eller overføre viruset. Men i løpet av sosial distansering for å redusere spredningen, kan vi også utilsiktet hemme den riktige utviklingen av barns immunforsvar.

De fleste barn er født med et fungerende immunsystem med kapasitet til å reagere på forskjellige typer fremmede stoffer, kalt antigener, som oppstår gjennom eksponering for mikroorganismer, mat og miljø. Utryddelse av skadelige patogener, etablering av beskyttende immunitet og riktig immunregulering avhenger av immuncellene kjent som T-lymfocytter. Med hver nye infeksjon formerer patogenspesifikke T-celler og orkestrerer klaring av den smittsomme organismen fra kroppen, hvoretter noen vedvarer som minne T-celler med forbedrede immunfunksjoner.

Over tid utvikler barn økende antall og typer minne-T-celler, som forblir i hele kroppen som en oversikt over tidligere eksponeringer og står klare til å gi livslang beskyttelse. For andre antigeneksponeringer som ikke er smittsomme eller farlige, kan det oppstå en type sunn balanse, kalt immuntoleranse. Immunologisk hukommelse og toleranse lært i barndommen fungerer som grunnlag for immunitet og helse gjennom voksen alder.

Minne-T-celler begynner å danne seg i løpet av de første leveårene og akkumuleres i barndommen. For at minne-T-celler skal bli funksjonelt modne, kan det imidlertid være nødvendig med flere eksponeringer, spesielt for celler som befinner seg i vev som lunge og tarm, hvor vi støter på mange patogener. Disse eksponeringene opptrer vanligvis og naturlig under barndommens dagligdagse opplevelser – som interaksjoner med venner, lærere, turer til lekeplassen, sport – som alle har blitt begrenset eller helt stengt under arbeidet med å redusere virusspredning. Som et resultat endrer vi frekvensen, bredden og graden av eksponeringer som er avgjørende for immunminnets utvikling.

Hva skjer når barn ikke eksponeres for smittestoffer?

Professor Farber forklarer:

Når vi unnlater å trene immunforsvaret vårt riktig kan det ha alvorlige konsekvenser. Når laboratoriemus oppvokst i nesten sterile forhold ble plassert sammen i samme bur med kjæledyrmus oppdratt under standardforhold, bukket noen av laboratoriemusene under for patogener som kjæledyrmusene var i stand til å bekjempe. Ytterligere studier av mikrobiomet – bakteriene som normalt bor i tarmene og andre steder – har vist at mus oppdratt under bakteriefrie forhold eller i nærvær av antibiotika hadde redusert og endret immunrespons mot mange typer patogener. Disse studiene antyder at for å opprette et sunt immunsystem, jo mer mangfoldig og hyppig møter med antigener, jo bedre.

Hysteriske politikere har nå i månedsvis fratatt millioner av barn denne naturlige eksponeringa for smittestoffer og dermed drevet hasardspill med immunsystemet deres. Som dr. Farber forklarer, kan dette få skjebnesvangre følger for dem mange tiår inn i framtida.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. En briliant forretningsidé. Big Pharma skal altså få betalt for noe naturen sjøl bygger opp, gratis. Helseskatt i lomma til private investorer. Oksygenabonnement neste?

 2. Avatar for Olav Olav says:

  Dette er noe barn i høy grad har blitt fratatt gjennom mange år både pga tilnærmet sterile forhold i hjemmemiljøet og pga stadig større avstand til naturen. Det er feks gjort forsøk som viser at barn som er vokst opp i landbruksmiljø og/eller jevnlig har drukket upasteurisert melk gjennom oppveksten er mindre utsatt for å utvikle astma. Det virker sannsynlig at visse tiltak mot COVID-19 kan bidra ytterligere til å svekke immunforsvaret. Men jeg kan ikke se at Steigan har engasjert seg i dette langt mer omfattende problemet. Det samme gjelder barns stadig mer unaturlige oppvekstforhold innestengt under institusjonaliserte forhold gjennom barndommen, fra ettårsalderen. Det er også forlengst kjent at barn utsettes for så mye stress i de såkalte barnehagene at de har kronisk forhøyet kortisolnivå hele dagen. Det er beviselig skadelig både for immunsystem og mental utvikling. Kan ikke se at dette heller er noe Steigan har skrevet noe om. Det er også ganske vanlig at barnehager er plassert rett i nærheten av veier med mye biltrafikk, med alt det innebærer av forurensing rett ned i lungene. Så hvorfor denne plutselige bekymringen for barns helse pga en uansett marginalt negativ effekt ?

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er litt underholdende hvordan progressive koronaskeptikere med ett har begynt å uroe seg over barns velferd.
  working women

 4. Tror det er utrolig viktig å støtte de nye tiltakene nå for å få ned smitten, jo fortere vi blir kvitt barna jo fortere kan vi vende tilbake til normalen. :smiley:

  yfkdgjfkfk

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nettopp. På t-banen står det at barn bør leies. Det er jeg enig i. Å eie et barn byr bare på problemer.

  barn-bc3b8r-leies-2-e1570786417951

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere