– Amerikanske myndigheter skal ha spionert mot mål i Norge

0
Illustrasjon: Shutterstock

Amerikansk etterretning skal ha spionert på Norge gjennom et samarbeid med den danske etterretningstjenesten FE, hevder flere anonyme kilder uavhengig av hverandre overfor Danmarks Radio (DR). Dette skriver Ståle Grut NRK betas nettsider. Han sriver videre:

Opplysningene avsløres i kjølvannet av en oppsiktsvekkende etterretningsskandale i Danmark. Dansk militæretterretning skal ha begått lovbrudd og tilbakeholdt informasjon, ifølge en granskning gjennomført av tilsynsorganet TET.

Kjernen i saken er at amerikanske NSA har fått tilgang til å samle inn store mengder data fra danske internettkabler.

– NSA har brukt kabelsamarbeidet til målrettet spionasje mot Danmarks nærmeste allierte og tidligere også mot danske interesser og mål, sier en av DRs anonyme kilder.

Er med på å undergrave sikkerheten

Danmarks Radio skriver:

– Det er som udgangspunkt rystende, fordi den myndighed, der skulle beskytte Danmark sammen med PET, dermed – isoleret set – er med til at undergrave sikkerheden for Danmarks vitale interesser, siger Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret ved Københavns Universitet.

– I henhold til dansk lov må et udenlandsk efterretningsvæsen naturligvis ikke spionere mod Danmark på den måde, at man får indblik i militære oplysninger eller politisk følsomme oplysninger, siger professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

Tidligere avsløringer

Basert på uavhengige kilder, har DR Nyheder tidligere avdekket:

  • At kritikken gjelder et samarbeid mellom NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om å tappe kabler for blant annet post, SMS, chat og telekommunikasjon.
  • At en varsler prøvde å advare FE-ledelsen om mulige ulovligheter i samarbeidet.
  • At tilsynet vurderer at FE, i strid med loven, målrettet har innhentet informasjon om danskene gjennom et ekstremt avansert spioneringssystem.

Svært avansert og målrettet overvåking

I Danmark var finansdepartementet, utenriksdepartementet og militærbedriften Terma spesielt mål for spionasjen.

DR skriver:

Også Danmarks nærmeste nabolande – særligt Sverige, Tyskland, Frankrig, men også Norge og Holland – bliver nævnt som mål.

En kilde nevner som et eksempel at NSA ønsket «nese ned i Terma før Danmarks kjøp av nye jagerfly» i 2015 og 2016, hvor Danmark tok den endelige avgjørelsen om milliarder kjøp av nye jagerfly for å erstatte den aldrende flåten til F-16. fly.

Her falt valget på den amerikanske F-35 Joint Strike Fighter, som forsvarsselskapet Terma leverer komponenter til.

– Det er en ‘smoking gun’. Det har vært drevet målrettede søk mot Terma, sier en kilde.

– Dette er søk som peker direkte mot spesifikke ansatte i Terma. NSA har lagt inn nøkkelord i systemet som viser at de har søkt etter spesifikke e-postadresser og telefonnumre som tilhører Terma, sa kilden.

Søkene skjedde i henhold til DR Nyheders opplysninger i et ekstremt avansert spionprogram kalt Xkeyscore.

Edward Snowdens avsløring

Varsleren Edward Snowden avslørte hvordan Xkeyscore virker:

Du kan lese hvem som helst e-post i verden, hvem som helst du har en e-postadresse til. Ethvert nettsted: Du kan se trafikk til og fra det. En hvilken som helst datamaskin som en person sitter ved: Du kan se den. Alle bærbare datamaskiner du sporer: du kan følge den når den beveger seg fra sted til sted over hele verden. Det er en one-stop-shop for tilgang til NSAs informasjon. … Du kan merke enkeltpersoner … La oss si at du jobber i et stort tysk selskap og jeg vil ha tilgang til det nettverket, jeg kan spore brukernavnet ditt på et nettsted på et forum et sted, jeg kan spore ditt virkelige navn, jeg kan spore forbindelser med vennene dine, og jeg kan bygge det som kalles et fingeravtrykk, som er nettverksaktivitet som er unik for deg, noe som betyr hvor som helst du går i verden, hvor som helst du prøver å skjule din online tilstedeværelse, din identitet.

Spionerte mot departementer

Ifølge DR Nyheders opplysninger inneholder rapporten en analyse av de selektorene – eller søkeordene – som NSA i henholdsvis 2012 og 2015 hadde kodet i spionprogrammet Xkeyscore med sikte på målrettet elektronisk gjenfinning om spesifikke mål. Analysen av selektorene fra 2012 avslører, ifølge DR Nyheders kilder, at NSA på dette tidspunktet brukte eller hadde brukt det dansk-amerikanske spioneringssamarbeidet til å spionere på danske mål og interesser, inkludert Utenriksdepartementet og Finansdepartementet. Analysen av velgerne fra 2015 avslører, ifølge DR Nyheders informasjoner, at NSA på det tidspunktet brukte spionasjesystemet til å spionere på mål i Danmarks nærmeste naboer, Sverige, Tyskland, Frankrike, Norge og Nederland.

FAKTA: Hva er selektorer?

• Etterretningstjenestene bruker selektorer for å søke etter informasjon som er av interesse for deres arbeid.

• En selektot kan for eksempel være en e-postadresse, et telefonnummer eller identifikasjonsnummeret til en telefon. Etterretningstjenestene kan også søke etter bestemte ord eller uttrykk.

• Søkeresultatet kan for eksempel være innholdet i chat og e-post-samtaler eller informasjon om hvor folk er.

• Målet er for eksempel å avdekke hvordan, når, med hvem, om hva og hvor en person kommuniserer.

En skandale, men ikke overraskende

Det er naturligvis en skandale når USAs etterrestningstjenester driver denne typen spionasje mot sine angivelige allierte. Men det kan knapt kalles overraskende. USA betrakter oss ikke som allierte, men som vasaller de kan gjøre hva de vil med, inkludert å drive ulovlig spionasje.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.