Koalisjonspartiene i Nederland krever oppvask om støtte til terrorgruppe

0
Terrorister fra FSA i Syria. Foto: Shutterstock

En tidligere leder av ei syrisk militsgruppe som er karakterisert som terrorister av en nederlandske domstol, har mottatt nederlandsk finansiering i årevis. Det er radioprogrammet Argos som rapporterer dette på grunnlag av konfidensielle dokumenter. Dette er omtalt i nettavisa NOS.nl, her er et sammendrag.

Koalisjonspartiene VVD, CDA og ChristenUnie krever at Utenriksdepartementet forklarer saka.

Ifølge Argos gjelder dette et beløp på 2 millioner euro som er bevilget for perioden 2018–2021, som er formidlet via syreren Labib al-Nahhas, som da var utenlandssjef for terrororganisasjonen Ahrar al-Sham. I tillegg mottar Nahhas selv minst ti dager i måneden en godtgjørelse på 700 euro per dag gjennom tilskuddspengene.

Jihadistisk bakgrunn

Fram til minst slutten av 2016 var Nahhas en høytstående skikkelse i jihadistgruppen Ahrar al-Sham, som ble karakterisert som terrorister av en nederlandsk domstol i 2019 .

Utenriksminister Stef Blok beskrev militsgruppa i et brev til parlamentet som ei «gruppe med jihadistisk og salafistisk bakgrunn», og dermed at Ahrar al-Sham ikke var kvalifisert for nederlandsk støtte.

Nødvendige kontroller?

De nederlandske pengene havnet hos Nahhas gjennom en EU-partner og NGO ved navn European Institute of Peace (EIP). Utenriksdepartementet sier til Argos at de ikke var klar over Nahhas’ fortid da pengene ble overført til EIP, men insisterer på at EIP har gjort «de nødvendige kontroller».

Henrettelser

At pengene til nederlandske skattebetalere ender opp hos Nahhas er oppsiktsvekkende på bakgrunn av hans forhold Ahrar al-Sham. Dette var en av de største væpnede jihadistiske kampgruppene i Syria, som tok sikte på å etablere en islamsk stat.

Ahrar al-Sham er kjent for menneskerettighetsorganisasjoner som ei gruppe som har begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot sivilbefolkningen. Forsker Ugur Ungor fra NIOD, det nederlandske krigsinstituttet, bygger for tida et arkiv med vitnemål fra syrere, og sier:

«Noen ble kastet i fengsel for å ha sagt en vits om profeten Mohammed. Kvinner mistenkt for prostitusjon ble henrettet offentlig. «Krigsfanger fra den syriske presidenten Assads hær er» ofte henrettet uten rettssak,» sa Ungor.

Parlamentsmedlemmene Koopmans (VVD), Voordewind (ChristenUnie) og Van Helvert (CDA) ønsker avklaring fra departementet. De sier at Nederland aldri skal gi et økonomisk bidrag til jihadister. «Selv ikke om det er pakket inn som et fredsprosjekt.»

Kommentar:

Norge har gitt mye mer penger til terrorgrupper i Syria enn det Nederland har gjort. Det er grunn til å tro at mestparten av de 15 milliarder kroner som regjeringa har gittt «til Syria» har havnet hos terrorgrupper. Men i Norge blir det ikke satt i gang noen parlamentariske undersøkelser for å finne ut hvordan og hvorfor norske skattebetaleres penger har havet hos terrorister i Syria. Riksrevisjonen har også til nå latt denne kriminelle virksomheten pågå uten å kreve bokettersyn og kontroll. Hvor lenge kan det fortsette slik?


Kampanje

Forrige artikkelInternt notat: FHI fraråder påbud om munnbind
Neste artikkelHvorfor er det så viktig for regjeringa å innlemme Jernbanepakke 4 i EØS-avtalen?