Internt notat: FHI fraråder påbud om munnbind

32
Foto: Shutterstock

Folkehelseinstituttet fraråder et påbud om munnbind, og mener at ulempene ved tiltaket kan være større enn gevinsten. Det viser et notat som Dagbladet omtaler her.

I det interne notatet går det fram at Folkehelseinstituttet er svært skeptisk til effekten av påbud om munnbind i dagens smittesituasjon. Faktisk mener de at «med dagens epidemiologiske situasjon kan de samlede ulempene ved tiltaket være større enn gevinsten».

Det notatet Dagbladet har fått tilgang til ser ut til å enten være identisk med eller å være en oppdatering av dette notatet fra FHI. Der står det blant annet:

Randomiserte studier gjennomført utenfor helseinstitusjoner tyder på at bruk av munnbind har en liten beskyttende effekti befolkningen.

Bruk av munnbind i befolkningen er dermed et tiltak uten godt dokumentert effekt.

Når smittepresset er lavt, vil det være færre syke uten symptomer i samfunnet, og relativt flere må gå med munnbind for å hindre ett smittetilfelle. Meddisse forutsetninger og hvisvi antar at bruk av munnbind i samfunnet i snitt reduserer smitterisikoen med 40%, vil det i en situasjon med ca. 100 nye tilfeller på en uke i Norge, være nødvendig at 200.000 personer («numbers needed to mask») bruker munnbind i en uke for å hindre ett nytt smittetilfelle. (Vår uth.)

Ulemper og helseproblemer ved bruk av munnbind

I notatet heter det videre:

«WHO lister følgende mulige ulemper ved bruk av munnbind til personer i den generelle befolkningen.

 • Økt risiko for smitte til personene grunnet berøring av munnbind med påfølgende berøring av øyne med forurensede hender.
 • Mulig risiko for smitte som følge av at munnbindet ikke skiftes når det er fuktig eller forurenset.
 • Hodepine og pusteproblemer avhengig av type munnbind.
 • Utvikling av utslett, sår og allergiske reaksjoner ved langvarig bruk.
 • Vanskeligheter med å kommunisere tydelig og klart.
 • Vanskeligheter med å kommunisere med personer med hørselsproblemer.
 • Generelt ubehag.
 • Falsk følelse av trygghet, med påfølgende lavere etterlevelse avandre smitteverntiltak.
 • Feilbruk, spesielt hos barn.
 • Avfallsproblematikk etter bruk, spesielt på offentlige steder.
 • Ulemper eller vanskeligheter med etterlevelse for enkelte pasientgrupper, barn, psykisk utviklingshemmede, psykisk sykdom, eldre med kognitiv svikt, kroniske lungesykdommer, ansiktstraumer, og personer som lever i områder med høy temperatur og luftfuktighet.»

Kommentar:

I tillegg til de helseproblemene med bruk av munnbind som WHO og FHI nevner kan vi føye til at maskene fungerer antisosialt, fremmedgjørende og avhumaniserende. De psykososiale virkningene av den utstrakte maskeringa av befolkninga gjenstår å studere. Vi vet at mange hørselshemmede er avhengige av å lese på munnen, og den muligheten forsvinner med bruk av masker. Også hørende leser på munnen når det er dårlige lydforhold. Vi vet at svært mye mellommenneskelig kommunikasjon går tapt når man ikke ser ansiktene til sine medmennesker. Hva dette vil gjøre med barn i en kritisk oppvekstfase får vi vel først vite om flere år.

Men vi kan jo lytte til en gammel mann som ofte sitter på piazzaen i Tolfa. Han er rundt 90 år gammel. Han opplevde amerikanernes bombing av Civitavecchia under krigen og han var med på å skjule flyktede amerikanske krigsfanger fra nazistene. Han har alltid vært blid og glad. Nå er han trist og deprimert. Dette maskerte samfunnet med sosial distansering tar på ham. Som han sier:

Smilene er borte, gleden er borte, spøken er borte.

Sånt betyr vel ikke noe for helsediktatorer eller for Erna Solberg og Raymond Johansen, men for resten av samfunnet er det noe av grunnen til å leve.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olav Olav says:

  Det som listes opp bekrefter jo snarere at munnbind har svært få negative effekter om det blir riktig brukt. De som evnt får pusteproblemer hører til pasientgrupper det uansett bør gjøres unntak for. Problemet med brukte, fuktige munnbind kan løses ved at man alltid har med seg minst to. Det man feks har brukt når man tar t-banen kan man ha i en egen lomme. Skal man feks reise tilbake igjen i løpet av noen timer så tar man frem et nytt munnbind. Når man kommer hjem legger man begge til side og lar dem tørke et døgns tid. Evnt virus overlever ikke mer enn timer på den typen materiale. Det er jo heller ikke barn som står i overfylte t-banevogner tidlig om morgenen. Så det punktet er nærmest irrelevant der. Osv. Det FHI ikke nevner, derimot, det er at det stadig er så godt som umulig å få tak i de beste par variantene av munnbind som gir en helt annen grad av beskyttelse enn det man ser folk flest bruke. `

 2. Kan de ikke prøve lykken i de andre landene med hvit befolkning da,med fortrinnsvis noen som snakker engelsk, om de ikke vil gifte seg med en fra Thailand etc… Da tenker jeg på Australia, New Zealand, Ukraina, Russland, Polen, Sør-Afrika osv.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er de fattige, lave og stygge mennene som ender opp som taperne. Poenget er at når det er noen få prosent, så kan samfunnet leve med problemet, men når det blir 30% så er det ikke bærekraftig, og ikke kan man heller si at det da kun er personlige årsaker som gir ensomhetsresultatet.

  Og så skal vi tutes øra fulle om marginale ting, som at masker er et samfunnsmessig kjempeproblem.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Er det ikke det man pleier å kalle evolusjon? Det hjelper jo også om de er dumme. Hawkins hadde ikke problem med å skaffe seg dame.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Borti 50% av arbeiderklassens menn ender opp som barnløse, om jeg husker riktig. Hvilken dame vil eks ha en partner som tjener for lite til å kunne kjøpe en bolig hvor barn kan vokse opp?

  Det er et problem man kanskje kunne løst, om vi kunne snakket om at det var et problem? Tidligere tider fikk det jo til, men så led riktig nok ikke de under en progressiv elite som var mest opptatt av rasisme, transer og bygging av vindmøller. (ellser som Steigan og de fleste kommentatorene her, som er mest opptatt av korona)

 6. ( I see mask people. Nr 1. )

  Jeg tror ikke vi kan forestille oss dette kjempeproblemet .
  For eksempel se for deg i forhold til en mann og ei dame ute på date, og kyssing , der den ene ikke tør, og nekter , og vil beholde maska på.
  Det oppstår en overopphetet diskusjon, som fører til at de som ellers normalt ville bli født i ettertid pga en slik setting, vil forbli ufødt .
  Frustrerende for de som etter å ha vært flere år på sjekkesteder på nettet, og endelig blitt enige om å møtes, og oppdager at ikke nok med at rognebærklasene henger høyere enn før, og bærene er blitt enda surere , det vil vise seg særlig om noen skulle finne på å rive maska av noen . Fremtidig potensielle vinner-sædceller på startblokka, vil da kunne svømme til krampa tok dem, det ble ingen flere nettkrigere som var en del av den hvite mobben.

  Om man skulle bli fristet at man har gjordt det begredelige, og gjordt den største synd det er å rive maska av noen i sin iver i samme setting , og den som fikk ansiktet sitt ufrivillig “exposed” , sendte en tirade av skjellsord ,og eksploderte i ansiktet på deg, da ville kvelden mulig vært ødelagt og en utsøkt rognebær-sur krig ville begynt, helt til du hadde lovet på tro og ære å nøye deg med bilder, og men mange ville ikke klare selvdisiplinen, og ville falt av lasset.

  Heldigvis vil det selvsagt være til tross for disse hinderne, sjanser for at noen fortsatt vil være så heldig å bli født .

 7. Disse lottovinnerne som oppnår å bli produsert pga foreldrenes maratonløp av standhaftighet og maske-disiplin ( Den nye måten å bevise kjærlighet på ) blir resultat av at den maskepuritanske modellen versjon 2.0 , og som da blir fulgt til punkt og prikke fram til de stod foran vigsler eller prest.

  Det eneste stedet avdukingen vil kunne bli foretatt.

  Når barna slår seg vrange og ikke vil ta på maska når de skal ut i gata, vil de få høre :

  “Foreldrene dine ble kjent på " (Do you have mask on your face-book.” og ingen av oss, hverken faren din, eller moren din , tok av oss maskene før dagen vi gifta oss."

  Vielsesritualet vil få noen små endringer:

  Presten :
  Likeså spør jeg deg (brudens fulle navn uten tittel): Vil du ha (brudgommens fulle navn uten tittel) som står ved din side, til din ektemann?
  Bruden:
  -Ja

  Presten :

  Vil du elske og ære ham og bli trofast hos ham i gode og onde dager inntil døden skiller dere?

  Bruden:
  -Ja

  Presten :
  Så gi hverandre maskene på det!

  Du kan nå kysse bruden lenge og vel.
  Men resten får dere ta seinere i kveld.

 8. Avatar for aford aford says:

  Hawking var på en måte et vandrende rullende bevis på mind over matter!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

24 flere kommentarer

Deltakere