Den eksplosive gassledninga i Middelhavet

0
Gassrigg utenfor Ashkelon i Israel. Shutterstock

USA vil ha israelsk gass til Europa for å stanse Nord Stream 2 og Russland.

Av Manlio Dinucci.

I det østlige Middelhavet er det blitt oppdaget store felter med naturgass. Det vil nå komme en bitter diskusjon om definisjonen rundt de eksklusive økonomiske soner opp til 200 miles fra kysten,

Hvert av landene som ligger ut mot kysten har rett til utvikling av disse feltene.

De involverte landene som er direkte berørt er Hellas. Tyrkia, Kypros, Syria, Libanon, Israel, Palestina (hvis Gazas gassfelter er i hendene på Israel), Egypt og Libya.

Konfrontasjonene mellom Hellas og Tyrkia, som begge er medlemmer av NATO, er spesielt spente.  Innsatsene er ikke bare økonomiske. Det virkelige spillet som foregår i det østlige Middelhavet er både geopolitiske og geostratiske. og her er de mektigste landene i verden innblandet.

EastMed-rørledningen bringer mye av gassen fra dette området til EU, og den kommer inn under dette diskusjonen.

Realiseringen av denne rørledningen ble avtalt mellom Israels statsminister Netanyahu, den greske statsministeren Tsipras og den kypriotiske presidenten Anastasiades ved et toppmøte i Jerusalem den 20. mars 2019.

Netanyahu understreket at «rørledningen vil bli utvidet fra Israel til Europa via Kypros og Hellas», og Israel vil da ble en «energi-makt» (som vil kontrollere energi-korridoren til Europa), mens Tsipras understreket at «samarbeidet mellom Israel, Hellas og Kypros har blitt strategisk nå som de har blitt enige på sitt sjette toppmøte».

Dette er blitt bekreftet med en militæravtale som Tsipras regjering inngikk med Israel for fem år siden.

USAs utenriksminister Mike Pompeo deltok på toppmøtet i Jerusalem (innholdet ble publisert av USAs ambassade på Kypros). Han understreker at EastMed-prosjektet er inngått mellom Israel, Hellas og Kypros «som er fundamentale partnere for USAs sikkerhet», og er «utrolig betimelig» siden «Russland, Kina og Iran har prøvd å få foten innenfor både i Østen og Vesten».

USAs strategi er dermed erklært: de vil redusere, og til slutt blokkere russisk gasseksport til Europa. Den vil bli erstattet av gassforekomster på andre steder som er kontrollert av USA.

I 204 blokkerte de SouthStream-rørledningen gjennom Svartehavet. Den ville bragt russisk gass til Italia til konkurrerende priser. Og de prøver nå å gjøre det samme med TurkStream. Via Svartehavet vil den bringe russisk gass til den europeiske delen av Tyrkia og så prøve å komme inn i EU.

Samtidig prøver USA å blokkere Den Nye Silkeveien, nettverket av infrastruktur som er designet til å forbinde Kina med Middelhavet og Europa. 

I Midt-Østen har USA med sine kriger blokkert denne energi-korridoren som etter en avtale fra 2011 kunne ha transportert iransk gass gjennom Irak og Syria videre til Europa.

Denne nye strategien har blitt tilsluttet av Italia. Der (i Puglia) vil EastMed komme i land for å bringe gass til andre europeiske land.

Italias økonomiminister Stefano Patuanelli (M5S) kalte Europas godkjenning av rørledningen et av de «europeiske prosjekter av felles interesse», og den italienske viseøkonomiminister Alessandra Todde (M5S) har ledet arbeidet med å få Italia med i EastMed Gass-forum, hovedkvarter for «dialog og samarbeid« om gassen fra det østlige Middelhavet. . 

Der tar både Egypt og de palestinske myndighetene del – i tillegg til Israel, Hellas og Kypros.

Jordan har også del i dette, selv om de ikke har har noen offshore gassfelter i Middelhavet. Men de importerer fra Israel.

På den andre siden er Libanon, Syria og Libya utestengt fra dette forum, til tross for at deler av gassen i Det Østlige Middelhav tilhører dem.

USA, Frankrike og EU har annonsert at de slutter seg til dette forum.

Tyrkia deltar ikke der på grunn av sine disputter med Hellas, en disputt NATO er satt til å løse. Militære delegasjoner fra de to landene har allerede møttes seks ganger NATOs hovedkvarter i Brüssel.

Samtidig er det en økende utplassering av marinestyrker fra USA i det østlige Middelhavet og i Svartehavet. De har hovedkvarter i Naples Capodichino.

Deres «oppgave» er å «forsvare interessene til USA og dere allierte, og motarbeide aggresjon».

Det er den samme «oppgave» USAs B-52 bombefly har når de flyr over det østlige Middelhavet, flankert av greske og italienske kampfly.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst fra engelsk for Derimot.no. Artikkelen ble opprinnelig publisert som Gasdotto esplosivo nel Mediterraneo i den italienske avisa Il manifesto.


Forrige artikkelIsrael går inn på Aserbajdsjan sin side
Neste artikkelStore tap på begge sider i krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia
Manlio Dinucci
Manlio Dinucci er en italiensk geograf og forfatter. Han har skrevet blant annet: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Diario di viaggio, Zanichelli 2017 ; L’arte della guerra / Annali della strategia Usa/Nato 1990-2016, Zambon 2016; Guerra nucleare. Il giorno prima. Da Hiroshima a oggi: chi e come ci porta alla catastrofe, Zambon 2017; Diario di guerra. Escalation verso la catastrofe (2016 – 2018), Asterios Editores 2018. Dinucci er fast kommentator i avisa Il Manifesto.