Etiopia holder fast på damprosjektet etter at Trump uttalte at «Egypt vil sprenge den dammen»

0
Fra bygginga av Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) i Etiopia. Offisielt bilde fra Etiopias regjering.

Etiopia har reagert kraftig etter provoserende uttalelser fra Donald Trump da han sa at «Egypt vil sprenge den dammen.» Det dreier seg om det store damprosjektet til Etiopia kalt Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), som bygges i Den blå Nil til en pris av 4,6 milliarder dollar.

«Etiopia vil ikke gi etter for noen form for aggresjon,» sa landets statsminister Abiy Ahmed, ifølge Africa Times. Etiopia er fast besluttet på å fullføre arbeidet med prestisjeprosjektet GERD. Dammen skal etter planen etter planen skal føre til en kraftrevolusjon i Etiopia, men som også kan føre til katastrofetørke i Egypt.

Etiopiske myndigheter beskyldte i sommer Egypt for å ha iverksatt et cyberangrep mot landet og kommentarer i regionen spurte om de to landene er på vei mot krig.

26. juni 2020 kom Egypt, Etiopia og Sudan fram til en avtale om at tempoet i fyllinga av dammen skal settes ned. Dette meldte al-Arabiya. Det var Den afrikanske union (AU) som hadde tatt initiativ til mekling mellom de tre statene og møtet ble ledet av Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Til stede var også Kenyas president Uhuru Kenyatta.

Sudan vil ha mye å tjene på dammen, men landets statsminister Abdalla Hamdok sa seg fornøyd med den midlertidige avtalen. Egypt har anket konflikten inn for FNs Sikkerhetsråd, men for AU vil det ligge prestisje i om de kan løse konflikten på det afrikanske kontinentet uten innblanding utenfra. Tidligere har Etiopia beskyldt USA for å favorisere Egypt i denne konflikten, skriver AfricaNews.

Her er en kort videopresentasjon av Etiopias standpunkter fra nyhetsbyrået ENA.

Les: Etiopia: Cyberangrep fra Egypt

Risikerer Egypt krig på to fronter?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelProtester i Sudan etter avtalen med Israel
Neste artikkelVindkraft – skjer det noe interessant på venstresida?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).