Et solid politisk comeback for partiet til Evo Morales i Bolivia

0
Valgplakat for Evo Morales. Foto: Shutterstock

Da president Evo Morales ble styrtet gjennom et militærkupp påstod de at Morales og hans parti MAS hadde drevet valgfusk. To internasjonale studier, gjort av uavhengige forskere, har tilbakevist rapportene som ble publisert av Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) om påståtte uregelmessigheter ved valget 20. oktober og har vist at Evo Morales vant i første runde uten å begå fusk. Nå har folket i Bolivia gjennom valg vist at de gir massiv støtte til MAS. 53 % og strak seier motg høyresidas kandidat på 29,9% er veldig solid.

Hovedstrømsmediene og NGOer støttet kupmakerne

Var det noe de store vestlige mediene unngikk det første døgnet etter kuppet, så var det å kalle det et kupp. Slik så overskriftene ut:

Caitlin Johnstone ga en bitende kommentar til dette i artikkelen MSM Adamantly Avoids The Word “Coup” In Bolivia Reporting.

Den Soros-finansierte NGOen Human Rights Watch og deres leder Kenneth Roth, derimot, stiller seg på kuppmakernes side.

I Storbritannia har Claire Wordley i Extiction Rebellion lenge markert seg som en propagandist mot Evo Morales, og hun støtter også kuppmakerne.

Før kuppet hadde radionettverket Erbol lekket 16 lydopptak som dokumenterte samarbeid mellom høyropposisjonen og USAs ambassade i La Paz. Blant dem som nevnes som støttespillere i lydopptakene er Marco Rubio, Bob Menendez og Ted Cruz, alle kjent regimeskiftepolitikere i USA.

Og naturligvis støtter USAs utenriksminister Mike Pompeo kuppmakerne, under det svært dårlige påskuddet om å «sikre troverdigheten til valgsystemet».

Lekkede telegrammer som er publisert av Wikileaks viser at opposisjonskandidat Carlos Mesa i årevis har koordinert med USA.

Morales: – Vi kommer tilbake

Morales sa etter kuppet at han ikke hadde gitt opp kampen: «Vi vil komme tilbake og vi vil være millioner,» sa den avgåtte presidenten.

Og det gjorde de virkelig. Millioner stemte for partiet til Evo Morales og kort etter valget måtte også høyresidas kandidat, Carlos Mesa, innrømme nederlaget.

Luis Acre takket velgerne for støtten og sa at hans regjering vil gjenopprette de vennskapelige forbindelsene med Venezuela, Cuba og Iran. Han takket også de latinamerikanske lederne som har støttet Bolivia mot kuppmakerne hele tida, slik som Venezuelas president Nicolás Maduro:

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.