Antitrustsak mot Google

0

Justisdepartementet i USA går til sak mot Google etter antitrustloven. Rettssaka har vært forberedt lenge og departementet tar sikte på å knekke selskapet grep om søketrafikken på internettet.

Dette skriver journalistene Brent Kendall og Rob Copeland i Wall Street Journal. Artikkelen deres kan leses her.

Justisdepartementet har anlagt en rettssak med påstand om at Google driver konkurransehemmende oppførsel for å bevare monopol i søke- og søkeannonsering, noe som danner hjørnesteinen i det store konglomeratet.

Saka har vært ventet lenge, og den er reist ved en føderal domstol i Washington, D.C. Den markerer den mest aggressive amerikanske juridiske utfordringen for et selskaps dominans i teknologisektoren i mer enn to tiår, med potensial til å ryste Silicon Valley i grunnvollene og spre seg utover. En gang var Google offentlighetens kjæledegge, men selskapet har vært gjenstand for betydelig granskning det siste tiåret ettersom makta deres økte, men det har unngått en virkelig oppgjør med regjeringa fram til nå.

Justisdepartementet hevder at Google, et datterselskap av Alphabet Inc., opprettholder sin status som portvakt til internett gjennom et ulovlig nett av ekskluderende og låste forretningsavtaler som stenger konkurrenter ute. Regjeringen hevder at Google bruker milliarder av dollar samlet inn fra annonser på plattformen til å betale mobiltelefonprodusenter, operatører og nettlesere, som Apple Inc.s Safari, for å opprettholde Google som sin forhåndsinnstilte, standard søkemotor.

Google eier eller kontrollerer søkekanaler som står for rundt 80% av søkene i USA, sies det i søksmålet. Det betyr at Googles konkurrenter ikke kan få et meningsfylt antall søk og bygge en skala som er nødvendig for å konkurrere, slik at forbrukerne får mindre valg og mindre innovasjon, og annonsører med mindre konkurransedyktige priser, hevder søksmålet.

Justisdepartementet hevder at Google er et monopol og at det derfor er grunnlag for å bruke antitrustloven mot dem.

Les også: Google bruker mest penger på lobbyvirksomhet

Google manipulerer søkeresultater manuelt

KampanjeStøtt oss

Start diskusjonen på forum.steigan.no