To uavhengige studier viser at Morales vant valget uten fusk

0
Evo Morales vant valget i Bolivia. Her plakat fra valgkampen. Foto: Shutterstock

To internasjonale studier, gjort av uavhengige forskere, har tilbakevist rapportene som ble publisert av Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) om påståtte uregelmessigheter ved valget 20. oktober og har vist at Evo Morales vant i første runde uten å begå fusk.

Dette skriver Orinoco Tribune, som fortsetter:

En av forskningsartiklene har tittelen ‘Hva skjedde i stemmetellingen for valget i 2019 i Bolivia? Rollen til OAS Electoral Observation Mission’. Den ble utført av Center for Research in Economics and Politics (CEPR).

Dette 18-siders dokumentet oppsummerer den statistiske analysen av valgresultatene og referatet fra parlamentsvalget 20. oktober i Bolivia, som «ikke viser bevis for uregelmessigheter eller svindel som har påvirket det offisielle resultatet som ga presidenten en første seier Evo Morales ».

Ifølge studien som utarbeidet av Guillaume Long, David Rosnick, Cavan Kharrazian og Kevin Cashman, støttet OAS Electoral Observation Mission (MOE) en “fortelling etter valget uten bevis” som refererte til påståtte uoverensstemmelser i prosessen.

Den Washington-baserte CEPR ble grunnlagt av økonomene Dean Baker og Mark Weisbrot og har blant sine rådgivere vinnere av Nobels økonomipris som Robert Solow og Joseph Stiglitz og en rekke andre kjente eksperter.

The OAS Lied to the Public About the Bolivian Election and Coup

A Week After the Coup in Bolivia, There’s Still no Proof of Electoral Fraud

Resultatene

Ifølge de endelige resultatene oppnådde Morales, fra bevegelsen for sosialisme (MAS) 47,08% av stemmene, mens Mesa, fra det konservative enhetspartiet, oppnådde 36,51%. Gitt marginen på mer enn 10 prosentpoeng, som representerer 648.439 stemmer, oppnådde presidenten seieren uten å trenge en andre omgang.

I de 342 kommunene i Bolivia vant MAS i 289, noe som tilsvarer mer enn 85% av totalen.

I den lovgivende forsamlingen oppnådde MAS 21 representanter for Senatet, som er i alt har 36 seter, så det fikk absolutt flertall.

Når det gjelder Deputertkammeret, som har 130 representanter, oppnådde den MAS 68 seter, så også er et absolutt flertall.


Evo Morales skriver på Twitter fra sitt eksil i Mexico:

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelDet europeiske bondeopprøret
Neste artikkelOpinionsdannelse med en tvilsom «Kina-ekspert»