Det langsomme ensomhetsdrapet

24
Foto: Shutterstock

160.000 eldre går fortsatt ikke ut, sier eldreombudet til NRK. Pandemien gjør eldre ensomme og isolerte, viser ny undersøkelse. Anne Lise (79) sitter fortsatt hjemme.

– Det ligger der alltid. Det ligger under alt, når jeg tenker om det er farlig å gå ut og om det er trygt for meg å være med ting.

Hun er bekymret for korona. 160.000 eldre reagerer på samme måte. Regjeringas og medienes skremselspropaganda har fungert svært effektivt. Den har skapt en frykt vi ikke har sett maken til i fredstid, og den har skapt en ensomhet som er uten historisk sidestykke.

Lege og journalist Charlotte Lunde skrev i en kronikk i Aftenposten: Er det på tide å frykte isolasjon mer enn infeksjon?

Covid-19 har gitt mange ufrivillig tett selskap med eget sinn. Og med smittetiltakenes samfunnsøkonomiske konsekvenser er det fare for at de mentale helsekostnadene kan bli langt høyere enn de infeksjonsmedisinske.

Etter koronapandemien vil vi stå overfor en «en global tsunami av mentale helseproblemer», advarte Harvard-professor Vikram Patel på en større europeisk fagkonferanse om koronaviruset.

Psychology Today skriver at man nå er begynt å snakke om “corona phobia.” Og fryktepidemien gjelder ikke bare gamle mennesker. En rapport fra Blue Cross Blue Shield sier at 92 prosent av «milennials» – unge voksne – at koronakrisa har hatt en negativ virkning på deres mentale helse. En artikkel i The Lancet sier at forskerne regner med en markant økning i antall selvmord på grunn av koronakrisa.

For unge mennesker er digitale møteplasser blitt ei livbøye i koronakrisa, men som Charlotte Lunde skriver: «jo mer tid ungdom bruker på sosiale medier jo, mer deprimerte blir de

Og hun peker på noe helt grunnleggende ved oss mennesker:

«Vi er avhengige av en flokk

Vi står alle i en sammenheng med miljøet rundt oss. Hjernen er faktisk ikke alene. Alt er relasjoner. Resten er detaljer. Så enkelt og så vanskelig er det. Fra evolusjonspsykologien vet vi at vi er avhengige av en flokk – vi kan like det eller ikke.

I ungdomsårene er erfaringene med flokken spesielt viktige for å utvikle sosial kompetanse og bygge nettverk. Det er i denne fasen av livet de fleste av oss er mest sosialt aktive. Sosiale medier kan ikke erstatte denne læringsprosessen. Vennskap er i tillegg essensielt, og delvis avgjørende, hvis familien man kommer fra er dysfunksjonell.

Flokken former oss for livet – både på godt og vondt. Men for et trygt og godt samspill i den flokken trenger vi både tillit og sosial erfaring. Med sosial distansering kan forholdet til menneskene rundt oss bli vanskeligere. Vi blir mer mistenksomme mot andre, og sårbarhet for negativt stress øker.»

Ensomhet dreper

Amy Morin skriver i Psychology Today at:

Forskere har funnet ut at ensomhet er like dødelig som å røyke 15 sigaretter per dag. Ensomme mennesker har 50 prosent større sannsynlighet for å dø for tidlig enn de med sunne sosiale forhold.

Ensomhet er farligere enn fedme, dårlig kosthold, alkohol og mangel på trening. Ensomme folk over 60 år har 49% større sannsynlighet for å dø i løpet av de neste 12 månedene enn deres sosialt tilknyttede jevnaldrende, og 64% mer sannsynlig å utvikle demens. Kvaliteten på sosiale forbindelser er rundt fire ganger viktigere som en indikator for pensjonisters fysiske og mentale helse enn økonomien.

Ensomhet er ikke bare trist, den fører også til skader helt ned på cellenivå og skader immunsystemet, har ledende forskere funnet ut. Steve Cole, en forsker på genetikk ved University of California Los Angeles at de har klart å måle skader ned på cellenivå som kommer av ensomhet.

 1. Gener som koder for kroppens betennelsesrespons er slått på i en grad som ikke sees hos ikke-ensomme deltakere.
 2. «Samtidig ser vi, nesten som en dynamisk regulatorisk dynamikk, nedregulert eller undertrykt aktivitet i en blokk med gener som er involvert i å avverge virusinfeksjoner.»

En studie som sammenfattet funnene fra 70 vitenskapelige publikasjoner som tilsammen inkluderte mer enn 3 millioner deltakere fant ut at ensomhet, sosial isolasjon og det å bo alene var faktorer som forklarte tidlig død.

Det er ingen tvil: ensomhet dreper. Gjennom å påføre befolkninga massiv frykt og tvunget hundretusener inn i helsekadelig ensomhet har politikerne og de ledende byråkratene lagt grunnlaget for en altfor tidlig død for mange mennesker. Dette må de stilles til ansvar for.

Og de meningsløse og unødvendige maskene og distanseringa fjerner smilene, nærheten, den fysiske kontakten og gleden for alle mennesker, gamle som unge. Prisen for dette vil bli forforferdelig, og det er forstemmende at ikke en eneste ledende politiker tør å reise stemmen mot dette.


Klikk på bildet og vær med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk.
KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for thomask thomask says:

  Restriksjonene og skremslene handler ikke om viruset ( det døde ut i våres ) men om kontroll av befolkningen.

  Det er nettopp hensikten å gjøre oss isolerte, motløse og deprimerte slik at vi ikke forsvarer oss mot strømmen av forordninger som kommer utover som del av “The great reset”.

 2. Og hvordan ville dette ha vært under “fokusert beskyttelse”, som du støtter varmt opp om, Pål Steigan? Har du ingen logikk i det du holder på med?

 3. Avatar for K11 K11 says:

  De rikeste tjener seg rikere, vanlige folks økonomi radbrekkes, ensomheten brer om seg, selvmordstallene går i været, psykisk sykdom blir utbredt, elektiv behandling stoppes i påvente av koronapasienter som aldri kommer … og folk flest er opptatt av å være sinte på “uansvarlige” studenter, “harryhandlere”, sydenturister eller folk som våger å ta seg en tur på byen.

  Mens folk i kommentarfeltene krangler om hvem som er flinkest til å holde ti meters avstand og dynke kroppen i antibac, ler Bent Høie hele veien til banken mens han gleder seg til å ta fatt på toppjobben i FN så snart hele koronasvindelen er overstått.

 4. Avatar for Olav Olav says:

  I din egen propagandering for “Barrington-deklarasjonen” går du i praksis inn for å trappe opp “ensomhetsdrapet” på eldre og andre utsatte. Desto verre når du altså er klar over hvordan det å dumpe hele problemet i fanget på dem kan føre til massedød. Da blir det jo “overlagt drap” da, om vi skal holde oss til samme “terminologi”… Det er jo nettopp et argument for at belastningen i størst mulig grad bør fordeles gjennom varierte tiltak som i minst mulig grad bør overdrives. Overlate det hele til de mest utsatte virker selvsagt helt motsatt - også fordi dette dreier seg om mennesker som fra før av er langt mer sosialt marginalisert enn gjennomsnittet av yngre og middelaldrende.

 5. Enig med deg AnneBritt, det er flott at de nå tar ned den globale økonomien for å beskytte oss mot forkjølelse og gjøre oss til gjeldslaver til evig tid, hva i alle verden skal man med penger når man finne det meste man trenger i naturen ? At de tar ned matforsyningene i verden og sulter i hel milliarder er kjempeflott for det betyr at man får større plass for seg selv når man er i stranda i Syden. Hva i all verden skal man med en masse ledere i verden når en person fint klarer å styre hele verden alene ? :smiley:

  https://www.youtube.com/watch?v=VEizKmZlUAw
 6. Overhodet ikke kloke Rune :slight_smile:

  Det å stenge alle grenser ned til våre hus og soverom er en bra ting, folk skal ikke omgå hverandre samt gi faen i å ta på hverandre.
  Jeg tar på grillvotter og friskluftmaske når jeg skal mate barna mine. :slight_smile:

  Jeg mener makta er alt for tafatte, allerede fra februar burde de satt inn strenge tiltak som å skyte alle som kommer nærmere hverandre enn 6 fot eller ikke har maskene ordentlig på eller ikke har spritet hendene 100%.
  Men for all del, det kommer, det kommer så de som ønsker mer sikkerhet trenger ikke å deppe :smiley:

 7. Avatar for K11 K11 says:

  Nyvekt?

  Jeg skjønner at du og resten av de trygdede i vennegjengen din, syns det er stas med koronarestriksjoner. Men noen må faktisk jobbe for at hjulene i dette samfunnet skal gå rundt. Det er blitt hundretusener flere arbeidsledige i Norge det siste halvåret, og hele bransjer står akkurat nå på randen av konkurs – mens du og dine likesinnede ivrer for enda strengere restriksjoner. De eneste som godter seg over situasjonen – foruten antisosiale nevrotikere som liker å sitte innelåst og være redd for forkjølelse – er de ultrarike og deres marionetter, politikerne.

  Elever i norsk skole får ikke lenger skikkelig utdannelse, barnehagebarn frarøves et sosialt liv, eldre isoleres i ensomhet på sykehjem, folk får ikke besøke sine pårørende på sykehus, elektiv behandling (for kreft o.l.) settes på vent på ubestemt tid, arbeidsledigheten eksploderer, folk drives til alkoholisme og depresjon og selvmord – og du godter deg over situasjonen, og ønsker strengere restriksjoner som skal tres nedover alles ører. Vel, alle bortsett fra de rikeste, så klart. De som uansett profitterer på galskapen. De som i januar, i World Economic Forum, skal arrangere The Great Reset, hvor de skal diskutere hvordan restriksjonene skal brukes for å tvinge gjennom Det Grønne Skiftet, som vil medføre bl.a. førti tusen vindmøller bare i Norge. Og som i tillegg vil medføre at alle små og mellomstore bedrifter enten går konkurs eller kjøpes opp, slik at verdens næringsliv i 2030 består av Amazon, Facebook og et par dusin andre multinasjonale selskaper.

 8. Avatar for K11 K11 says:

  Vet ikke hvor du får dette fra. Jeg tror også på hinsidige makter. Faktisk tror jeg at vi selv også er hinsidige. Men det hindrer meg ikke i å se at verdens rikeste nå tvinger gjennom sin planlagte nye verdensorden, for å konsolidere makt og velstand. Og for å eliminere middelklassen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

16 flere kommentarer

Deltakere