Derfor streiker vekterne

4
Illustrasjonsbilde: Shutterstock

Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker. Dette skriver Fri Fagbevegelse.

Onsdag 16. september gikk 420 vektere i Norsk Arbeidsmandsforbund, fra de store selskapene Securitas og Avarn, ut i streik etter brudd med NHO Service og Handel hos Riksmekleren. Samtidig tok Parat ut 383 vektere i de samme to selskapene i streik.

– Vi opplevde ikke at kravene våre ble imøtekommet, verken på økonomi eller tekst, sa forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet og forhandlingsleder for vekterne, Anita Johansen, da streiken var et faktum.

En uke senere, onsdag 23. september, ble streiken trappet opp. Arbeidsmandsforbundet tok ut ytterligere 389 medlemmer, fortsatt i Securitas og Avarn Security.

Kravene er:

 1. Bedre lønn
 2. Oppgjør med ufrivillig deltid
 3. Økte tillegg for kveld, natt og helg
 4. Bedre ordninger for lærlinger

En nyansatt vekter tjener i dag 184,97 kroner i timen ved 37,5 timers uke, og etter ni år er ansiennitetstoppen nådd. Da tjener vekteren 194,47 kroner i timen, ifølge Arbeidsmandsforbundet.

På den andre sida viser årsregnskapet til Securitas fra 2019 viser at administrerende direktør Martin Holmen hadde en årslønn på 3.877.000 kroner, om man ikke inkluderer andre godtgjørelser.

Han tjener altså ti ganger så mye som vekterne, og synes at deres krav er urimelige.

Klikk på bildet og bli støtteabbonent du også.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. problemet med Securitas og vakterne og deres problemer og NAF indtræden er en spøjs affære, Det skal siges at langt de fleste medlemmer af NAF er ansat i securitas som vekter, de som er ledere i NAF vekter afdeling er tidligere ansatte i Securitas og de har fået deres stilling via Securitas . I flere tilfælde har de direkte gået fra at blive lønnet af Securitas til at blive lønnet af NAF medlemmer. dette er en meget uheldig sammenkobling af netværk og det mindsker troværdigheden til NAF enormt,udover denne tydelige sammenkobling imellem NAF ledelse og Securitas ledelse , så har securitas vakternes problem været at ledelsen ikke tar deres ansattes sikkerhed på alvor og at ledelsen ikke er synlig og de tager ikke ansvar for deres ansattes arbejdsmiljø og trivsel. Dette er et kendt problem som har eksisteret i mange år, så hvorfor har NAF ikke klaret og sætte fokus på dette? Der er flere andre vagtselskaber som driver meget mere professionelt og ledelsen tar meget bedre hensyn til de ansatte men næsten ingen af dem prøver NAF at få medlemmer fra,hvorfor? I forhold til andre selskaber så betaler securitas mindre og de behandler de ansatte meget dårligere og det kan man selvfølgelig se når man skal vurdere deres arbejde. for at sige det enkelt, de er størst og de er dårligst. Securitas er et korrupt organisation,NAF ledelse er korrupt,hvordan kan man påstå at man forsvarer vagterne når så mange af lederne har Securitas og takke for at de har den position de har i NAF? hvis man virkelig er optaget af vagternes vilkår bør man opfordre til ikke og arbejde for Securitas. et par kroner ekstra i timen kommer ikke til at løse vakternes problemer. Vagt, tag dit arbejdskraft og give det til et selskab som er villig til at tag dit trivsel på alvor.

 2. Avatar for Joso Joso says:

  Jeg kan ikke se at samfunnet vil lide av at et privatisert politikorps, som vektere ofte fungerer som, går ut i streik. La dem streike, og bli i streik til evig tid. Vektersamfunnet er bare enda en vei til politistat og overvåking.

 3. ikke alle vakter er en del af det du kalder for privat politikorps. Vakter spiller en essentielt rolle for sikkerhet i samfundet, hvis du ikke havde vagter måtte du have meget mere politi , og først der ville du se et ægte politistat, vagtjobben er et af de ældste job som har eksisteret længe før politi fandtes. Vagternes job er ikke og undertrykke folk eller slå ned demonstranter og anholde folk . De arbejder med at sikre bygninger for brand og tyveri, de sørger for tryg miljø på offentlige pladser så alle folk kan færdes frit. De sørger for at konflikter ikke eskalere i natteliv og at unge mennesker har et tryg natteliv, og sørger for kvinder kan føle sig trygge i uteliv uden at have en mandlig ledsager. Du bør have større respekt for den arbejde vagterne gør

 4. Avatar for Enebak Enebak says:

  Hvis denne regjeringa får fortsette, blir Heimevernet snart outsourca til Securitas.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere