Google bruker mest penger på lobbyvirksomhet

5

Nettlesergiganten Google brukte 21.7 millioner amerikanske dollar på lobbyvirksomhet i 2018, som innebærer en økning på 38 prosent på to år. Amazon og Facebook er også inne på topp 20-listen over selskaper som bruker mest på politisk påvirkningsarbeid. Dette skriver CNBC.

Teknologigigantene øser penger inn i lobbyvirksomhet rettet mot lovgivere. Og Google bruker altså mest av dem alle, ifølge en oversikt laget av Center for Responsive Politics.

I 2009 brukte de kun 4 millioner dollar, et beløp som har est opp til det femdoble.

De er også i økende grad gjenstand for kritiske spørsmål rundt sin praksis og markedsposisjon. Nylig kom det fram at justisdepartementet forbereder en antitrust-etterforskning av Google. Samtidig vil den føderale handelskommisjonen se på virksomheten til Amazon og Faceboo.

Den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren har foreslått å stykke opp de største teknologiselskapene, på grunn av den store samfunnsinnflytelsen markedsposisjonen og de økonomiske musklene gir dem.

Forslaget er foreløpig ikke noe hun har med seg flertallsmeningen på, i hvert fall ifølge en meningsmåling fra NBC News/Wall Street Journal.  50 prosent sa seg uenig i at oppstykking. Likevel var så mange som 47 prosent positive, så det er ikke utenkelig at Warrens plan kan lykkes på sikt.

I samme meningsmåling sa et solid flertall at sosiale medier bidrar til splid amerikanere imellom, kaster bort folks tid, sprer løgner og urimelige angrep på offentlige personer og virksomheter. Dette samtidig med at folk ser flere fordeler enn ulemper med den nye kommunikasjonsteknologien.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Er ikke 21.7 millioner dollar lite penger i forhold til den vinst og omsetning Google har?:thinking:

  Politisk korrupsjon risikerer å ødelegge demokratiske instuisjoner/spilleregler. Hvor er lovverket…

 2. Det kan tenkes at Google bruker mer på lobbyvirksomhet for å unngå å bli stykket opp. Google har kjøpt 200 selskaper siden 2001, til og med Motorola Mobility, og har nok ikke tenkt å stoppe med det. CIA var fødselshjelper for Google (også Facebook), og en kan gå ut ifra at CIA ikke var det uten grunn.

  Google er et drømmeverktøy for en etteretnings-organisasjon som CIA, og vil nok bruke sin makt i dypstaten for å hindre at Warren får delt opp selskapet på en måte som hindrer dem å bruke Google til sine formål.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Ja… Kombinasjonen med private gigantiske aktører som hjelper staten (grupperinger av tjenestemenn, militære samt politiet) å kontrollere sine egne medborgere er kjip med ironi. Definisjonen av korrupsjon gir konklusjonen at vi trenger bedre lovverk samt bedre ressurser før å bekjempe politisk korrupsjon. Gode lovverk, det finnes om man gjør globale sammenlignelser men å gjennomføre det rent praktisk det er noe annet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere