USA vil Stanse North Stream 2 med alle midler

0
Illustrasjon: Shutterstock

Den viktigste enkeltsaken i Europa akkurat nå.

Av Rüdiger Göbel, Unsere Zeit (UZ).

Navalny, Novitsjok, Nord Stream 2: Etter at Tysklands regjering har anklaget Russland, forsterker transatlantiske krefter presset mot Nord Stream

Den russiske bloggeren og høyreorienterte opposisjonspolitikeren Alexej Navalny forgiftes i slutten av august 2020 med et nervemiddel av «Novitsjok-gruppen». Den tyske regjering går under henvisning til resultat av en undersøkelse i spesial-lab for det tyske militæret ut med en erklæring 2/9. Der ber tyskerne den russiske regjering om å forklare seg og samarbeide fullt ut i saken. De er også innstilt på «felles tilnærming med NATO og EU».

De endelige resultatene skal så kommuniseres til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Russlands regjering og justis avventer offisiell tysk henvendelse. Det tyder på at russerne ikke vil følge en tysk appell om å stå skolerett.  

«Transatlantikere» i Berlin er på stram linje. Regjerings-medlemmer og ledere i De grønne og FDP utenfor regjering, knytter saken åpent til enkel trekant-logikk: Navalny, Novitsjok, Nord Stream 2. De mener det betyr stans av energi-prosjektet i Østersjøen. Og de roper stadig mer: Utenriksminister Heiko Maas (SPD), forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), helseminister Jens Spahn (CDU), men også De grønnes leder Annalena Baerbock, og gruppe-leder Katrin Göring-Eckardt, samt gruppeleder i FDP («liberal») Alexander Graf Lambsdorff.

I tyske nrk, ARD, viser Norbert Röttgen i CDU-ledelsen spesiell interesse for å stanse Nord Stream 2: «Vi må tale et språk Putin forstår. Det dreier seg om penger, gass og makt». Han er samtidig nestleder i «Atlanterhavsbroen», en lobby-organisasjonen for US-interesser.

Like før avviser CDUs Michael Kretschmer, statsminister i Sachsen, krav om byggestopp i samme ARD-program: «Et fullstendig feilsteg. Selv under den kalde krigen på frysepunktet, opprettholdt vi råstoffleveranser». Slik argumenterer også krefter i Berlin som er involvert med russerne. Michael Harms, direktør i Eastern Committee of German Business, sier det slik: «Energi-leveranser fra Russland/ ex-Sovjetunionen har vært pålitelige i 50 år. Selv i tøffe politiske faser fulgte russerne opp. Jeg anbefaler det også nå», sier Harms og avviser motstanden mot rørledningen.

Å koble Navalny til Nord Stream 2 er vann på møllen for US-fracking. Utover økonomiske fordeler for den industrien, presser Trump for å stanse rørledningen. Det tvinger Tyskland til å kjøpe dyrere og mer miljøskadelig petroleum utenlands, som må fraktes Atlanteren. Vi har alt sett ensidige trusler mot selskap involvert i prosjektet, i strid med internasjonal lov. I et brev fra august 2020 truer US-senatorer Sassnitz -og Rügen-innbyggerne med økonomisk ruin om havnen fortsetter å tillate ankring og lagring for fartøy i ferd med å ferdigstille Nord Stream 2. 

I Venstrepartiet «Linke» er partisjef Bernd Riexinger, Gregor Gysi og gruppeleder Dietmar Bartsch, tross alt enig om å avvise nye anti-russiske sanksjoner, men Linkes Sevim Dagdelen advarer åpent: «Med en rørledningsstopp skyter vi oss selv i beina og støtter direkte Trumps valgkamp. Det er skremmende å se hvor ettergivende utenriksminister Maas er overfor US-presidentens krav om å stanse pågående utbygging av rørledninger for energi til Tyskland». 

Rüdiger Göbel, Unsere Zeit (UZ), 11/9-2020. Oversettelse for Derimot.no, Per Lothar Lindtner.  


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.