USA vil Stanse North Stream 2 med alle midler

35
Illustrasjon: Shutterstock

Den viktigste enkeltsaken i Europa akkurat nå.

Av Rüdiger Göbel, Unsere Zeit (UZ).

Navalny, Novitsjok, Nord Stream 2: Etter at Tysklands regjering har anklaget Russland, forsterker transatlantiske krefter presset mot Nord Stream

Den russiske bloggeren og høyreorienterte opposisjonspolitikeren Alexej Navalny forgiftes i slutten av august 2020 med et nervemiddel av «Novitsjok-gruppen». Den tyske regjering går under henvisning til resultat av en undersøkelse i spesial-lab for det tyske militæret ut med en erklæring 2/9. Der ber tyskerne den russiske regjering om å forklare seg og samarbeide fullt ut i saken. De er også innstilt på «felles tilnærming med NATO og EU».

De endelige resultatene skal så kommuniseres til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Russlands regjering og justis avventer offisiell tysk henvendelse. Det tyder på at russerne ikke vil følge en tysk appell om å stå skolerett.  

«Transatlantikere» i Berlin er på stram linje. Regjerings-medlemmer og ledere i De grønne og FDP utenfor regjering, knytter saken åpent til enkel trekant-logikk: Navalny, Novitsjok, Nord Stream 2. De mener det betyr stans av energi-prosjektet i Østersjøen. Og de roper stadig mer: Utenriksminister Heiko Maas (SPD), forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), helseminister Jens Spahn (CDU), men også De grønnes leder Annalena Baerbock, og gruppe-leder Katrin Göring-Eckardt, samt gruppeleder i FDP («liberal») Alexander Graf Lambsdorff.

I tyske nrk, ARD, viser Norbert Röttgen i CDU-ledelsen spesiell interesse for å stanse Nord Stream 2: «Vi må tale et språk Putin forstår. Det dreier seg om penger, gass og makt». Han er samtidig nestleder i «Atlanterhavsbroen», en lobby-organisasjonen for US-interesser.

Like før avviser CDUs Michael Kretschmer, statsminister i Sachsen, krav om byggestopp i samme ARD-program: «Et fullstendig feilsteg. Selv under den kalde krigen på frysepunktet, opprettholdt vi råstoffleveranser». Slik argumenterer også krefter i Berlin som er involvert med russerne. Michael Harms, direktør i Eastern Committee of German Business, sier det slik: «Energi-leveranser fra Russland/ ex-Sovjetunionen har vært pålitelige i 50 år. Selv i tøffe politiske faser fulgte russerne opp. Jeg anbefaler det også nå», sier Harms og avviser motstanden mot rørledningen.

Å koble Navalny til Nord Stream 2 er vann på møllen for US-fracking. Utover økonomiske fordeler for den industrien, presser Trump for å stanse rørledningen. Det tvinger Tyskland til å kjøpe dyrere og mer miljøskadelig petroleum utenlands, som må fraktes Atlanteren. Vi har alt sett ensidige trusler mot selskap involvert i prosjektet, i strid med internasjonal lov. I et brev fra august 2020 truer US-senatorer Sassnitz -og Rügen-innbyggerne med økonomisk ruin om havnen fortsetter å tillate ankring og lagring for fartøy i ferd med å ferdigstille Nord Stream 2. 

I Venstrepartiet «Linke» er partisjef Bernd Riexinger, Gregor Gysi og gruppeleder Dietmar Bartsch, tross alt enig om å avvise nye anti-russiske sanksjoner, men Linkes Sevim Dagdelen advarer åpent: «Med en rørledningsstopp skyter vi oss selv i beina og støtter direkte Trumps valgkamp. Det er skremmende å se hvor ettergivende utenriksminister Maas er overfor US-presidentens krav om å stanse pågående utbygging av rørledninger for energi til Tyskland». 

Rüdiger Göbel, Unsere Zeit (UZ), 11/9-2020. Oversettelse for Derimot.no, Per Lothar Lindtner.  


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det du skriver er jo som vanlig kun tull eller regelrett løgn. Har ikke den globalistiske elite lenger råd til å holde seg med faglig dyktige påvirkningsagenter? Eller er de bare gjerrige??

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  “-Du verden! Du fremstår jo som direkte dum.”
  “-Vel, siden du har klart å komme deg ned på et så primitivt nivå…”
  “-umulig å føre en fornuftig dialog om demokratisering med en gjeng dilletanter”
  “- Når en fanatisk minoritet som du representerer, henter inn info fra eget propagandaapparat (Kreml via Steigan), så forlanger du at vi skal ta deg dønn seriøst”
  “-Med ditt høyst primitive språk lirer du ut av deg usannheter som om det gjaldt å få flest mulig stjerner i Steigans søndagsskolebok. Du fortjener uansett ikke noe svar på det oppgulpet du lirer ut av deg”
  Etc etc.
  Proisjering kalles det

  https://www.youtube.com/watch?v=hnAYn6C211g
 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Fri konkurranse betyr: når eliten i USA har forsynt seg, kan de andre krangle om smulene!

  Vi ser jo på kartet under hvem som er imperialistiske, men du har tydelig store problemer med å lese kart.

  Vi har jo sett hvordan USA har behandlet Afghanistan, Irak, Libya og Syria de siste årene, så man burde absolutt reagere på denne ville framferden til USA. Og det er ikke jeg som påstår at USA er et oligarki, det er derimot konklusjonen i en vitenskaplig avhandling fra Princeton og Northwestern Universities.

 4. Avatar for Johnny Johnny says:

  Den amerikanske imperialismen handler ikke om Trump, de som styrer dette er den permanente staten, dypstaten eller den kapitalistiske eliten om du vil. Det er derfor Kineserne sier at i USA kan du bytte ut politikere, men du kan ikke endre politikken (money talks)

  Karet jeg la ved klarte du i hvert fall ikke å lese.

  Manglende egenskap til å lære av erfaringer, manglende egenskap til å se sammenhenger, manglende egenskap til å motta og bearbeide informasjon, er stivsinnet uvitenhet, idioti eller en grov mangel på intelligens og klokskap.

  Ja, mange ganger, både i forbindelse med jobb og forsvar.

 5. Avatar for Enebak Enebak says:

  Jeg sliter generelt med å finne sammenheng i argumentene dine, men argumentet i sitatet ovenfor er totalkræsj for mitt svinnende intellekt.

  Når Tyskland skrur opp kranen på NS2, får de enda en kilde til gassforsyning, i tillegg til kildene de har fra før. De får enda et alternativ når de vil velge hvem de vil kjøpe gass fra.

  Hvordan i all verden kan det ødelegge Tysklands “diversifisering av energi-infrastrukturen”? Enda et alternativ høres mer diverse ut for meg?

 6. Det med liten skrift :

  Dugin’s militant views on geopolitics, as expressed in his 1997 “textbook,” will presumably strike Western readers as both crude and mad, representing but a slight improvement over, say, the ravings of Duma deputy speaker Vladimir Zhirinovskii. While Dugin’s ideas and prescriptions are indeed extreme, dangerous and repellent, it should be emphasized that they are very much in the tradition of the writings of inter-war fascists and of adherents of the European Nouvelle Droite. Historically speaking, fascist “thought” has more than once resulted in explosive expansionism.

  It should be noted, moreover, that Dugin does not focus primarily upon military means as a way of achieving Russian dominance over Eurasia; rather he advocates a fairly sophisticated program of subversion, destabilization, and disinformation spearheaded by the Russian special services, supported by a tough, hard-headed use of Russia’s gas, oil, and natural resource riches to pressure and bully other countries into bending to Russia’s will.

 7. EU varsler at gassforbruket vil gå ned med 25% innen 2030 i tillegg til 70% mindre kull- og 30% mindre oljeforbruk.
  https://www.msn.com/nb-no/news/other/eu-varsler-stort-gasskutt/ar-BB198HFV?ocid=spartan-ntp-feeds

  Dette er angivelig en del av klimamålene hvor man nå har satt seg fore å minske CO2-utslippene med hele 55% ift. 1990-utslippene, en økning på 15 prosentpoeng ut i fra tidligere mål (40%).

  En reduksjon på 25% i gassforbruk tilsvarer omtrent Norges gasseksport til EU. Dette setter North Stream 2 i et enda underligere lys mener jeg.

  Ursula Von der Leyen varsler bl.annet store investeringer i bedre isolering av bygningsmasse som en del av EUs krisepakker. Jeg vet ikke akkurat hvor mye, men en svært stor del av EUs bygningsmasse blir varmet opp med gass og olje, så det er nok ingen tvil om at sparepotensialet er stort med bedre isolering. Som miljøtiltak er dette vanvittig mye bedre enn vindmøller, solpaneler og elbiler. Den billigste energien er den du ikke bruker.

 8. Kanskje fordi Ursula von der Leyen, eller Ursula Albrecht som hun het, er av kongelig blod. Og ikke en hvilken som helst monark, hun er visst i slekt med Windsors/Saksen-Coburg en Gotha. Det må vel komme godt med i en posisjon som leder av EU?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

27 flere kommentarer

Deltakere