Tolv klansbaserte kriminelle nettverk i Vest-Sverige

0
En restaurant i Malmö som ble rasert av gjengvold. Innfelt statsminister Stefan Löfven. Foto: Shutterstock

SVT Nyheter Väst har fått tilgang til en unik politirapport som har kartlagt tolv ulike klansbaserte kriminelle nettverk i Vest-Sverige (Västra Götaland och Halland). «Vi har visst om dette lenge,» sier Erik Nord, sjef for Stor-Göteborg politiområde. Dagens Nyheter skriver at i hele Sverige finnes det et førtitalls klansbaserte kriminelle nettverk som driver organisert kriminell virksomhet. Men Nord presiserer også at det slett ikke er alle innenfor klanene som er med på den organiserte kriminaliteten.

Det statlige Brottsförebyggande rådet (Brå) skriver at dødelig vold utført av slike kriminelle nettverk har hatt en markant økning etter 2012.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har tidligere avvist at det er en forbindelse mellom høy innvandring og kriminalitet i landet. Det gjorde han blant annet i et intervju med SVTs Agenda i november 2019. Nå snur statsministeren, ifølge SVT.

Under partilederdebatten i riksdagen 9. september 2020 ble Löfven spurt om han ikke så sammenhengen mellom stor innvandring og økende kriminalitet. Til det svarte den sosialdemokratiske statsministeren:

«– Med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer vi också större risk för de problem som vi ser. Det är glasklart.»

Etter denne uttalelsen ble han spurt av SVTs Aktuellt:

Hur ska man förstå det här, menar du att en stor migration leder till ökad kriminalitet?

– Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra, säger Stefan Löfven och fortsätter:

Löfven säger nu också för första gången att de här problemen har funnits i Sverige – och att det var därför migrationspolitiken styrdes om av regeringen.

– Ja, vi har haft det, så det är därför regeringen som jag leder har sett till att ändra migrationspolitiken, säger Stefan Löfven.

Dette har vært et betent politisk spørsmål i Sverige i mange år. Landet har hatt en svært stor innvandring og har ikke klart å integrere alle som har kommet til landet. Derfor har det vært lett for kriminelle nettverk å drive sin rekruttering og bygge seg opp. Samtidig har ikke minst voldskriminaliteten økt kraftig, men hvis man har pekt på dette har man risikert å bli kalt «rasist» og bli slått i hartkorn med Sverigedemokraterna. Dette har ført til at man har jagd velgere over til nettopp SD, som nå med ca. 20 prosent av velgerne bak seg ligger likt med Moderaterna i meningsmålingene (september 2020).

Men det har naturligvis ikke noe med rasisme å gjøre å slå fast at når det kommer massevis av mennesker på kort tid som ikke kommer i jobb og ikke lærer seg verken språk eller kultur, så havner de i et utenforskap som gjør det lett for de kriminelle nettverkene å drive sin rekruttering. Det er jo glasklart, som Löfven nå sier.

Nå har altså sosialdemokratene og statsminister Löfven snudd. Statsministeren sier at det nå vil bli langt færre som får opphold i Sverige, men lover at de som får det skal få mer språkundervisning og samfunnskunnskap. Innvandrerne skal også få en sterkere tilknytning til arbeidsmarkedet.

– Alle får ikke bli, men de som får bli her, skal få beste mulige vei inn i samfunnet og bidra i samfunnet, sier Löfven.

Det har vært en sterk uvilje på politisk hold i Sverige mot å innrømme dette problemet, sjøl om politiet har varslet om det i flere år. Det har vært regnet som «rasisme» bare å snakke om dette, men det er ikke noe progressivt i å benekte fakta. Dessuten rammer denne volden og kriminaliteten både innvandrere og svenske fattigfolk, og det er heller ikke noe progressivt i å ikke sørge for trygge bolig- og oppvekstmiljøer. Kanskje kan statsministerens innrømmelser føre til en mer realistisk debatt i nabolandet.


KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFlere titalls millioner drevet på flukt av «krigen mot terror»
Neste artikkelSvineinfluensaen i 1976: Epidemien som aldri fant sted