Problemer på Vestlandet – for lite kraft eller nett?

0
Fra Odda. Foto: Shutterstock

Av Odd Handegård.

Det meste jeg har skrevet om elektrifisering av Norge det siste halvåret, har handlet om ganske prinsipielle spørsmål. Skal vi full-elektrifisere landet (80 TWh) når vi kun har et kraftoverskudd som varierer mellom 0 og 20 TWh, og når myndighetene helt til i det siste har vært uinteressert i alle andre, nye kraftmuligheter enn vindkraft langs norskekysten? Også de vanlige mytene om vindkraftas klimabetydning og betydning for nye arbeidsplasser/offentlige inntekter er kommentert.

Nå har det oppstått konkrete problemer på Vestlandet som illustrerer de prinsipielle problemstillingene. Flere initiativ om å bygge nye kraftkrevende bedrifter ytterst i Hordaland, har satt sinnene i kok. Noen politikere mener at området mangler både kraft og nett, mens andre hevder at Vestlandet har kraft, men mangler nett som kan få den krafta som er «innestengt» innerst i fjordene ut til kysten. De mest konkrete forslagene handler om en batterifabrikk (til maritim sektor) på Mongstad som måtte flyttes, og om utbyggingen på Kollsnes i Øygarden i forbindelse med prosjektet som skal frakte flytende CO2 fra sementproduksjonen i Brevik til et lager under havbotnen, i nærheten av Oseberg-plattformen.

Om det strengt tatt er nødvendig å frakte strøm fra kraftkommuner i indre strøk i Hordaland og Sogn for å bygge bedrifter et helt annet sted, må kunne diskuteres. En gigantisk bedrift – Smelteverket i Odda – ble som kjent lagt ned i 2003. Det har tatt lang tid å bygge ut ny virksomhet på området. Alt burde derfor ligge til rette for ny kraftkrevende (grønn?) virksomhet i Odda – det er vel ennå ikke for seint (?) å erstatte deler av Smelteverket – hvis batteri- og/eller hydrogenproduksjon trengs.

Det store spetakkelet kan likevel komme i tilknytning til utbyggingen i Øygarden. Her har Høyre-ordføreren rett og slett foreslått at man bør utsette elektrifiseringen av sokkelen for å få kraft til de planlagte investeringene for karbonfangst og karbonlagring (CCS).

Det viser seg faktisk at Høyre-ordføreren også får støtte fra lokale Ap-politikere. Nå er det selvfølgelig mulig at forslaget fra ordfører Indrevik bare betyr at et forferdelig dårlig forslag (sokkelen) vil bli erstattet av et forslag som er nesten like dårlig (CCS) – men likevel kanskje akseptabelt?

Les:

Nok kraft, men mangel på kraftlinjer

Mangel på kraft stopper utvikling av ny industri og elektrifisering i Bergensregionen

Uansett: Den situasjonen som har oppstått på Vestlandet, illustrerer energiministerens manglende initiativ for å få orden på det energikaoset som er i ferd med å utvikle seg. Bedriftsetableringer som krever mye energi, kan ikke få braute seg fram uten en viss offentlig planlegging. Først til mølla er ingen god utbyggingsstrategi, verken når det gjelder batteriproduksjon, hydrogen etter datasentra. Det ryktes riktignok at myndighetene arbeider med en ny utredning om nettkapasiteten på Vestlandet – den gleder jeg meg til å lese.


For å få kritiske analyser av norsk energipolitikk må du lese steigan.no:

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelDin mann i retten under Assange-høringen – dag 18
Neste artikkelBåde Bent Høie og Raymond Johansen er på ville veier