Både Bent Høie og Raymond Johansen er på ville veier

0
Den "nye normalen" - det maskerte samfunnet? Foto: Shutterstock

Helseminister Bent Høie (H) truet nylig med at regjeringen ville overstyre Oslo kommune, hvis det ikke ble innført strengere tiltak mot koronasmitte i Oslo, skriver NRK.

Raymond Johansen (Ap) ga i dag tydelig beskjed om hva han synes om Høies håndtering. Han sa at han hadde vært under sterkt press fra Høie og Helsedirektoratet gjennom helgen.

– Jeg synes helseministeren gikk for langt, jeg tror det er uklokt. Jeg tror vi er veldig tjent med å stole på hverandre og treffe de tiltakene som er nødvendig, sa Johansen på mandagens pressekonferanse.

Helsedirektoratet anbefalte Oslo følgende, som kommunen har valgt å ikke iverksette:

  • Forbud mot private samlinger med mer enn fem personer.
  • Innslipp til utesteder stenges klokka 22.
  • Forbud mot arrangementer ved videregående skoler og universiteter som ikke er undervisningsrelaterte.

Dette er tiltakene som Oslo har vedtatt:

  • Påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport når det ikke er mulig å holde en meter avstand.
  • Påbud om registrering av gjester på serveringssteder.
  • Midlertidig forbud mot innendørs arrangementer med flere enn 50 deltakere uten faste sitteplasser.
  • Innfører bruk av munnbind i hjemmesykepleien der det ikke er mulig å holde avstand.

Kommentar:

Bent Høie er mer ekstremist enn Raymond Johansen, men problemet er at begge er på ville veier. Det er ikke noe grunnlag for den skadelige politikken de fører, og de prøver å gjøre noe som er umulig, nemlig å hindre et virus i å spre seg i samfunnet. Og det gjør de i en situasjon der det er alt annet enn kritisk. Se på de offisielle tallene fra Oslo:

Tallenes tale er klar. Det siste registrerte tilfellet av «koronarelatert dødsfall» i Oslo var 17. juli. Per 29. september var det 12 innlagte på sjukehus. Den alvorlige fasen av epidemien er for lengst over. Man stenger ikke en hovedstad med over 650.000 innbyggere fordi 12 mennesker legges inn på sjukehus med et virus de høyst sannsynlig ikke vil dø av eller få varig mén av!

Det som er den angivelige krisa er de «økte smittetallene». Nå har myndighetene til gode å fortelle hva de legger i «smitte». Hvis det betyr folk som har testet positivt på covid-19 (hvordan nå de testene ser ut), så er det noe helt annet enn det som er definert i Smittevernloven. Der står det:

smittet person: en person som har eller etter en faglig vurdering antas å ha en smittsom sykdom.

Vi utfordrer Bent Høie og Raymond Johansen: Er de dere kaller «smittede» faglig vurdert som å ha en smittsom sjukdom, det vil si: er de sjuke?

For hvis de ikke er det, har dere ikke juridisk grunnlag for å ta Smittevernloven i bruk, og slett ikke slik dere gjør. Dere opptrer som om mange mennesker i hovedstaden står i fare før å bli dødssjuke eller dø av covid-19. Det er ikke situasjonen, slik tallene viser.

Ja, «smittetallene» øker, men det er først og fremst fordi det testes mange flere. Viruset vil spre seg i befolkninga, slik det alltid gjør. Og de testene som brukes er så upresise at de ikke kan si om det er aktivt virus eller bare virusdeler man finner.

Faktum er at covid-19 i Norge har vist seg svært lite dødelig. Statsministeren har innrømt at de tiltakene som ble vedtatt i mars, ble vedtatt i frykt. Men selv ikke da sendte man ut påbud om masker. Når man gjør det nå når stuasjonen objektivt er alt annet enn alvorlig, må man mistenke myndighetene for å ha en helt annen agenda; at man faktisk ønsker å opprettholde frykten og videreføre unntakstilstanden, til skade for norsk økonomi og samfunnsliv.

Erna Solberg, Bent Høie og nå Raymond Johansen setter viktige menneskerettigheter og grunnlovsfestede rettigheter til side. Dette gjør de etter vår mening uten a ha juridisk eller saklig grunnlag for det.

Finnes det ikke noen voksne mennesker om bord som kan få skuta på rett kjøl?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelProblemer på Vestlandet – for lite kraft eller nett?
Neste artikkelDet drar seg til
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).