Italias verste økonomiske krise siden andre verdenskrig

0
Turismen i Italia falt som en stein på grunn av koronatiltakene. Foto: Shutterstock

Gjennom stengninga av Italia i forbindelse med koronaepidemien har regjeringa til Giuseppe Conte utløst den verste økonomiske krisa i Italia siden andre verdenskrig. Landet har tapt rundt 50 milliarder euro, over 500 milliarder kroner, på et halvt år. I andre kvartal 2020 falt bruttonasjonalproduktet med 12,4 prosent fra første kvartal og med 17,3 prosent i forhold til samme kvartal i 2019. Det er det italiensle statistiske sentralbyrået ISTAT som melder dette.

ISTAT sier at dette er den kraftigste nedgangen de har registrert i italiensk økonomi noensinne og sier også tydelig at nedgangen skyldes stenginga i forbindelse med koronatiltakene. Det handler om «et historisk minimum».

Fallet i italiensk økonomi illustrert av IlSole24Ore.com

Nedgangen rammer alle sektorer. Siden februar har mint 600.000 arbeidsplasser gått tapt. Ungdomsarbeidsløsheten var oppe i 27,6 prosent i juli, men ISTAT har varslet om at den nå er over 30 prosent.

Koronatiltakene har kort sagt lammet økonomien og kastet svært mange mennesker, ikke minst ungdom, ut i arbeidsløshet. Italias regjering har få visjoner om hvordan de skal få landets økonomi på fote igjen. Når det gjelder epidemien, så meldes det om smitte i ulike regioner, men målt i antall dødsfall som er registrert som «koronarelaterte» viser offisiell statistikk fra helsedepartementet at epidemien er over.

August er feriemåned i Italia, så det er først med september at man vil se om økonomien kommer i gang igjen. Så lenge koronatiltakene opprettholdes er det liten grunn til å vente noen snarlig oppgang.


Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.