Italias verste økonomiske krise siden andre verdenskrig

6
Turismen i Italia falt som en stein på grunn av koronatiltakene. Foto: Shutterstock

Gjennom stengninga av Italia i forbindelse med koronaepidemien har regjeringa til Giuseppe Conte utløst den verste økonomiske krisa i Italia siden andre verdenskrig. Landet har tapt rundt 50 milliarder euro, over 500 milliarder kroner, på et halvt år. I andre kvartal 2020 falt bruttonasjonalproduktet med 12,4 prosent fra første kvartal og med 17,3 prosent i forhold til samme kvartal i 2019. Det er det italiensle statistiske sentralbyrået ISTAT som melder dette.

ISTAT sier at dette er den kraftigste nedgangen de har registrert i italiensk økonomi noensinne og sier også tydelig at nedgangen skyldes stenginga i forbindelse med koronatiltakene. Det handler om «et historisk minimum».

Fallet i italiensk økonomi illustrert av IlSole24Ore.com

Nedgangen rammer alle sektorer. Siden februar har mint 600.000 arbeidsplasser gått tapt. Ungdomsarbeidsløsheten var oppe i 27,6 prosent i juli, men ISTAT har varslet om at den nå er over 30 prosent.

Koronatiltakene har kort sagt lammet økonomien og kastet svært mange mennesker, ikke minst ungdom, ut i arbeidsløshet. Italias regjering har få visjoner om hvordan de skal få landets økonomi på fote igjen. Når det gjelder epidemien, så meldes det om smitte i ulike regioner, men målt i antall dødsfall som er registrert som «koronarelaterte» viser offisiell statistikk fra helsedepartementet at epidemien er over.

August er feriemåned i Italia, så det er først med september at man vil se om økonomien kommer i gang igjen. Så lenge koronatiltakene opprettholdes er det liten grunn til å vente noen snarlig oppgang.


Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Godt å ha noe å skylde på, men ikke gå til Steigan for økonomi-forståelse. Det skjønner han lite og ingenting av. Det viser vinklinga på denne kampanjen.

 2. Avatar for FMD FMD says:

  Historien om at det er koronaviruset som er årsaken til den økonomiske krisen er løgn, den kommer fra de korrupte elitene som er den egentlige årsaken til den økonomiske krisen. Etter forrige krise i 2008 fortsatte de bare som om ingenting hadde skjedd, og resultatet av det er det vi opplever nå.
  Alle økonomiske krisers mor.
  Dette burde være noe alle som bryr seg om velferden til folket har kunnskap om.
  Hvorfor gjentar Steigan løgnene til den korrupte eliten i sine artikler? Har han virkelig så lite kunnskap om økonomi og økonomisk historie?

  https://www.youtube.com/watch?v=SGpaxYsLqiE
 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Som at ingen ting hadde skjedd, er vel ikke helt riktig, da de omprogrammerte venstresiden til å dumpe økonomisk klassekamp slik at de nye undertrykkerne ble den hvite arbeiderklassen.
  occupy

  Rødt, SV og LO mener i dag det er rett med voldsbruk mot den hvite arbeiderklassen som ikke ønsker flere lønnsdumpende og skatte og boligprisøkende muslimer, mens de samarbeider med megarikinger og internasjonale giganter som Amazon, Facebook, Google ol.

 4. Hvilken løgn? Kanskje “koronnatiltakene” burde stått i anførsel - ellers har Steigan understreka det samme som deg. Målsettinga med tiltaka er å utjevne skjevheten i kjøpekraft mellom landa, slik at alt kan kostes under EU - med en felles valuta. Norge er ei lita nøtt å knekke - siden oljefondet (vår respirator) har så sterk global markedsposisjon. NHO har etter fremlagt rapport synliggjort hvilke tiltak som må settes inn for å knekke velferdsstaten Norge.

 5. Avatar for FMD FMD says:

  Økonomiske kriser bygges opp over tid, Steigan vinkler det dithen at denne økonomiske krisen er igangsatt av nedstengingene.
  Dermed tar han bort fokuset fra de som egentlig er skyldig, nemlig aksjemeglere og bankfolk. https://hangthebankers.com/

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere