Italias verste økonomiske krise siden andre verdenskrig

0
Turismen i Italia falt som en stein på grunn av koronatiltakene. Foto: Shutterstock

Gjennom stengninga av Italia i forbindelse med koronaepidemien har regjeringa til Giuseppe Conte utløst den verste økonomiske krisa i Italia siden andre verdenskrig. Landet har tapt rundt 50 milliarder euro, over 500 milliarder kroner, på et halvt år. I andre kvartal 2020 falt bruttonasjonalproduktet med 12,4 prosent fra første kvartal og med 17,3 prosent i forhold til samme kvartal i 2019. Det er det italiensle statistiske sentralbyrået ISTAT som melder dette.

ISTAT sier at dette er den kraftigste nedgangen de har registrert i italiensk økonomi noensinne og sier også tydelig at nedgangen skyldes stenginga i forbindelse med koronatiltakene. Det handler om «et historisk minimum».

Fallet i italiensk økonomi illustrert av IlSole24Ore.com

Nedgangen rammer alle sektorer. Siden februar har mint 600.000 arbeidsplasser gått tapt. Ungdomsarbeidsløsheten var oppe i 27,6 prosent i juli, men ISTAT har varslet om at den nå er over 30 prosent.

Koronatiltakene har kort sagt lammet økonomien og kastet svært mange mennesker, ikke minst ungdom, ut i arbeidsløshet. Italias regjering har få visjoner om hvordan de skal få landets økonomi på fote igjen. Når det gjelder epidemien, så meldes det om smitte i ulike regioner, men målt i antall dødsfall som er registrert som «koronarelaterte» viser offisiell statistikk fra helsedepartementet at epidemien er over.

August er feriemåned i Italia, så det er først med september at man vil se om økonomien kommer i gang igjen. Så lenge koronatiltakene opprettholdes er det liten grunn til å vente noen snarlig oppgang.


Vipps: 116916.

Forrige artikkelUSA testar Tysklands tålamod
Neste artikkelPolitikere og myndigheter svikter Haramsøya
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).