Oljeministeren vil ikke svare på hva staten visste om Equinors Angola-partner

0
Oljeutvinning i Angola. Illustrasjon: Shutterstock

Equinor fortalte Olje- og energidepartementet at de hadde en Angola-partner med ukjente eiere, men nevnte ikke partnerens koblinger til det beryktede nettverket «88 Queensway Group». Departementet vil foreløpig ikke svare på om de har visst mer om saken. Dette skriver nettavisa E24.

Equinor har hatt et langvarig partnerskap med selskapet Sonangol Sinopec International (SSI) i Angola. Dette selskapet ledes av en mann som er kjent under navnet Sam Pa, men som har brukt mange identiteter. Ifølge Financial Times er Pa tidligere spion og våpenhandler.

Det hevdes fra USAs side at SSI og 88 Queensway Group er redskaper for Kinas investeringer i Angola. Equinor har vært en langvarig partner med dem, helt siden 2011, skrev E24 i en annen artikkel. Likevel er ikke dette nevnt på nettsidene til Equinor eller i selskapets årsrapporter. Sam Pa er svartelistet i USA og angivelig pågrepet for korrupsjon i Kina. Kinesiske myndigheter har gjentatte ganger benektet at de har noe med Queensway-gruppa å gjøre, men FT hevder at de kan bevise at det finnes en forbindelse.

Sam Pa skal ha bygd opp selskapet China Sonangol i Hong Kong. Sonangol er navnet på det statlige oljeselskapet i Angola. I 2016 avsatte president José Eduardo dos Santos hele styret i Sonangol og satte inn sin datter Isabel dos Santos som styreleder. Hun ble raskt Afrikas rikeste kvinne med en formue på over 2 milliarder dollar.

Angola er et gjennomkorrupt land, noe de internasjonale oljeselskapene i stor grad har bidratt til sjøl. Nylig ble eiendommene til en viss Carlos Manuel de São Vicente, sjef for en rekke oljeselskaper, konfiskert av den angolanske staten. Det var verdier for 900 millioner dollar.

I en større artikkel dokumenterte Stavanger Aftenblad/E24 at Equinor mellom 2011 og 2016 betalte 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola som aldri har blitt bygd.

Forpliktelsen var del av en lisenstildeling i 2011, der Equinor gikk med på å betale 715 millioner kroner i «sosiale bidrag» til Sonangol. Av disse skulle 295 millioner kroner gå til udefinerte «sosiale prosjekter» og opplæring av lokalt personell i Angola. Pengene ble overført til Sonangol i årlige avdrag frem til 2016. Det er imidlertid uklart hvor de har havnet.

Equinor / Statoil har vært operatør i Angola siden 1991. At selskapet ikke skulle ha kjent til og vært delaktig i korrpusjon i landet står ikke til troende. Det er også vanskelig å forestille seg at ikke Olje- og energidepartementet skulle ha visst om dette. Hvis oljeminister Tina Bru (H) ikke visste om dette, så har hun ikke gjort jobben sin.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKrigen mellom Armenia og Aserbajdsjan trappes opp
Neste artikkelSV og bruken av det norske kraftoverskuddet