Norge som USAs forlengede arm

0
To B-1B Lancer bombefly fra US Air force flyr i formasjon sammen med norske F-35A kampfly. Foto: Forsvaret

Av Terje Alnes.

Forsvarssjefen uttrykker glede over at USA øver i våre nærområder. At Norge plasserer seg mellom barken og veden i det spente forholdet mellom USA og Russland kan umulig være i vår interesse. Situasjonen er direkte farlig.

Regjeringen ser ut til fullt og helt å ha adoptert det sikkerhetspolitiske trusselbildet som USA anvender mot Russland. At vi lar USAs krigsmaskin få stadig friere spillerom i nord plasserer oss dermed i en frontlinje. Da er det grunn til å merke seg at flere forskere har rykket ut og advart Norge mot det militære stormaktsspillet som foregår. Norge og USA har ikke sammenfallende nasjonale sikkerhetsinteresser. Utviklingen er direkte farlig.

Her følger noen hendelser som gjør at varsellampene blinker rødt for alle som ønsker lavspenning i nordområdene:

«Hemmelig» angrepsubåt i Troms

Det vakte oppsikt da den amerikanske marinen for noen dager siden publiserte bilder av angrepsubåten USS «Seawolf». Ikke bare var det 5 år siden sist den var avbildet, like oppsiktsvekkende var det at den plutselig dukket opp i en fjord nær Tromsø. Denne farkosten opererer vanligvis i Stillehavet.

USS «Seawolf» er en avansert, atomdrevet angrepsubåt, som er tungt involvert i spesialiserte etterretningsaktiviteter. Den er svært stillegående og kan ligge under den tykke isen i Arktis i lange perioder. Det gjør den ideell for å patruljere og overvåke den marine aktiviteten i Barentshavet. I følge nettstedet «The Drive», som har en underseksjon kalt «The War Zone», var publiseringen av bildene et bevisst valg for å sende et budskap til Russland. Dette bekreftes av en pressemelding fra den amerikanske marinen.

«Signaler» rettet mot Moskva

Dagen etter at USS «Seawolf» steg opp fra havdypet i Troms, rettet  Pentagon enda et «signal» mot Moskva. Seks B-52H Stratofortress bombefly ankom en flybase i Fairford i Storbritannia, for en midlertidig utplassering. I følge en offisiell NATO-melding var dette en lenge planlagt operasjon, som innebærer trening med NATO-allierte og partnere de neste dagene.

Forsvarets Forum kunne melde at B-52 bombeflyene to dager senere trente med norske F-16 og F-35 jagerfly. I den forbindelse uttalte den ferske forsvarssjefen Eirik Kristoffersen at han var «glad for at våre amerikanske venner velger å øve og trene i våre nærområder.» Eksperter og observatører har bemerket at alle de seks B-52 bombeflyene er i stand til å bære atomvåpen, noe ikke alle B-52H-utgavene er utstyrt for å gjøre. Det er også uvanlig for denne typen utplassering.

Men det faktum at de seks B-52 flyene kan utstyres med atomvåpen var altså ikke noe skår i gleden for forsvarssjefen. Dette er tydeligvis noe vi nå skal akseptere. Øvelsen er nr. tre i rekken i løpet av kort tid. Fredag 28. august flydde de seks B-52 bombeflyene over samtlige 30 NATO-land, der ikke mindre enn åtti allierte jagerfly vekslet på å eskorterte dem, bl.a. fire norske F-35. https://www.youtube.com/embed/7yR9iWc2bMg?version=3&rel=1&fs=1&autohide=2&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent (fire norske F-35 filmet fra de amerikanske B-52 bombeflyene 28. august. Video: US Air Force)

Norge er det fjerde landet som mottar F-35 kampfly fra Lockheed Martin. I tillegg til USA har Israel og Italia fått flyene. Dette kan være et tegn på hvor viktig Norge ansees å være i NATO-sammenheng.

Amerikansk spionfly flyr langs Russlands nordlige kyst

I forrige uke kunne så «The Barents Observer» melde at et amerikansk RC-135U Combat Sent spionfly flydde langs den russiske kysten i Barentshavet. Spionflyet er stasjonert i Nebraska, men forrige ukes flygning startet fra den britiske Mildenhall-basen, nord for London. Flyet hadde den russiske nordflåtens hovedbase «Gremikha» som mål, etter å ha passert opp langs hele norskekysten.

Russlands hadde på forhånd varslet at områder i Barents- og Karahavet ville stenges i perioden 25. – 28. august, inkludert et område merket for rakettskyting. Dette skjer mens det er en spent situasjon i andre deler av Skandinavia og Østersjøregionen. Sverige har økt sin beredskap på grunn av den pågående militære aktiviteten fra Russland og NATO, som ikke har vært høyere siden den kalde krigen.

Les også:
«Statusrapport fra Forsvaret»

USAs forlengede arm

«- I Russland blir Norge på mange måter sett på som USAs forlengede arm. Det er en farlig utvikling.» 

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen 27. august 2020


Mens forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets Forum sier at «vi ønsker mer alliert aktivitet i våre nærområder», er forskerne bekymret over det de er vitne til. Julie Wilhelmsen ved NUPI sier rett ut at politikken som føres er farlig, og at Norge på en måte «har gitt fra seg styringsmakten». Wilhelmsen leverer klar tale: «Norge fører en sikkerhetspolitikk på autopilot og har gjort det i mange år. Man er så innstilt på å sikre USAs lojalitet til Norge at man deltar på nesten hva det skal være … Å kjøre på med amerikansk militærmakt i nordområdene kan bli farlig for Norge».

Forsker Paal Sigurd Hilde ved Institutt for forsvarsstudier tolker økt tilstedeværelse av amerikanske marinefartøyer og fly som et uttrykk for at USA bruker samme strategi mot Russland som de gjør overfor Kina. Han bekrefter at dette må tolkes som en beskjed fra USA til Russland om at USA ønsker å vise muskler mot Russland i våre nærområder.

Fra før har bl.a. oberstløytnant og professor ved Forsvarets stabsskole Tormod Heier sagt at det pågår en maktkamp mellom USA og Russland «utenfor vår egen stuedør». Heier mener at ingen taper mer på dette enn Norge selv, og at det langt på vei er selvforskyldt.  Vi har rett og slett valgt å outsource forsvarsoppgavene til USA.

Forsvarspolitikk på ville veier

At Norge så til de grader har bundet seg til masten på det synkende stormaktskipet som heter «USA», kan vise seg å være en fatal politisk feilvurdering. Det er ikke bare forsvarsoppgavene vi kan sies å ha outsourcet, det samme gjelder tenkningen rundt forsvarspolitikken.

At det på Stortinget nærmest fremstår som unison politisk enighet rundt denne strategien er tragisk. At lille Norge skal ha sammenfallende nasjonale sikkerhetsinteresser med den skakkjørte supermakten USA er en total feilslutning. Vårt viktigste forsvarspolitiske virkemiddel har historisk vært å ha et godt naboskap med Russland, basert på militær lavspenning i nord. Det som skjer nå er det motsatte.

Vi lar oss bruke som et redskap i USAs aggresjonspolitikk og utsetter dermed oss selv for stor fare. Å la supermakten USA ta seg til rette med sitt krigsmaskineri på norsk territorium er en fallitterklæring for norsk forsvarstenkning.

Kilder:

“Navy Makes Unusual Public Display Of Its Secretive Seawolf Submarine’s Presence Off Norway”, thedrive.com 25.08.20, «Et av USAs hemmeligste våpen dukket opp utenfor Tromsø», TV2.no 26.08.20, «Hemmelig» amerikansk ubåt utenfor Tromsø», forsvaretsforum.no 26.08.20, “US bombers arrive in Europe for training with NATO Allies and partners”, nato.int 22.08.20, «Trente med seks B-52 bombefly», forsvaretsforum.no 25.08.20, «Seks B-52 flyr over alle 30 Nato-landene», forsvaretsforum.no 28.08.20, “American spy-plane circles Russian Northern Fleet’s exercise waters”, thebarentsobserver.com 26.08.20, «Forsker: – Å kjøre på med amerikansk militærmakt i nordområdene kan bli farlig for Norge», forsvaretsforum.no 27.08.20, «Amerikanske styrker med flere operasjoner i nord», nrk.no 28.08.20, «Det er en maktkamp mellom USA og Russland utenfor vår egen stuedør», TV2.no 05.05.20


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelJohns Hopkins: – Lockdown tar liv
Neste artikkelOverraskende fakta om koronadødsfall i USA