Nå lukkes vinduet

0
Skjermdump fra nettsidene til Facebook

Facebook med nye direktiver.

Facebook har nå publisert nye retningslinjer som varsler en massiv renskning av dette sosiale mediet. Vi har varslet det lenge at noe slikt ville komme. Facebooks suksess har gjort det mulig for vanlige mennesker å ikke bare dele kattebilder og matoppskrifter, men også å organisere seg til motstand mot våre herskere. Det har skapt problemer for dem, og nå kommer utrenskningene. Det hele blir naturligvis presentert som tiltak for å «bekjempe hatprat», hva ellers? Vi refererer et utdrag av Facebooks egne ord – de taler for seg sjøl:

Våre nyeste tiltak for å bevare Facebook-grupper trygge

Av Tom Alison, VP of Engineering

Folk vender seg til Facebook-grupper for å få kontakt med andre som deler deres interesser, men selv om de bestemmer seg for å gjøre en gruppe privat, må de spille etter de samme reglene som alle andre. Våre fellesskapsstandarder gjelder offentlige og private grupper, og våre proaktive gjenkjenningsverktøy fungerer på tvers av begge. Det betyr at selv om noen ikke rapporterer et problem til oss, kan vår kunstige intelligens (AI) oppdage potensielt krenkende innhold, og vi kan fjerne det. I dag deler vi en oppdatering om vårt pågående arbeid for å holde grupper trygge, inkludert en rekke endringer for å redusere skadelig innhold og feilinformasjon.

I løpet av det siste året fjernet vi omtrent 1,5 millioner stykker innhold i grupper for å bryte retningslinjene våre for organisert hat, hvorav vi fant 91% proaktivt. Vi fjernet også rundt 12 millioner innlegg i grupper for å bryte retningslinjene våre for hatytringer, hvorav 87% vi fant proaktivt.

Det er det vi gjør for innlegg i grupper. Når det gjelder grupper selv, vil vi fjerne en hel gruppe hvis den gjentatte ganger bryter reglene våre eller hvis den ble satt opp med den hensikt å bryte våre standarder. I løpet av det siste året fjernet vi mer enn 1 million grupper for å bryte disse retningslinjene.

Stopper mennesker som bryter reglene våre

Vi tar ytterligere skritt for å forhindre at folk som gjentatte ganger bryter med våre fellesskapsstandarder, kan opprette nye grupper. Vår gjeldende tilbakevendingspolitikk stopper administratorene til en gruppe fra å opprette en annen gruppe som ligner på den vi fjernet. Fremover vil ikke administratorer og moderatorer av grupper som blir fjernet på grunn av brudd på retningslinjene, være i stand til å opprette noen nye grupper i en periode.

For medlemmer som har brutt noen som helst av våre fellesskapsstandarder i en gruppe, vil deres innlegg i gruppen nå kreve godkjenning de neste 30 dagene. Dette forhindrer at innlegget deres blir sett av andre til en administrator eller moderator godkjenner det. Hvis administratorer eller moderatorer gjentatte ganger godkjenner innlegg som bryter med fellesskapsstandardene våre, fjerner vi gruppen.

Kommentar: Vinduet lukkes

Det første som slår en er at dette tiltaket kommer rett før valget i USA og at hensikten er å styre de sosiale mediene i den brutale politiske kampen som foregår der. Men for det andre er det en del av en trend. Man begynte med å fjerne innhold som det var liten motstand mot å fjerne. Slik retningslinjene blir fra nå kan hva som helst fjernes, umiddelbart og uten ankemulighet.

Dette bør brukerne av Facebook merke seg. Det er vi som er Facebooks verdi. Selskapet er blitt et av verdens mest verdifulle selskaper på grunn av det innholdet vi legger inn. Vil ikke Facebook ha sine brukere, får brukerne finne andre løsninger.

I steigan.no vil vi svare med å styrke og utvikle den plattformen vi sjøl har utviklet, og vi inviterer til en dugnad (som det nå heter over alt, men vi kan ikke la dem stjele det ordet) om å gjøre nettavisa sterkere, bedre og enda mer innholdsrik.


Les om Facebook på steigan.no her.

Klikk på bildet og bli en støttespiller du også.
Forrige artikkelRegjeringen vil forlenge koronafullmakter: Hastehøring med tre dagers varsel
Neste artikkelProsessen mot Julian Assange
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).