USA retter sanksjoner mot ICCs toppjurist

0
Innfelt: Fatou Bensouda. Foto: Max Koot Studio - Wikipedia CC BY-SA 3.0

USAs regjering kunngjorde september 2020 sanksjoner mot Den internasjonale straffedomstolens (ICC) hovedadvokat Fatou Bensouda. Sanksjonene kommer på grunn av at ICC gjennomfører en etterforskning med sikte på å avgjøre om amerikanske tropper begikk krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under invasjonen av Afghanistan, som begynte i 2001. Dette skriver nettavisa Telesur.

Som begrunnelse for avgjørelsen sa den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo under en pressekonferanse at «USA aldri ratifiserte Roma-statuttene, som opprettet denne domstolen, og vi tolererer ikke ulovlige forsøk på å underkaste amerikanske borgere dens jurisdiksjon.»

Straffetiltakene, ifølge Pompeo, vil også ramme sjefen for divisjonen for jurisdiksjon, komplementaritet og samarbeid av ICCs kontor for statsadvokaten, Phakiso Mochochoko, som har jobbet med Bensouda i etterforskningen av amerikanske soldaters handlinger.

ICCs etterforskning omfatter forbrytelser begått på afghansk territorium siden 1. mai 2003, av amerikanske okkupasjonsstyrker og deres allierte. I kjennelsen som autoriserer undersøkelsen, heter det at «det er et rimelig grunnlag for å tro at det er begått forbrytelser mot menneskeheten i et land som er underskriver av stiftelsestraktaten til ICC.»

Time Magazine førte opp Bensouda blant de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden i sitt årlige Time 100-nummer i 2012, og bemerket hennes rolle som en «ledende stemme som presser regjeringer for å støtte arbeidet for rettferdighet».

Det afrikanske magasinet Jeune Afrique kåret Bensouda til den 4. mest innflytelsesrike personen i Afrika i kategorien Civil Society og en av de 100 mest innflytelsesrike afrikanske personlighetene.

I desember 2014 kåret det togolesiske magasinet Africa Top Success henne til «Årets afrikaner». I 2015 ble hun oppført som en av BBCs 100 kvinner.

Det er kort sagt en svært anerkjent fredsforkjemper og seriøs personlighet USA nå har satt på sin sanksjonsliste – en person som også nyter stor anerkjennelse på det afrikanske kontinentet. Hennes «forbrytelse» er at hun etterforsker USAs krigsforbrytelser.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.