Indias økonomi krympet med 23,9 prosent i andre kvartal 2020

6
Illustrasjon: Shutterstock

India, som har 1,4 milliarder innbyggere og er Asias tredje største økonomi, opplevde et fall i sitt BNP på 23,9 prosent fra april og ut juni 2020. Det er det verste fallet som er registrert i India, og det er først og fremst knyttet til lockdown i forbindelse med koronaepidemien. Dette skriver al-Jazeera.

Shilan Shah, som er en indisk økonom ved Capital Economics, Singapore, sier at de økonomiske skadene som er påført India under denne pandemien er verre enn i noe annet asiatisk land.

Statsminister Narendra Modis regjering har lansert ei «stimuleringspakke» på 266 milliarder US dollar, men etterspørselen i forbrukermarkedet uteblir og industrien kommer ikke i gang.

Hittil i det 21. århundret har Indias nyliberale økonomi vært i sterk vekst med gjennomsnittlige vekstrater på mellom 6 og 7 prosent. I noen år har landet til og med hatt verdens raskest voksende økonomi, og har til og med overgått Kina.

Men 2020 blir en katastrofe for landet. Det var ventet at økonomien ville få en alvorlig smell, men de faktiske tallene er verre enn fryktet. Prognosene lå på et fall på 18,3 prosent. Lockdown førte til at 140 millioner mennesker mistet jobben. Bygg- og anleggsindustriens aktivitet ble halvert og industrivirksomheten gikk ned med 39,3 prosent.

Den verdensberømte indiske forfatteren, aktivisten og samfunnskritikeren Arundhati Roy sa i et intervju med Financial Times at Indias svar på pandemien har blitt en sosial katastrofe. 24. mars kunngjorde statsminister Modi den mest straffende og dårligst planlagte lockdown i verden. 1,38 milliarder mennesker fikk fire timer på seg til å adlyde tiltakene.

Den korte tidsfristen for lockdown førte til at millioner av arbeidere ble strandet i byer uten mat, penger eller transportmidler. Traumatiserte folk gikk til fots hundrevis av kilometer fra byene til landsbyene sine. Mange døde av sult og utmattelse underveis, andre ble drept i ulykker på sin desperate flukt hjemover.

Lockdown i India har ikke bare ført til tidenes verste arbeidsløshet, den har også ført til sult og at sjukdommer som malaria og tuberkulose krever mange flere ofre enn tidligere fordi pasientene ikke får behandling.

Situasjonen i India står i grell kontrast til Kina. Etter å ha hatt sitt første kvartal med nedgang på svært lenge er Kinas vekst på vei tilbake igjen. Investeringsbanken HSBC regner med en vekst i kinesiske økonomi på 5,4 prosent i tredje kvartal 2020 og 6,2 prosent i fjerde kvartal, noe som i så fall vil være omtrent der veksten var før koronakrisa slo til.


Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. ABC says:

  Ja, og man prøver å løse problemet bla med sedelpressen som vanlig. Kina også. Jeg funderer på hvilken typ av fyr Modi er. Kun fire timer varsel for lockdown indikerer på at noen er helt idiot.
  Screenshot_20200901_090208_com.duckduckgo.mobile.android

  Det størsta monetere eksperimentet i verdshistorien.

  Screenshot_20200829_211911_com.duckduckgo.mobile.android

  Screenshot_20200901_140251_com.huawei.browser

 2. AnneBrit says:

  De har hatt en del vær også - så mye i enkelte områder, at det har fått egen wikipedia artikkel.

  BNP er et mål for transaksjoner. Når folk må lage maten sin selv, så merkes det mer på kreditt-verdigheten, enn i magen.

 3. Mari says:

  Hva slags fyr er Modi? Han er lojal til deep state og gjør nøyaktig som de vil.

 4. ABC says:

  Ja og da er det feil på de menneskene som prøver å tenke hos deep state også. Ikke noe nytt men altså en lockdown med 4 timer varsel. I Indien😀 Det er litt utover all vanlig galskap.

 5. ABC says:

  Ja😀 Indien må vare et land der politikker har ansvarsfrihet utover det vanlige.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere