Indias økonomi krympet med 23,9 prosent i andre kvartal 2020

0
Illustrasjon: Shutterstock

India, som har 1,4 milliarder innbyggere og er Asias tredje største økonomi, opplevde et fall i sitt BNP på 23,9 prosent fra april og ut juni 2020. Det er det verste fallet som er registrert i India, og det er først og fremst knyttet til lockdown i forbindelse med koronaepidemien. Dette skriver al-Jazeera.

Shilan Shah, som er en indisk økonom ved Capital Economics, Singapore, sier at de økonomiske skadene som er påført India under denne pandemien er verre enn i noe annet asiatisk land.

Statsminister Narendra Modis regjering har lansert ei «stimuleringspakke» på 266 milliarder US dollar, men etterspørselen i forbrukermarkedet uteblir og industrien kommer ikke i gang.

Hittil i det 21. århundret har Indias nyliberale økonomi vært i sterk vekst med gjennomsnittlige vekstrater på mellom 6 og 7 prosent. I noen år har landet til og med hatt verdens raskest voksende økonomi, og har til og med overgått Kina.

Men 2020 blir en katastrofe for landet. Det var ventet at økonomien ville få en alvorlig smell, men de faktiske tallene er verre enn fryktet. Prognosene lå på et fall på 18,3 prosent. Lockdown førte til at 140 millioner mennesker mistet jobben. Bygg- og anleggsindustriens aktivitet ble halvert og industrivirksomheten gikk ned med 39,3 prosent.

Den verdensberømte indiske forfatteren, aktivisten og samfunnskritikeren Arundhati Roy sa i et intervju med Financial Times at Indias svar på pandemien har blitt en sosial katastrofe. 24. mars kunngjorde statsminister Modi den mest straffende og dårligst planlagte lockdown i verden. 1,38 milliarder mennesker fikk fire timer på seg til å adlyde tiltakene.

Den korte tidsfristen for lockdown førte til at millioner av arbeidere ble strandet i byer uten mat, penger eller transportmidler. Traumatiserte folk gikk til fots hundrevis av kilometer fra byene til landsbyene sine. Mange døde av sult og utmattelse underveis, andre ble drept i ulykker på sin desperate flukt hjemover.

Lockdown i India har ikke bare ført til tidenes verste arbeidsløshet, den har også ført til sult og at sjukdommer som malaria og tuberkulose krever mange flere ofre enn tidligere fordi pasientene ikke får behandling.

Situasjonen i India står i grell kontrast til Kina. Etter å ha hatt sitt første kvartal med nedgang på svært lenge er Kinas vekst på vei tilbake igjen. Investeringsbanken HSBC regner med en vekst i kinesiske økonomi på 5,4 prosent i tredje kvartal 2020 og 6,2 prosent i fjerde kvartal, noe som i så fall vil være omtrent der veksten var før koronakrisa slo til.


Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelOverraskende fakta om koronadødsfall i USA
Neste artikkelOm å sammenlikne en Maserati med en Toyota Camry
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).