Fra vondt til verre i Libya og i nabolandene

1
Etter terrorangrepet i Sousse. Skjermdump

Av Daniel Ducrocq.

Den 6. september 2020 ble et medlem av den tunisiske nasjonalgarden angrepet og drept i badebyen Sousse. De tre angriperne ble senere drept av sikkerhetspoliti, og tunisiske myndigheter erklærte attentatet som terrorhandling. Etter terrorangrepet i den samme byen i 2015 hvor 40 vestlige turister hadde mistet livet, har Tunisia vært relativt skjermet fra terrorhandlinger.

Er attentatet den 6. september i Sousse begynnelsen på en ny bølge av terror i Tunisia? Og i tilfelle hvorfor? Det egyptiske forskningssenteret Al-Adl (spesialisert i Midt-Østen- og Nord Afrikas studier) har nylig sendt en tydelig advarsel til de tunisiske og algirske myndighetene, skrev den algirske avisen Algériepatriotique, den 8. september. Ifølge Al-Adl må det siste attentatet i Sousse sees som en advarsel til de to landene som forsøker å tette grensene for væpnede grupper på vei inn i Libya.

Forskningssenteret understreker at Libya er blitt samlingssted for terrororganisasjoner, spesielt etter at Daesh har etablert seg i den libyske byen Sabratha. For å sikre fri flyt av terrorister inn i Libya gjennom »åpne grenser», er risikoen stor for at tunisiske og algirske myndigheter vil bli utsatt for press i form av angrep på nasjonale infrastrukturer og turistmål, skrev Al-Adl.

(Nyhetsinnslag på euronews, se her.)

Hassen Kacimi som er ekspert på Sahel området, uttaler i algirske El Watan:

»Det som skjer i Libya er et organisert kaos (…) hvor motstanderne er rike nasjoner som kriger ved hjelp av mellommenn. Landet som vinner kampen om kontroll og herredømme over libyske energiressurser, vil ha i Middelhavet og i Afrika et viktig påvirkningsredskap over Europa. Den massive forflytningen av syriske djihadister og andre leiesoldater til Libya, er resultat av århundres ran av libyske ressurser utført  av de rikeste land.»  

Vi kan føye til: et ran utført med velsignelse av partiene som satt på det norske stortinget.

Daniel Ducrocq 

Kilder:
Le nouvel observateur 06.09.20https://www.nouvelobs.com/monde/20200906.OBS32957/attaque-en-tunisie-un-gendarme-et-trois-assaillants-tues.html

L’Algérie patriotique 08.09.20https://www.algeriepatriotique.com/2020/09/08/mises-en-garde-contre-des-actes-terroristes-en-algerie-apres-lattaque-de-sousse/

El Watanhttps://www.elwatan.com/edition/actualite/hassen-kacimi-expert-des-flux-migratoires-et-des-menaces-dans-le-sahel-des-djihadistes-syriens-ont-tente-de-se-deployer-en-algerie-avec-le-statut-de-refugie-07-09-2020

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere