Sanner hyret inn samme advokatfirma som bisto Nicolai Tangen

0
Bakgrunnsbilde Shutterstock. Innfelt: Jan Tore Sanner Foto: Marte Garmann

Jan Tore Sanner er ikke sann! Advokatfirmaet som mener Jan Tore Sanner ikke kan instruere Norges Bank bisto Nicolai Tangen med detaljer knyttet til arbeidsavtalen med Norges Bank i mai, skriver E24.

Finansminister Jan Tore Sanner mener at han ikke kan gripe inn i den skandalen som banksjef Olsen i Norges Bank har skapt i forbindelse med ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet.

De som har skrevet den konklusjonen for ham er advokatfirmaet Arntzen de Besche. Det er disse som er det eksterne firmaet som Sanner hyret inn for å gi departementet et uavhengig juridisk råd. Og deres konklusjon er at

«Finansdepartementet kan ikke instruere hovedstyret i Norges Bank om forhold som er omfattet av sentralbankloven § 2-13 første ledd i kraft av delegert myndighet.«

Og så viser det seg at denne «uavhengige» vurderinga ble gjort av det samme advokatfirmaet som fungerte som Nicolai Tangens rådgiver i mai. Professor ved institutt for offentlig rett i Oslo, Sverre Blandhol, mener at valget av rådgiver for Sanner var overraskende, unødvendig og i strid med reglene for god advokatskikk.

Kommentar:

Det har nok professor Blandhol helt rett i, men det er helt i tråd med den korrupte og uprofesjonelle måten denne ansettelsen er behandlet på til nå, fra Nicolai Tangens berømmelige smøretur for samfunnstopper da han overøste dem med luksus.

VG skrev:

«Private jetfly fra Europa, tre netter på Hilton-hotell, seminarer med verdens fremste akademikere, mat og drikke og to show med verdensstjernene Sting og Gregory Porter. Slik spanderte finansmannen Nicolai Tangen på venner og bekjente i norsk og internasjonalt samfunnsliv fra 14. til 17. november i fjor.

Sting fikk ni millioner kroner av Tangen for en to timer lang konsert.

– Opplegget var helt utrolig. Det ble spandert. Vi var invitert som gjester uten å betale noe selv, det var usedvanlig raust av Tangen, sier styregrossist og kunstsamler Knut Brundtland (58) til VG.

På en helg brukte Norges nye Onkel Skrue, som snart skal passe på vårt felles oljefond, mer penger på «tidenes seminar» for sine venner og bekjente enn mange har mellom hendene gjennom et arbeidsliv

Med på smøreturen var arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad. Hadde vi hatt en riksrevisor som det var noe tak i, ville det blitt en oppvak av de sjeldne allerede da. Men det fortsatte med at hodejeger Harald Kringlebotn var til stede og svarte på spørsmål da ansettelseskomiteen la frem Tangen som anbefalt kandidat for hovedstyret. Dette skriev NRK på sine nettsider.Direktør i Norges Bank, Øystein Olsen, kan ikke si om det ble foretatt noen habilitetsvurdering. Slik denne saka har utviklet seg ser det ut til at ordet habilitet er et fullstendig ukjent begrep, både i Norges Banks hovedstyre og for finansminister Sanner.

Les mer om Nicolai Tangen her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel250.000 mennesker i Las Vegas risikerer utkastelse i september
Neste artikkelMilitærkupp i Mali – presidenten går av