Militærkupp i Mali – presidenten går av

0
Militærkupp i Mali. Skjermdump fra AfricaNews

Et mytteri i de væpnede styrkene i Mali førte fram til et militærkupp 18. august 2020. En av kuppmakerne sa til Agence France-Presse at «Vi kan fortelle at presidenten og statsministeren er under vår kontroll. Vi har arrestert dem hjemme hos presidenten.» (Se også video her.)

EU sa i en uttalelse at kuppet kunne destabilisere hele regionen, og FNs generalsekretær Antonio Guterres oppfordret til «umiddelbar gjenoppretting av konstitusjonell orden og styre etter loven».

Det militære mytteriet startet i garnisonsbyen Kati som ligger 15 kilometer fra hovedstaden Bamako, og kommentatorer sammenlikner dette kuppet med kuppet i Mali i 2012. Det hadde også sitt arnested i Kati.

Den gangen ble den demokratisk valgte presidenten Amadou Toumani Toure avsatt gjennom et militærkupp etter ett tiår ved makta. Dette skapte en periode med politisk kaos der det også ble lettere for jihadistiske terrorister å forsterke sine posisjoner.

AfricaNews bekrefter at president Ibrahim Boubacar Keita og statsminister Boubou Cissé er arrestert av de mililtære og avsatt. Presidenten, som stort sett kalles bare IBK, sa at han gikk av frivillig for at det ikke skulle bli noen blodsutgytelser, skriver Le Monde.

Det har vært uro i Mali lenge, og bevegelsen som kaller seg Mouvement du 5 Juin-Rassemblement des forces Patriotiques ledet av imam Mahmoud Dicko har krevd presidentens avgang.

I midten av juli 2020 var det opptøyer i flere dager i Bamako. Opptøyene nådde et høydepunkt i dagene 10. til 12. juli da demonstranter angrep parlamentet og angivelig tok over den nasjonale krigkastingsstasjonen. Dette skrev Africanews. Demonstrantene krevde at president Ibrahim Boubacar Keita skulle gjennomføre omfattende politiske reformer. Minst 11 mennesker skal ha blitt drept i sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrkene og demonstrantene. I januar 2020 var det også demonstrasjoner i Bamako. Demonstrantene krevde at de franske troppenes skulle forlate landet. Norge har også soldater i Mali.

Les mer om Mali på steigan.no her.

Mahmoud Dicko er en berømt og innflytelsesrik skikkelse i Mali. I et land der 95 prosent av befolkninga er sunnimuslimer er han en imam som er inspirert av saudiarabisk wahhabisme. Her er en presentasjon av Dicko fra BBC.

Islamistiske jihadister har gjennomført flere terroraksjoner i Mali og de får våpen inn fra Libya, takket være det sammenbruddet i den libyske staten som Norge og Vesten sørget for der gjennom krigen i 2011.

Kilde: The Guardian

En av de jihadistiske gruppene er den salafistiske terrorgruppa Al-Mourabitoun har tatt på seg ansvaret for aksjonen. Denne gruppa ledes av Mokhtar Belmokhtar, som er samme mann som sto bak terrorangrepet i In Amenas i Algerie 16. januar 2013 da også ansatte i Statoil ble rammet. Gruppa har forbindelser til al-Qaida og IS, og det er de samme kreftene som står bak dem.

Global Crisis Atlas (EU). Råvarer i Sahel.

Men innerst inne er dette en kamp om Afrikas ressurser. Det er ikke påvist noe olje i Mali, men landet er rikt på andre ressurser, slik som gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm, fosfat (et mineral som det snart blir knapphet på). Mali er dobbelt så stort som Frankrike.

I Afrika pågår det en ikke-erklært og lavintensiv krig mellom stormaktene om verdensdelens enorme ressusrser. USA er tungt inne militært. Kina er tungt inne økonomisk. Den gamle kolonimakta Frankrike kjemper for å oppretthode sin rolle som nykolonial hersker og både NATO og EU er med.

Les: Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSanner hyret inn samme advokatfirma som bisto Nicolai Tangen
Neste artikkelNormalisering av forholdet mellom Israel og Sudan?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).