Et mytteri i de væpnede styrkene i Mali førte fram til et militærkupp 18. august 2020. En av kuppmakerne sa til Agence France-Presse at «Vi kan fortelle at presidenten og statsministeren er under vår kontroll. Vi har arrestert dem hjemme hos presidenten.» (Se også video her.)
EU sa i en uttalelse at kuppet kunne destabilisere hele regionen, og FNs generalsekretær Antonio Guterres oppfordret til «umiddelbar gjenoppretting av konstitusjonell orden og styre etter loven».
Det militære mytteriet startet i garnisonsbyen Kati som ligger 15 kilometer fra hovedstaden Bamako, og kommentatorer sammenlikner dette kuppet med kuppet i Mali i 2012. Det hadde også sitt arnested i Kati.
Den gangen ble den demokratisk valgte presidenten Amadou Toumani Toure avsatt gjennom et militærkupp etter ett tiår ved makta. Dette skapte en periode med politisk kaos der det også ble lettere for jihadistiske terrorister å forsterke sine posisjoner.
AfricaNews bekrefter at president Ibrahim Boubacar Keita og statsminister Boubou Cissé er arrestert av de mililtære og avsatt. Presidenten, som stort sett kalles bare IBK, sa at han gikk av frivillig for at det ikke skulle bli noen blodsutgytelser, skriver Le Monde.
Det har vært uro i Mali lenge, og bevegelsen som kaller seg Mouvement du 5 Juin-Rassemblement des forces Patriotiques ledet av imam Mahmoud Dicko har krevd presidentens avgang.
I midten av juli 2020 var det opptøyer i flere dager i Bamako. Opptøyene nådde et høydepunkt i dagene 10. til 12. juli da demonstranter angrep parlamentet og angivelig tok over den nasjonale krigkastingsstasjonen. Dette skrev Africanews. Demonstrantene krevde at president Ibrahim Boubacar Keita skulle gjennomføre omfattende politiske reformer. Minst 11 mennesker skal ha blitt drept i sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrkene og demonstrantene. I januar 2020 var det også demonstrasjoner i Bamako. Demonstrantene krevde at de franske troppenes skulle forlate landet. Norge har også soldater i Mali.
Les mer om Mali på steigan.no her.
Mahmoud Dicko er en berømt og innflytelsesrik skikkelse i Mali. I et land der 95 prosent av befolkninga er sunnimuslimer er han en imam som er inspirert av saudiarabisk wahhabisme. Her er en presentasjon av Dicko fra BBC.
Islamistiske jihadister har gjennomført flere terroraksjoner i Mali og de får våpen inn fra Libya, takket være det sammenbruddet i den libyske staten som Norge og Vesten sørget for der gjennom krigen i 2011.
En av de jihadistiske gruppene er den salafistiske terrorgruppa Al-Mourabitoun har tatt på seg ansvaret for aksjonen. Denne gruppa ledes av Mokhtar Belmokhtar, som er samme mann som sto bak terrorangrepet i In Amenas i Algerie 16. januar 2013 da også ansatte i Statoil ble rammet. Gruppa har forbindelser til al-Qaida og IS, og det er de samme kreftene som står bak dem.
Men innerst inne er dette en kamp om Afrikas ressurser. Det er ikke påvist noe olje i Mali, men landet er rikt på andre ressurser, slik som gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm, fosfat (et mineral som det snart blir knapphet på). Mali er dobbelt så stort som Frankrike.
I Afrika pågår det en ikke-erklært og lavintensiv krig mellom stormaktene om verdensdelens enorme ressusrser. USA er tungt inne militært. Kina er tungt inne økonomisk. Den gamle kolonimakta Frankrike kjemper for å oppretthode sin rolle som nykolonial hersker og både NATO og EU er med.