– Så blir antirasisterna nyttiga idioter åt Sverigedemokraterna

0
Jan Guillou, skjermdump fra video

Den svenske forfatteren, journalisten og samfunnsdebattanten Jan Guillou ergrer seg i Aftonbladet over at for en gangs skyld har en mann fra det svenske gammelhøyre et poeng. Det gjelder skribenten Gunnar Hökmark, som dessverre, slik Guillou ser det, har rett i et grunnleggende demokratispørsmål. «Mer pinsamt än så blir det inte.«

Hökmark har nemlig lagt merke til et klart rasistisk utsagn fra Expomedarbeideren Bilan Osman som har uttalt at: ”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor.” Guillou skriver:

Formuleringen måste tolkas som att skribenten för var dag som går får allt svårare att tolerera vita människor.

Dock är denna Bilan Osman inte vilket idiot som helst. Det är ingen medarbetare i den antirasistiska Expoverksamheten. Hon är dessutom verksam som kolumnist i Expressen. Ändå kunde hennes flagrant rasistiska yttrande passera till synes obemärkt. Sånär som på invändningen på Expressens debattsida den 25 augusti. En ängel gick därvid genom debattrummet.

Guillou stiller spørsmål om hvorfor et slik patent rasistisk utsagn kan passere ubemerket helt til en reaksjonær høyremann plukker det opp, og svarer sjøl:

Förklaringen bottnar i det perversa förhållandet att viss rasism, den som Bilan Osman representerar, har blivit politiskt korrekt inom stora delar av den europeiska vänstern och bland amerikanska liberaler. Klasskampen har alltmer försvunnit från dagordningen och ersatts med ras och religion. Det leder till att exempelvis mångmiljardären Oprah Winfrey skall betraktas som förtryckt underklass på grund av sin hudfärg, historisk orättfärdighet skall gottgöras genom statyvältning (i Sverige groteskt nog Carl von Linné) och att två helt olika system för politisk moral uppstått, ett för vita och ett helt annat för icke-vita. Idiotordet ”rasifierade” har uppfunnits för att beteckna de icke-vita och rasistiskt förakt från ”rasifierades” sida mot de av arvsynd belastade vita blir en sorts senkommet självförsvar. Enligt den logiken blir det helt i sin ordning att Bilan Osman föraktar min hudfärg, eller min ”ras” men skandal om jag riktade samma argumentation mot henne. (Vår uth. red.)

Det merkelig, skriver Guillou, er at denne typen rasisme oppfattes som en slag «venstre» i visse miljøer, mens det jo i realiteten er omvendt.

Rasismen och extrem nationalism kommer alltid att vara bärande element inom högerextremism och fascism. Om klasskampen fullt ut ersätts med ras och religion innebär ju det att fattiga vita inte har ett gemensamt intresse med fattiga icke-vita. De fattiga lågutbildade anhängarna till Sverigedemokraterna intalas att fienden är den som har annan religion eller hudfärg, inte överheten, eftersom den är vit.

Bilan Osman och hennes likasinnade icke-vita bereder alltså väg för framtidens fascism och fungerar för närvarande därmed som Sverigedemokraternas högst oväntade men nyttiga idioter.


Vil du være med på å utvikle vår kritiske og uavhengige journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOpposisjonsleder?
Neste artikkelFrankrike: Streikekampen igang igjen