Frankrike: Streikekampen igang igjen

18

Koronabestemmelsene har lagt et tungt lokk over fagbevegelsen og streikekampen i Frankrike. Nå reiser arbeiderklassen seg så smått igjen. Det fremste fagforbundet i den franske jernbanen, CGT-Cheminots, har tillyst nasjonal streikeaksjon 17. september 2020. Dette skriver den franske utgaven av Huffington Post.

CGT får støtte fra andre fagorganisasjoner og av franske ungdomsorganisasjoner.

Streikeaksjonen er en del av kampen mot den franske regjeringas omfattende offensiv mot arbeiderklassen med oppsigelser, lengre arbeidstid, lavere lønn og reduserte pensjoner, skriver CGT i en uttalelse. Regjeringa går inn for en massiv ødeleggelse av arbeidsplasser, betydelige reduksjoner i arbeidsfolks rettigheter og senkning av de sosiale ytelsene.


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Skulle ønske at resten av Europa ville gjøre som Franske arbeidere og kjempe for sine rettigheter.

 2. I Frankrike har akademikere begynt å gå i tog sammen med arbeiderklassen, for Macron har også begynt å rasere arbeidstakerrettigheter, lønn og betingelser for dem. Det skulle fortelle middelklassen i EU/EØS-land forøvrig at arbeiderklassens kamp for sine rettigheter de har tilkjempet seg også gjelder arbeidstakere fra middelklassen.

  Det eneste som er bra med EØS-avtalen er at den kan sies opp, hadde urban middelklasse her i Norge fulgt med hvordan det har blitt for dem i land som har vært medlem i EU lengst, skulle det ha blitt reflektert i et klart nei også til EØS på meningsmålinger.

  Folk i distriktsnorge ser hvordan globalistene i regjeringen skjærer ned på tilbud i distriktene, bygger ned landbruket og overkjører lokalbefolkning med monster-vindturbiner til utenlandsk storkapitals fordel, og vil stemme nei som forrige gang til EU/EØS sannsynligvis.

  Eksemplene på hvordan Macrons EU-regjering også tyner middelklassen skulle ikke bare gi et klart nei til EU men også til EØS, for regjeringen undertegner retts-akter og direktiv fra EU ivrigere enn flere EU-land, til Norge snart uformelt blir som et EU-land.

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Hver eneste regjering fra og med Brundtlands dager, har overgått den forrige til å være beste elev i EU klassen ved å nå EU retningslinjer før noen EU stater gjorde. Derfor antar jeg at det vil bli argumentert at medlemskap kun er formalitet for så å presse det gjennom.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Det er samme system som i England. Det virker som om de er bortskjemt men faktum er at de gjerne blir presset ut av yrket etter at de passerer 50 og etter det er det så godt som umulig å få jobb igjen. Verdens elite vil ha unge, sterke folk uten helseproblemer. Nyansatte for imidlertid ikke lenger samme rettigheter som veteraner i yrket. Det er en annen ting de kjemper for.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Som en som planlegger å jobbe til jeg dør, om enn ikke så mye på slutten, så er ikke lav pensjonsalder noe jeg vil kjempe for. Menn har i hverfall helt sikkert ikke godt av å slutte i jobben om vi ser på dødligheten. Har man interesser å fylle dagen med, så greit nok, men de fleste har ikke det.

  Så derfor skal man kjempe for at de arbeiderne med ett sterkt streikevåpen i form av i å kunne hindre andre å komme seg på jobb, skal få slutte i femtiårene?

 6. Avatar for Mari Mari says:

  De kjemper for jobbene sine. Som jeg sa, de blir presset ut av yrket når de passerer 50. Etter det er det nærmest umulig å finne seg en ny jobb fordi verdenseliten vil ha unge folk i arbeid for de er friske og har ikke sykdommer som er stress relaterte.
  Mannen min og jeg har en venn som jobbet for den Engelske jernbanen. Han ble sagt opp da han var 50 og slet med å finne ny jobb. Dyktig og hardtarbeidene som han er. Han hadde imidlertid råd til å gå til søksmål og fikk jobben tilbake. Det tok 3 år før rettsaken var over. Hvem har råd til det? Grunnen til at han hadde råd var at han solgte huset. Takk og pris for at de tre sønnene hans var voksen.
  Hvorfor skal du være nødt til å selge hjemmet ditt for å beholde retten til arbeid?
  Å jobbe for jernbanen er stress.

 7. Avatar for Mari Mari says:

  For de unge er det andre rettigheter. Dvs. mangel av sådanne. Mens veteraner som blir permittert får opp til 80% av full lønn kan nyansatte bli permitert uten lønn eller lønn opp til 50%. Så er det også nye regler om du blir sykemeldt. Veteraner får lønn opp til 80% men det gjør ikke nyansatte. De har visst ikke lov å bli syk.

 8. Avatar for Mari Mari says:

  Ok, la oss gå gjennom dette skritt for skritt.

  EU er ikke Norge. I EU må du søke om jobb, så om samme stilling hver 3. 6. 9 eller 12 måneder. Selv om du har gjort godt arbeid er det ikke sikkert du får samme stilling . Jo eldre du blir desto mindre er sannsynligheten for at du får samme stilling. Etter 50 år er sannsynligheten for å få samme stilling eller stilling i det hele tatt nærmest null, som betyr at du blir tvunget inn i pensjon.

  Inntil et par år siden var det da et forbund fond som betalte arbeidere over 50 førtids pensjon. Denne er nå borte. Det betyr at folk over 50 år ikke har noen økonomisk sikkerhet. Ingen jobb, ingen penger, ingen til liten sosialhjelp. Hva er rettferdig med det? Dette er på vei til Norge. Så ta lærdom av arbeidernes rettsløshet i EU stater og trå til så det ikke skjer i Norge.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

10 flere kommentarer

Deltakere