Et tegn i tida: Warren Buffett dumper aksjer og kjøper gull

0
Illustrasjon: Shutterstock

Multimilliardæren Warren Buffett har alltid vært en stor motstander av å satse på gull, men da koronakrisa preget markedet som verst og prisen på gull steg kraftig, så Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway sitt snitt til å kjøpe seg opp i gruveselskapet Barrick Gold. Dette skriver nettavisa E24.

Berkshire kjøpte 20,9 millioner Barrick-aksjer, eller 1,3 prosent av gruveselskapets totale aksjekapital, ifølge Bloomberg.

Størst var nedsalget i Wells Fargo hvor investeringsselskapet solgte unna 85,6 millioner aksjer. Dette reduserer eierandelen fra 7,9 prosent til 5,8 prosent. I JP Morgan ble eierskapet redusert fra 1,9 til 0,7 prosent etter et salg av 35,5 millioner aksjer.

I tillegg har Buffetts selskap redusert eierskapet i blant annet Goldman Sachs, Visa, Mastercard og US Bancorp.

Buffett, som er verdens fjerde rikeste mann, har alltid vært en markant motstander av å invester i gull, slik som da han i 1998 sa:

«Gull blir gravd opp av bakken i Afrika eller et annet sted. Så smelter vi det, graver et annet hull og begraver det igjen og betaler folk for å vokte det. Det har ingen bruksverdi. Enhver som så på oss fra Mars ville klø seg i hodet.»

Så seint som i februar 2019 latterliggjorde han investeringer i gull.

Men så plutselig på seinsommeren 2020 dumper Warren Buffett ikke bare alle sine investeringer i flyselskaper, men også mange av sine investeringer i bankvesenet og kjøper gull. Han solgte seg for eksempel helt ut av finansbanken Goldman Sachs.

Betyr dette at finansmilliardæren har luktet lunta og at han ser at dollaren er i faresonen og at en ny gullstandard er på vei? Eller er det bare at han søker en midlertidig havn mens stormen er som verst? Gullmarkedet er svært urolig det også. Det gule metallet solgte en stund for rundt 2000 dollar per unse (31 gram), men falt fort 100 dollar igjen. Det er spådd at prisen kan gå opp i 3000 dollar i løpet av kort tid, men hva er spådommer verdt i tider som disse?

Det som virker opplagt er at når og hvis Kina og Russland lanserer en ny gullstandard, vil dollaren bli ekstremt utsatt og stå i fare for å kollapse som internasjonal reservevaluta. USAs gjeld fortsetter å stige. Den samlede hjemlige ikke-finansielle gjelda i USA gjorde et hopp til 55.900 milliarder dollar i juni 2020 og den føderale gjelda nærmer seg 27.000 milliarder. Like Vest-Romerriket på slutten senker USA verdien av egen valuta for å betjene gjeld. Det kan gå så lenge verden der ute betrakter dollar som et sikkert betalingsmiddel. Når den tilliten tar slutt vil krakket komme fort og hardt.

Les: Det synkende imperiet


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel«Moralpilla» er ingen spøk – dessverre
Neste artikkelUSA fikk ingen allierte med på utvidet våpenembargo av Iran