USA fikk ingen allierte med på utvidet våpenembargo av Iran

0
Illustrasjon: Shutterstock

Stort USA-nederlag i FNs sikkerhetsråd.

Av Knut Lindtner.

USA fikk bare ett medlem av FNs sikkerhetsråd med seg da landet forsøkte å få et vedtak om utvidet våpenembargo mot Iran. Dette forteller hvor isolert USA er når det gjelder Iran-politikken sin. Og når de ikke får støtte til den blant noen av sine nærmeste allierte slik de gjorde før invasjonen og okkupasjonen av Irak, da er det uttrykk for en stor politisk endring. 

Saudi-Arabia, USAs nærmeste allierte i regionen, sliter med Jemenkrigen og interne konflikter av politisk og religiøs art og har mistet mye av sin regionale kraft av den grunn. Midt-Østen er i stor endring og det er umulig å forutse den videre utviklingen i regionen.

Men meldingen under forteller at USA ikke lenger har det samme grepet på vasallene sine noe som igjen betyr at Nato-alliansen svekkes. Tar en i betraktning at Nato-land (Frankrike og Hellas mot Tyrkia) nesten er i krig med hverandre om oljen og andre resurser i Middelhavet og i Libya forteller også det om en allianse som ikke lenger har felles mål.

Men situasjonen i hele regionen er flytende og nesten hva som helst kan skje fremover.

Knut Lindtner

USA presser på for å få en utvidelse av FNs våpenembargo overfor Iran I FNs Sikkerhetsråd

USA hadde i praksis ingen støtte under den endelige avstemmingen. De fleste avstod fra å stemme.

Av Jason Ditz

Da saken ble brakt inn for FNs Sikkerhetsråd på sist torsdag mislyktes de fullstendig etter mye frem og tilbake. Det gikk så dårlig at det kom så langt at Russland og Kina som begge var innstilt på å legge ned veto ikke trengte dette fordi det var klart at saken hadde ingen sjanse til å passere.

Etter ukesvis med lobbying og press for å få støtte endte det hele opp med to ja-stemmer, USA og Den Dominikanske Republikken. De trengte tretten ja-stemmer før det ble aktuelt med et veto.

Det var 11 avstående, derav Tyskland, Storbritannia og Frankrike, dvs. de andre vestlige signatarmaktene som stod bak P5+1 atomavtalen med Iran. Russland og Kina stemte nei men det var aldri aktuelt med et veto. Britene sa de avstod fordi deres stemme ikke spilte noen rolle uansett.

Utenriksminister Pompeo fordømte sint stemmegivningen og sa at USA ville forsikre seg om at Iran aldri kunne kjøpe våpen igjen, selv om de (USA) ikke hadde støtte for dette i FN.

Oversatt av Knut Lindtner for Derimot.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEt tegn i tida: Warren Buffett dumper aksjer og kjøper gull
Neste artikkelDu skal ikke knele