Amerikanske styrker med flere operasjoner i nord

0
Det amerikanske etterretningsflyet RC-135U fløy fram og tilbake over øvingsområdet i Barentshavet til den russiske Nordflåten. Foto: US Air Force.

Forsker mener USA nå er i ferd med bruke samme militære tilnærming mot Russland som mot Kina. Norges forsvarsminister innrømmer økt rivalisering mellom stormaktene i våre nærområder.

Dette skriver journalist og forfatter Bård WormdalNRK.no. Wormdal fortsetter:

Den siste uka har USA hatt en rekke spesielle operasjoner i Norge, eller i våre nærområder. Et tokt med B52-bombefly langs norskekysten var en klar styrkedemonstrasjon.

US Navy gikk også til det uvanlige skritt å offentliggjøre bilder av en av USAs mest hemmelige ubåter i overflatestilling ved Tromsø.

Samtidig var et amerikansk spionfly på tokt utenfor den russiske marinens viktigste baser på Kola. Og amerikanske spesialstyrker har trent på Ørlandet.

Fredag trente Amerikanske bombefly over alle Natos 30 medlemsland, deriblant Norge, opplyser Forsvaret, ifølge NTB.

Wormdal siterer forsker Paal Sigurd Hilde ved Institutt for forsvarsstudier som mener at dette skjer for å oppfylle National Defense Strategy, president Donald Trumps forsvarsstrategi fra 2018. Hilde sier:

– Det framstår som at USA i større grad har begynt å bruke samme tilnærming mot Russland som mot Kina. I Stillehavsregionen har USA lenge brukt både fly og fartøy til å signalisere sine synspunkter overfor Kina.

Wormdal viser også til besøket fra den atomdrevne ubåten USS Seawolf i Tromsø.

Ubåten kan ha opptil 50 våpen om bord. I pressemeldingen fra den amerikanske marinen blir det ikke lagt skjul på at det er en styrkedemonstrasjon.

– Ankomsten av Seawolf er et tillegg til vår allerede robuste evne til å drive krigføring under havoverflaten, og viser vår fortsatt forpliktelse til maritim sikkerhet og avskrekking i hele regionen, ifølge kommandør Anthony Carullo.

Bård Wormdal har gitt ut bøkene Satellittkrigen. Norsk militarisering av polområdene og verdensrommet, Pax forlag 2011, og Spionbasen. Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge, Pax forlag 2015.

Les: Satellittkrigen – Norsk militarisering av polområdene og verdensrommet

Spionbasen Norge

Bård Wormdal: Militær etterretning uten politisk styring

Kommentar:

Regjeringa Solberg har med sin ansvarsløse politikk trukket Norge inn i den direkte konflikten mellom atommaktene USA og Russland. Den har sørget for at dersom det skulle bli en krig mellom de to stormaktene, vil Norge være blant de første angrepsmålene. Skulle USA angripe Russland, har Russland gjort det klart at landet vil svare med kjernefysiske våpen. Solbergs høyreregjering kunne ikke ha ført denne uansvarlige og unasjonale politikken hvis den ikke også hadde hatt støtte fra Arbeiderpartiet.


Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.