Spionbasen Norge

0

NRK-journalisten Bård Wormdal står for en av overraskelsene i bokhøsten 2015. Boka Spionbasen er blitt en bestselger – og det er vel fortjent. Det Wormdal gjør i denne boka er å gjennomgå og dokumentere det hemmelige samarbeidet mellom Norge og etterretningsorganisasjonene CIA og NSA som har gjort Nord-Norge til en framskutt spionbase for USA. USA har bygd store lyttestasjoner og radaranlegg som står fullstendig under amerikansk kontroll, og Wormdal reiser begrunnede spørsmål om hvor stor den norske demokratiske kontrollen egentlig er.

Jeg hørte Bård Wormdal presentere den forrige boka si, Satellittkrigen, på fredskonferansen i Degerfors, Sverige i 2012. Det var svært interessant, fordi han der dokumenterte hvor viktige de norske radaranleggene på Svalbard, i Vardø og i Antarktis er i USAs militærstrategi. I og med at Norge har en stasjon ved hver pol, kan en amerikansk satellitt overføre data to ganger for hvert omløp, altså hvert femtiende minutt. Det sier seg sjøl at dette gir en stor strategisk fordel. Bruken av Troll-stasjonen i Antarktis til militære formål er et åpenbart brudd på avtalen om demilitarisering av Antarktis.

Mye av det stoffet Wormdal presenterer i Spionbasen vil være kjent fra før, vel å merke blant de spesielt interesserte. Blant annet gir Wormdal full honnør til det arbeidet blant andre Ivar Johansen gjorde på søttitallet for å avdekke de hemmelige lyttestasjonene den gangen. (Johansen har publisert kapittelet om dette her.)

Men Wormdal presenterer også nytt stoff og systematiserer det som tidligere er presentert, slik at leseren får et oversiktlig bilde av hvor tett Norge er vevd inn i USAs krigsmaskineri. Og han gjør det på en levende og journalistisk måte som gjør boka lettlest og spennende. Anbefales!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.