Vil Storbritannia noen gang vende tilbake til økonomien før covid-19?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Lockdown på grunn av koronaepidemien har skadet britisk økonomi så mye at det er snakk om permanente skader. Tre måneder med lockdown har ført til at 2020 vil bli det verste året økonomisk i manns minne, og kanskje på over 100 år. Og sjøl om landet åpnes igjen, er motstanden mot å vende tilbake til et normalt liv sterk i store deler av befolkninga.

Den britiske regjeringa håper på det som kalles en V-formet oppgang, altså at den djupe krisa etterfølges av en rask oppgang tilbake mot normalen. Det kommer ikke til å skje, mener økonomen Michael Roberts.

Det er allerede klart at nedgangen i BNP kommer til å bli over 9 prosent, og en må tilbake til 1921 for å finne et like katastrofalt tall. Men økonomer i Bank of England mener at nedgangen kan bli så stor som 14 prosent, og da er vi nede i retning av den alvorlige krisa i 1706 (!) altså det verste på tre hundre år. Arbeidsløsheten kan komme til å bli dobbelt så stor som i 2019.

Den britiske gjeldas andel av BNP har økt fra 80 prosent til 100 prosent på grunn av lockdown. Det kunne la seg løse, hvis det kom en markant oppgang. Det blir verre hvis oppgangen uteblir.

Britisk næringsliv tror ikke at det vil skje og britiske forbrukere er ikke på vei tilbake til butikkene i store horder. Forbruket falt med 20 prosentpoeng under lockdown, og har bare gjenvunnet en tredel. Det er lang vei tilbake til normalen.

Allerede før denne krisa var profitabiliteten i britisk økonomi på et historisk lavmål, og krisa har avslørt hvor dårlig det står til. Grafen viser intern forrentning på kapital i Storbritannia.

Bank of England mener at det ikke er noen utsikter til at britisk økonomi vil komme opp igjen på det som var trenden før denne krisa. Denne grafen fra dem viser heller at trenden kommer til å låse seg på et mye lavere nivå.

Det finnes derimot konserner som har tjent stort på lockdown, det er IT-giganter og selskaper som Amazon. Folk har handlet over nettet i stedet for i butikken. Eierne av disse selskapene er de 0,00004 prosent som profitterer på dagens globalisme, mens det man kan kalle den «virkelige» eller fysiske økonomien, er omtrent i fritt fall. Koronakrisa har ført til historiens mest massive overføring av kapital fra mesteparten av samfunnet til de megarike, og arbeiderklassen, fagbevegelsen og venstresida har akseptert at det til og med er forbudt å demonstrere, protestere eller streike mot dette historiske ranet.

Les også: Noen er blitt veldig mye rikere under koronakrisa


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelValget 2020: – Polens deling
Neste artikkelEUs imperialistiske militærmakt – og utenforlandet Norge er med