Tekstilarbeidere i India protesterer mot HMs antifaglige virksomhet

0

Den svenskeide klesgiganten HM anklages for såkalt union busting, antifaglig virksomhet, av selskapets arbeidere i India.

Av Janne Bengtsson, Proletären.

Det var i början på juni som företaget Euro Clothing Company II (ECC-2) i Karnataka, Indien, lade ner verksamheten utan förvarning och mot indisk arbetsrätt. EEC-2 har producerat huvudsakligen för svenska klädjätten H&M, och när företaget stängde verksamheten ställdes 1.200 textilarbetare, i första hand kvinnor, på bar backe.

Enligt H&M beror stängningen på en konflikt mellan företaget och facket om hur den indiska lagstiftningen ska tolkas. Enligt facket beror den på att just EEC-2, ägt av H&M’s mångåriga underentreprenör Gokaldas Company, hade en organiserad facklig verksamhet. Gokaldas Company har 20 textilindustrier i närområdet och EEC-2, i den lilla staden Srirangapatna med 25.000 invånare, är den enda av dem som har en fungerande fackförening – 900 av de 1 200 anställda på ECC-2 är fackligt organiserade.

Prathibha R, ordförande i textilarbetarnas fack (Garment and Textile Workers Union), riktar hård kritik mot Gokaldas Company och H&M:

– Den enda anledningen till att just den här fabriken stängdes var för att den har en fackförening. Ingen av de övriga fabrikerna har det, säger Prathibha R till Vice news.

Les: International Fashion Houses Are Leaving Millions of Asians Jobless. The Workers Are Now Protesting

Den fackliga världsorganisationen IndustriALL anklagar H&M för brott mot den lagstiftning som ger arbetarna rätt att organisera sig och menar att uppsägningarna av arbetarna vid ECC-2 är olagliga, och de gjorts av bara en anledning: ”att få stopp på fackföreningen som är aktiv på ECC-2”. IndustriALL har också lagt fram bevis för hur företagsledningen skickat sina hejdukar på arbetarna för att med hotelser och trakasserier förmå dem att själva säga upp sig.

Enligt H&M beror dock stängningen av ECC-2 på bristande orderingång på grund av coronapandemin. Fabriken har tidigare varit stängd, och de anställda har inte fått någon lön under den perioden eller under perioden mellan återöppningen och den nu genomförda stängningen.

Arbetarna har genomfört flera protestaktioner utanför fabriken. Gokaldas arbetare tjänar motsvarande 40 kronor om dagen på att producera kläder till bland andra H&M, Adidas, Gap och Marks & Spencer, men när fabriken i Srirangapatna stängdes var H&M företagets enda kund.

Anklagelserna om antifacklig verksamhet i Indien kommer inte isolerade. Också i Bangla Desh huvudstad Dhaka är H&M inblandat i verksamhet som går ut på att störa facklig organisering. Åtta fabriker, leverantörer huvudsakligen till H&M och den spanska textiljätten Zara, med flera butiker i Sverige, har sparkat 3 000 arbetare som organiserat sig fackligt.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.