Clinton-finansiert rapport brukt til å gi klarsignal for overvåking av Trump-medarbeider

0

Etterretningskomiteen i Representantenes hus har, etter at president Trump ga sin godkjennelse, offentliggjort et mye omtalt notat som beskriver påstått misbruk av hemmelig overvåkning under Trump-Russland-etterforskningen.

* Rapporten laget av Christopher Steele, den britiske eks-etterretningsoffiseren, dannet en viktig del av FISA-søknadene om å overvåke Carter Page, som jobbet for Trump.

Denne rapporten, som vi har omtalt tidligere her på steigan.no, ble finansiert av Clinton-kampanjen, og det hersker mye tvil om troverdigheten i den.

* Andrew McCabe bekreftet at ingen FISA-godkjenning ville ha blitt søkt fra FISA-domstolen uten innholdet i Steele-rapporten.

Den omstridte rapporten var altså helt avgjørende for at det ble gitt klarsignal for overvåkning av folk i Trump-kampanjen.

* Den politiske historikken til Steele-rapporten var kjent for høyerestående DOJ og FBI-tjenestemenn, men utelukket fra FISA-søknadene.

Domstolen fikk altså ikke vite at det lå en politisk agenda bak rapporten de ble forelagt.

* Bruce Ohr i Justisdepartementet møtte Steele i begynnelsen sommeren 2016 og videresendte til informasjon om Steele partiskhet til departementet. Steele sa til Ohr at han, var desperat og lidenskapelig opptatt at Donald Trump ikke skulle bli valgt til president.

Det har lenge rådet en oppfatning om at Steele-rapporten spilte en rolle i FISA-dommen som ga grønt lys til å overvåke, men en bekreftelse av at dette var tilfellet gjør at debatten vil gå inn i en ny fase.

Om den videre debatten også vil medføre at overvåkingsregimet i USA blir gjenstand for en prinsipiell og grundig gjennomgang så det kan sikres mot å bli et verktøy for partiske aktører i FBI eller justisdepartementet vil tiden vise. Det at en overvåkningslov med fortsatt vide fullmakter nylig ble vedtatt kan gi grunn til pessimisme for kritikere av den omfattende overvåkingen som amerikanske myndigheter kan drive mot egne borgere.

Les det nylig offentliggjorte notatet om misbruk av overvåkning her.

Forrige artikkelSosialdemokratiets langsomme død
Neste artikkelLO-toppen og stortings-Ap i snublende utakt med den kraftkrevende grasrota