Storbritannia stjeler Venezuelas gull

6
Illustrasjon: Shutterstock

Tyveri, gammel britisk tradisjon,

Høyesterett i Storbritannia har vedtatt at Venezuelas lovlige president faktisk er den selvutnevnte lederen Juan Guaido, og ikke den valgte Nicolas Maduro. Dette handler om en bisarr kamp om gull til en verdi av 1 milliard dollar.

Knut Lindtner

Av Knut Lindtner.

Vanlig praksis er å anerkjenne en regjering hvis den i praksis kontrollerer en vesentlig del av et lands territorium og innbyggere. Det var en av grunnene til at kampene om Aleppo i Syria, hvor den østlige delen av byen ble kontrollert av jihadistene, var spesielt viktig. Hadde opprørerne tatt hele byen ville dette i praksis kunne blitt starten på anerkjennelse av opprørerne (Al-Qaida m/tilliggende herligheter) som Syrias legitime regjering.

I Saudi-Arabia eier landets konge hele landet. Ingen stiller spørsmål ved dette, til tross for at det i vår tid er en politisk anakronisme, dvs. en styreform som hører fortiden til. Men så lenge de kontrollerer området sitt er de anerkjent som dette landets lovlige regjering.

Med Venezuela er det annerledes. Der er landets valgte president landets overhode og ingen betviler at det er Maduro som ble valgt. For å fjerne landets lovlige regjering har USA og medløperne i verden utnevnt Juan Guaido som landets lovlige president. Han ble valgt som leder for nasjonalforsamlingen.

På ulikt har de prøvet å fjerne landets ledere, f.eks. med omfattende sanksjoner som rammer befolkningen hardt, med et militært invasjons-og kuppforsøk i vår hvor sannsynligvis Juan Guaido var involvert.

På en meningsmåling i vår har oppslutningen om denne figuren falt dramatisk til 2%. Befolkningen skjønner at han er USAs mann i Venezuela og i praksis en landsforræder.

Venezuela som er et ressursrikt land (olje og f.eks. gull) har plassert en del av landets formue (i form av gull) i Bank of England som de nå ønsker å få tilbake. Men EU og Storbritannia mener at den mislykkete Guaido fortsatt er landets overhode. Men han kontrollerer ingenting – han har i praksis utspilt sin politiske rolle – som løpegutt for USA-imperialismen.

Likevel vedtar en britisk rett at landets regjering ikke får sine lovlige midler tilbake. Dette er i praksis et statstjuveri og vil kunne slå tilbake på Storbritannia i neste omgang. Hvem vil sette pengene i en bank som i neste omgang stjeler dem.

Jeg må få føye til at ikke avisa Klassekampen tar opp denne saken for det den er verdt, men nøyer seg med å referere det som skjer som om dette er en dagligdags juridisk tvist (fredag 3. juli), forteller om at den politiske bevegelsen i avisen mot høyre fortsetter.

Knut Lindtner

Denne artikkelen ble først publisert på Derimot.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det trenger de sikkert, siden de solgte sitt eget, til spott-pris.
  Brown’s Bottom:

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Man skulle tro at alle visste dette men nei. Det er altfor mange som ikke vet og som tror at USA alltid har vært demokratiets fremste forkjemper.

 3. Og det er grunnen til at USA vil bytte ut Maduro som vil nasjonalisere landets ressurser og fordele velstanden blant innbyggerne. De vil styrte Maduro og innsette en marionett som tillater at amerikanske selskaper får eierskap og kontroll over noen av verdens største oljeressurser, noe som Bolton innrømte i et intervju. Video.

  Som USAs vasall gjengir norsk MSM generelt det amerikanske utenriksdepartementets versjon av Venezuela, spesielt NRK som når flest. Det fremstilles som at Venezuelas problemer er på grunn av Maduro regjeringens dårlige håndverk, men hvordan kan Maduro regjere og sørge for innbyggernes behov under USAs økonomiske beleiringskrig og sanksjonskrig som forbyr land å eksportere til Venezuela, og hindrer landets eksport?

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Nettopp! Fremstilling er jo at han ikke bryr seg mens virkeligheten er at han blir hindret i å beskytte sitt land og folk. I motsetning til Solberg og co. bryr han seg om sitt land. Solberg og co. bryr seg om å skaffe seg materiell rikdom og makt uansett hva det koster i menneskeblod og som vi jo ser nå med corona tøvet så inkluderer det Nordmenns blod.

 5. På grunn av USAs sanksjonskrig får ikke Venezuela reservedeler til sin vitale infrastruktur, som feks når telekommunikasjonene bryter sammen på grunn at de ikke får deler til tele- og strømnettet.
  NRK: Maduro regimet klarer ikke å drive tele-,tv-nettet og strømforsyningen i landet.

  Hadde Maduro regjeringen fått landets gull tilbake fra Storbritannia og USA, og innskudd tilbake fra kontoer som har blitt fryst i utlandet etter USAs ønske, kunne de ha fått erstattet satellitten som gikk tapt og som dekket landets rurale strøk med Internett og telefoni.

  USAs sanksjonskrig hindrer at Venezuela får nok sykehusutstyr og medisiner.
  NRK: Helsevesenet i Venezuela bryter sammen under Maduro regimet.

  Venezuela kan ikke produsere nok mat fordi USAs sanksjoner hindrer landet i å få reservedeler til landbruksmaskiner og såkorn.
  NRK: Under Maduro regimet er butikkhyllene tomme fordi landbruket ikke produserer nok mat.

  USAs strategi er at Venezuelas folk til slutt gir Maduro skylden for tilstandene, tvinger Maduro til å gå av, og “opprørerne” som er USA støttet og ledet vinner. Men med en USA marionett regjering vil ikke Venezuelas folk få det bedre enn under USAs beleiringskrig.

  Med oljeressursene solgt til amerikanske selskaper og oljeinntektene går ut av landet, og USAs marionettregjering innfører den globale storkapitalens neo-liberale markedsøkonomi blir de fattige fattigere og mange flere, og de rike rikere og færre. Mens storkapitalens MSM presse og NRK jubler og sier at nå er endelig Venezuelas befolkning blitt fri.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere